Tässä kirjan ##Jednota marssilla osassa ##mor16 kerrotaan veljesseurakunnista maailmalla

 

VELJESSEURAKUNNAT MAAILMALLA

Päivitetty 2011-03-30

Sivuja 3

 

Veljesseurakunnat maailmalla

 

17xx Jesuiitta Koniash kerskui polttaneensa 60000 kirjaa

1721-10-13 x Edict of Toleration, mutta ei usk vap hussiiteille Joseph II

1773... xx Paavin bulla lakkauttaa Jesuiittajärjestön

1783 rekisteröintiä vaikeutettiin

1787-x-x 53 seurakuntakoulua 76 uudella srklla

Lokakuun 2 päivänä 1792 baptistisaarnaaja William Carey heitti kahdentoista kollegansa eteen Moravian veljesseurakunnan lehden Periodical Accounts ja sanoi: "Katsokaa, mitä nämä Moravialaiset ovat tehneet". Vuoteen 1792 mennessä kolmensadan Moravian pakolaisten 1727 aloittama työ oli todellakin edennyt pitkälle.

 

1793... Englannin baptistit ALOITTAVAT lähetystyön, kun William Carey lähtee Intiaan 1793.

Kts Yrjö Karilaan kirjoittama Careyn elämäkerta.

1795.. London Missionary Society perustetaan

1796.. Scottish Missionary Society perustetaan

1796.. Glasgow Missionary Society perustetaan

1804.. The British And Foreign Bible Society perustetaan

1814 - xx Jesuiittajärjestö herätetään "kuolleista"

1839... Herrnhutilaisuus Eestissä

Vuonna 1839 herrhutilaisen herätyksen piiriin kuului 74000 eestiläistä. Toimintojaan varten veljesyhteisöllä oli 256 veljeskotia. Mutta liikkeen alamäki oli jo alkanut. Se aika, jolloin Euroopassa oli pakko päänkatkaisun uhalla kuulua johonkin "oikeaoppiseen" kirkkokuntaan, oli takanapäin. Uskovat eivät enää tarvinneet keulakuvia, jotka Zinzendorfin tavoin olivat taiteilleet kirkonmiesten edessä yhteisön oikeaoppisuutta osoittaakseen. Eestiläisetkin herrnhutilaiset alkoivat siirtyä sellaisiin kristillisiin yhteisöihin, joita kirkonmiesten harhaopit eivät enää kahlinneet.

1861-04-08 Frans Josef Itävallan keisari Protestant Patent

1880 Svobodna cirkev reformovana nimenm Cirkev Bratrska

1891.. Herrnhutilainen lähetystyö Tanzanian etelässä alkaa

1919 Cirkev cheskobratrska

1958 Cirkev Bratrska

 

Herrhutilaiset yhteisöt Euroopassa

Tsekkiläisen pakolaisseurakunnan keskukseksi kolmikymmenvuotisen sodan aikana Leszno (saks. Lissa) Puolassa. Lesznossa tsekkiläinen pakolaisseurakunta ei ehtinyt viipyä kauan, ja sen viimeinen piispa Jan Amos Komenski päätti päivänsä Amsterdamissa 1670.

Herrnhut Saksassa, vain parinkymmenen kilometrin päässä Tsekin rajasta syntyi 1722, ja sen vaikutus oli pysyvämpää laatua. Näiden veljesyhteisöjen merkitystä tuskin voidaan yliarvioida. Hernnhutissa syntyi herrnhutilaisuutena tunnettu liike, jonka vaikutuksesta eurooppalainen vapaa kristikunta elpyi. Vuonna 1736 Saksan luterilaiset ajoivat kreivi Zinzendorfin itsensä mierolle yrittäessään tehdä veljesyhteisöstä pelkän voittoa tuottavan kapitalistisen yrityksen. Onneksi se yritys päättyi viranomaisten tappioon.

Karkoituksen uhka oli yksi tekijä sille, että veljesseurakunta alkoi etsiä uusia teltanpaikkoja yhteisölleen. Toinen syy uusien yhteisöjen perustamiselle oli Herrnhutin yhteisön erittäin nopea kasvu. Yksi sopiva kohde löytyi Wetterausta, Frankfurt am Mainin seudulta. Muuan köyhtynyt kreivi tarvitsi alustalaisia, ja tarjosi omistamansa Ronneburgin linnaa veljesyhteisön käyttöön. Linna ja sen maat olivat rappiolla. Mutta asia korjaantui, kun veljesyhteisö tuli paikalle. Pian tämän jälkeen Ysenburgin-Meerholzin kreivi luovutti Marienborgin linnan veljesseurakunnan käyttöön ja kun Ysenburg-Büdingenin kreivi luovutti yhteisön käyttöön maata, rakensivat veljet Herrnhaagin yhteisön.

