Oletkos miettinyt, miksi hullut pannaan kotihoitoon, ja lapset kouluhoitoon? No tietysti sitä varten, että hulluista tulisi viisaita, ja viisaista tyhmiä. Opiskele siis kotona, sillä on autuaampaa olla viisas tyhmän maineessa kuin tyhmä viisaan maineessa.

Opinnot on jatkoa sivulle Koulu ja Opinnot. Koululaitosta koskevat jutut tulevat vastedes sivulle Poliisivaltion koululaitos

 

OPINNOT

Alko: 2011-02-15

Jatku: 2012-06-06

 

Kolme kovaa koulumiestä

Nykyaikaisen koululaitoksen perusteet laskettiin 1600-luvulla, samanaikaisesti Euroopan eri puolilla, mutta samojen henkilöiden toimesta. Nämä henkilöt olivat Jan Amos Komenski, Samuel Hartlib ja John Dury.

Komenski, joka paremmin tunnetaan latinankieliseltä nimeltään Comenius, oli tshekkiläisen veljesseurakunnan viimeinen piispa, joka oli joutunut pakenemaan Puolaan. Hän tuli kansainväliseen tietoisuuteen tekemällä uudentyylisen latinan oppikirjan. Kirja tunnetaan nimellä Janua. Siinä esitetyt periaatteet helpottavat kielen oppimista ratkaisevasti. Mutta Komenski, eli latinaksi Comenius oli muutakin kuin opettaja; hän oli eräs ensimmäisistä salaseurojen pauloihin joutuneista yhteiskunta-arkkitehdeistä.

Keskiaika ja renessanssi päättyivät hetkellä, jolloin kolmikymmenvuotinen sota tshekkiläisen kristikunnan kukistamiseksi alkoi. Samaan aikaan jesuiitat toivat markkinoille uusia utopiota ja heidän protestanttisissa maissa toimivat agenttinsa loivat uusia salaseuroja kukistamaan sitä Jumalan lahjaa, jota asevoimin ei voitu kukistaa. Komenski, Hartlibin veljekset, ja John Dury elivät tämän murrosajan näkyvimmillä paikoilla.

Olin ajatellut kirjoittaa tekstin näistä kolmesta keskeisestä vaikuttajasta nimellä Kolme kovaa koulumiestä, mutta jos Jumala suo, täydennän kirjoitusta Nykyaikaisen koululaitoksen näkymättömät juuret kertomalla siitä, mitä Komenskin, Hartlibin ja Duryn jälkeen tällä alalla on tapahtunut. op/2012-06-06

Takaisin Osmon kotisivulle