Kun sana lähtee suustasi - tai olkoon vaikka kynästäsi - et enää omista sitä, etkä hallitse sitä, mutta silti sinut tuomitaan sen mukaan. Jumala noudattaa tätä periaatetta myös itseensä. Kun hän lähettää sanansa, ei se tyhjänä palaja. Olkoon siis myös sinun sanasi kuin Jumalan sana: Hänen kirkkautensa kiitokseksi.

 

Osmon VIERASKIRJA

op/2016-02-05

 

Arthur Vööbus ei ole tunnettu, koska hän ei laula Uuden Maailmanjärjestyksen lauluja. Sellaiseen hän oli aivan liian suuri mies. Hänen vuonna 1954 julkaistu Early Versions on the New Testament, Manuscript Studies, on perustavanlaatuinen katsaus Uuden Testamentin käsikirjoituksiin. Vaikka kirjan julkaisemisen jälkeen tunnettujen käsikirjoitusten määrä on kasvanut, ja ilmestynyt monta muuta teosta on julkaistu, on Vööbusin kirja Uuden Testamentin varhaisimmista versioista edelleen alansa perusteos. Se on sekä kattava, että rehellinen sen lisäksi että kirjoittaja oli aikansa paras syyriankielisten käsikirjoitusten tuntija. Pari vuotta sitten skannasin kirjan, mutta en laittanut sitä nettiin, koska skanneri ei tunnistanut kaikkia eksoottisia kirjainmerkkejä. Mutta kun kirjan ensimmäisessä luvussa, jossa käsitellään Tatianoksen ("Tatian") Evankeliumiharmoniaa, näitä ongelmia ei ole, niin aloitetaan vaikka siitä, kts. http://www.opsti.net/vieras/early/01tatian.htm Kirjan toisessa luvussa käsitellään varhaisia latinankielisiä versioita, ja kolmannessa osassa on sitten taas enemmän asiaa syyriankielisistä versioista. Katso sisällysluetteloa sivulta http://www.opsti.net/vieras/early/00versions.htm

Arthur Vööbusin Viron historian III osa, valitettavasti vain englanniksi. Kirja on ensinnäkin järkyttävää todistusaineistoa Suomalaista koululaitosta ja "sivistyselämää" vastaan, sillä suomalaiset eivät tiedä Virosta juuri mitään, mutta varsinainen rikos sisältyy siihen, miksi suomalaiset eivät ole tahtoneetkaan tietää mitään Liivinmaan (Viro, Eesti ja Latvian pohjoisosa) historiasta. Ja kun olet lukenut kirjan, minä teen sinulle vielä yhden kysymyksen: Miksi neekeriorjuus on tuomittavaa, mutta virolaisten orjuuttaminen ei? Senkö takia, että virolaiset ovat valkoisia? Vai oliko syy siinä, mitä Jumala heille teki?

Veniamin Perepetshajevin elämäkertaa Läpi savun ja sumun olen käännellyt suomeksi.

Juuso Hedbergin vuonna 1890 julkaistua Uuden Testamentin kreikan sanakirjaa olen käyttänyt ahkerasti, ja jos Luoja suo, laitan sitä nettiin sitä mukaa kun sen skannaus ja muu käsittely etenee.

Takaisin Osmon kotisivulle