 

Pilawa Gorna eli Gnadenfrei Sleesiassa

Katolisen epäuskon miehet olivat vanginneet Sleesialaisen Seydlitzin kreivin Ernst Juliuksen ja pitivät häntä vankilassa "väärästä uskosta" syytettynä. Mutta sitten Sleesia joutui Itävallalta Preussille, ja herttua vapautettiin. Koska Moravialaiset yhteisöihin oli 1943 mennessä liittynyt noin 20.000 uutta jäsentä, Ernst Julius avasi maatilansa Pilawa Gornassa, tai saksalaisittain Ober-Peilaussa moravialaiselle yhteisölle. Uusi yhteisö sai nimen "Gnadenfrei", Vapaa Armo, nähtävästi siksi, että herttua oli vapautunut vankilasta Jumalan armosta.

Gnadenfrein yhteisö tuli tunnetuksi kutomateollisuudestaan. Vuonna 1945 kaupunki siirtyi Puolalle, ja sen protestanttiset asukkaat siirrettiin Saksaan. Tilalle siirrettiin Ukrainasta karkotettuja puolalaisia. Pilawa Gornan kaupunki sijaitsee runsaan viidenkymmenen kilometrin päässä Wroclawista etelään lähellä Tshekinmaan rajaa.

 

Yhdysvalloissa

Bethlehem, jouluna 1741, säilyi yhteistaloutena vuoteen 1762, jonka jälkeen yhteisön maita ryhdyttiin vuokraamaan ulkopuolisillekin. Vuonna 1844 siirtokunta avasi rajansa yhteisöön kuulumattomille asukkaille.

Swatara, perustettu 1743, Lebanon county. Toimi vuoteen 1830, jonka jälkeen yhdistyi läheiseen Hebronin yhdyskuntaan. Seurakunnan rukoushuone oli tyypillinen kaksikerroksinen puutalo. Alakerrassa oli kolme huonetta, jossa seurakunnan vanhin asui. Koulu toimi hänen kotonaan. Yläkerrassa oli "saal", sali, joka toimi seurakunnan kokouspaikkana.

Vuonna 1860 Swataran moravialaiset ja dunkardit rakensivat yhteiset kokoustilat.

 

Tulo Suomeen

päätös ..

Ensimmäiselle matkalle osallistuivat Johann Nitschmann (1703-, Andreas Grasmann, Daniel Scneider.

Matkan kesto: 1734-1736

Lähetit tulivat Oulun ja Tornion seudulle Stralsundin ja Tukholman kautta. Matkaohjelmaan kuului myös käynti Kuusamossa ja Pudasjärvellä, sillä Kuusamossa oli pappina tuttu mies, ...

Vuosina 1741-1747 Elias Östergren ja Olaf Björn vaikuttivat Tornion seudulla, mikä johti Tornion herätyksen syntymiseen 1746.

Syksyllä 1749 kirkkoherra Johan Kranck kutsui suutari Elias Östergrenin Kuusamoon, mistä Östergren palasi Tornioon. Vuosina 1735-1755 Östergren toimi Tukholmassa.

Puolivälissä 1700-lukua veljesseurakunnalla oli pari pientä yhteisöä Turussa ja Helsingissä. Tornionjokilaaksossa syntyi ruotsalaisen mallin mukainen lukijain liike, joka levisi kyläkokouksien muodossa Pohjanmaalle. Kyläkokouksissa kokoonnuttiin lukemaan hengellistä kirjallisuutta sikäli kun sitä oli saatavilla. Varsinainen herätys alkoi 1773, kun noin 14-vuotias Stiina Laurintytär tabuja rikkoen alkoi kehottaa kuulijoita mielenmuutokseen. Ylitornion luterilainen kappalainen Nils Viklund, eräiden muiden luterilaisten tukemana tuli mukaan liikkeeseen, josta liike sai nimen viklundilaisuus.

Luterilaisten tiukkapipoisempi siipi ei jäänyt katselemaan syrjästä kristinuskon tuloa, vaan järjesti 1776 tarkastuksen, joka johti oikeudenkäyntiin, jonka päätöksellä Viklund tuomittiin menettämään virkansa, jolloin hän siirtyi Tukholmaan. Tukholman reissusta tuli hyödyllinen opintomatka, sillä Tukholmassa hän Moravian veljiin, jotka johdattivat hänet ristin juurelle, todellisen kristinuskon lähteille. Vetoamalla kuninkaaseen hän sai myös virkansa takaisin.

Jo ennen Viklundin oikeuksien palautusta oli veljesseurakunnan hengellinen työ tunkeutunut syvälle Suomeen. Moravian veljesseurakunnan, eli "herrnhutilaisuuden" luterilaisten vastustajien aseet oli riisunut itse Martin Luther, joka 1520 sanoi: "Olen tähän asti tietämättäni julistanut kaikkea sitä, mitä Hus saarnasi ja mistä hän piti kiinni; me olemme kaikki hussilaisia". Myös Lutherin vastustajat olivat olleet samaa mieltä Lutherista.

Vuosina 1779-1786 Tukholmassa toiminut Adolf Stein teki neljä matkaa Suomeen.

 

 

1