##27

Armon sanoja Ilmestyskirjasta

op/2014-02-17

 

##Ilm 1:4


Johannes seitsemälle Aasian seurakunnalle: Armo teille ja rauha häneltä, joka on ja joka oli ja joka tuleva on, ja niiltä seitsemältä hengeltä, jotka ovat hänen valtaistuimensa edessä, (Ilm 1:4)

Johanneksen aikana sanalla Aasia tarkoitettiin Egeian meren rannalla olevaa maakuntaa, jonka pääkaupunki oli… Myös Patmoksen saari, jossa Johannes oli vankina "Jumalan sana.. tähden" sijaitsee Egeian meressä, lähellä tätä nykyisin Turkin hallinnassa olevaa rannikkoseutua. Tuliko Johannes seudulle vapaasta tahdostaan, on epäselvää, mutta Jerusalemista hän on joutunut lähtemään viimeistään ennen vuotta 70, jolloin Jerusalem hävitettiin. Tässä kirjeessä hän tervehtii seudulla olevia seitsemää seurakuntaa sanoilla "Armoa ja rauhaa. Jumalalta.." tai, kuten toinen lukutapa kertoo "Armoa ja rauhaa häneltä joka on". Jälkimmäinen, jota myös kr-39 kääntäjät käyttävät, on paremmin tekstin hengen mukainen, sillä Codex Vaticanuksen tarjoama variantti on sille käsikirjoitukselle ominainen lyhennelmä:

Ilm 1:4 vertailutekstit:

(GNT-V) ιωαννης ταις επτα εκκλησιαις ταις εν τη ασια χαρις υμιν και ειρηνη απο Bθεου TSτου ο ων και ο ην και ο ερχομενος και απο των επτα πνευματων α Bεστιν TSεστιν ενωπιον του θρονου αυτου

(KJV+) John2491 to the3588 seven2033 churches1577 which3588 are in1722 Asia:773 Grace5485 be unto you,5213 and2532 peace,1515 from575 him which is, and which was, and which is to come;3801 and2532 from575 the3588 seven2033 Spirits4151 which3739 are2076 before1799 his848 throne;2362

(RST) Иоанн семи церквам, находящимся в Асии: благодать вам и мир от Того, Который есть и был и грядет, и от семи духов, находящихся перед престолом Его,

Kokonaisuudessaan Johanneksen tervehdys esitetään jakeissa Ilm 1:4-6:

Johannes seitsemälle Aasian seurakunnalle: Armo teille ja rauha häneltä, joka on ja joka oli ja joka tuleva on, ja niiltä seitsemältä hengeltä, jotka ovat hänen valtaistuimensa edessä, ja Jeesukselta Kristukselta, uskolliselta todistajalta, häneltä, joka on kuolleitten esikoinen ja maan kuningasten hallitsija! Hänelle, joka meitä rakastaa ja on päästänyt meidät synneistämme verellänsä ja tehnyt meidät kuningaskunnaksi, papeiksi Jumalalleen ja Isälleen, hänelle kunnia ja voima aina ja iankaikkisesti! Amen.

Seuraavat jakeet kertovat, että Johanneksen ilmestys on kirjattu muistiin sen jälkeen, kun hän oli päässyt pois saarelta:

1:9 Minä, Johannes, teidän veljenne, joka teidän kanssanne olen osallinen ahdistukseen ja valtakuntaan ja kärsivällisyyteen Jeesuksessa, minä olin Jumalan sanan ja Jeesuksen todistuksen tähden saaressa, jonka nimi on Patmos.

Saarella ollessaan Johannes oli viety katselemaan maailmanhistorian loppunäytöstä, Herran päivää, ja kirjeessään hänen tuli kertoa näkemästään ja kuulemastaan seurakunnille:


1:10 Minä olin hengessä Herran päivänä, ja kuulin takaani suuren äänen, ikäänkuin pasunan äänen,
1:11 joka sanoi: "Kirjoita kirjaan, mitä näet, ja lähetä niille seitsemälle seurakunnalle, Efesoon ja Smyrnaan ja Pergamoon ja Tyatiraan ja Sardeeseen ja Filadelfiaan ja Laodikeaan". (Joh 1:9-11)

Termin Herran päivä on koodisana, jonka merkityksestä kirjoitetaan Amoksen kirjassa:

Voi teitä, jotka toivotte Herran päivän tulemista. Miksi hyväksi on teille Herran päivä? Se on oleva pimeys, eikä valkeus - ikäänkuin jos joku pakenisi leijonaa ja häntä kohtaisi karhu, tahi joku tulisi kotiin ja nojaisi kätensä seinään ja häntä pistäisi käärme. Eikö Herran päivä ole pimeys, eikä valkeus, eikö se ole synkeys, jossa ei valoa ole? (Aam 5:18-20)

Ilmestyskirjan alussa annetaan kohderyhmille täsmennettyä opetusta siitä, miten heidän tulee valmistautua Herran päivän varalle, sillä Herran päivä on paha päivä jokaiselle, jolla vielä siinä vaiheessa on vähäisintäkään syntiä, sillä kun Herra ilmestyy, hän polttaa poroksi sen, joka ei kestä katsella hänen kirkkauttaan, kun hän kunniassaan ilmestyy. Täsmäopetuksen jälkeen Ilmestyskirjassa kerrotaan yksityiskohtaisesti, miten Herran päivä etenee ja lopuksi kerrotaan lyhyesti tuhatvuotisesta valtakunnasta eli sapatista, ja sen jälkeen koittavasta tuomion päivästä, josta selvinneet siirtyvät varsinaiseen tehtäväänsä Uudessa Luomakunnassa. Ja sitten Ilmestyskirja päättää Raamatun lauseeseen, jonka näet alla. Mutta älä vielä anna tarkkaavaisuutensi herpaantua.

 

 

##Ilm 22:21


Herran Jeesuksen armo olkoon kaikkien kanssa. Amen. (Ilm 22:21)

Tätäkin tekstiä on kopeloitu. Siitä on poistettu sanat "meidän". Syyrialais-kreikkalaisia käsikirjoituksia paremmin vastaava käännös on.


Meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen armo olkoon kaikkien kanssa. Amen. (Ilm 22:21)

Maailmassa on ties kuinka monta "herraa" ja pahin niistä on antikristus. Jos sana "meidän" jätetään pois, kuten egyptiläis-roomalaisissa käsikirjoituksissa on tehty, ei tiedetä, mistä herrasta on puhe. Myös Herran nimi ja sen selvennys on välttämätön, sillä Jeesuksiakin on vaikka kuinka paljon. Etelä-amerikassa Jeesus on ihan tavallinen pojan nimi, ja vaikka näistä Jeesuksista valittaisiin kaikkein paras, ei hänen armonsa riittäisi kovinkaan pitkälle. Englantilainen KJV ja venäläinen käännös 1876 perustuvat luotettaville käsikirjoituksille, mutta suomalainen kirkkoraamattu m-38, kuten myös sitä uudemmat suomalaiset käännökset puhuvat pukin puolesta puuta heinää.

Rev 22:21

(GNT-V) η χαρις του κυριου TSημων ιησου TSBχριστου μετα παντων Bτων Bαγιων TSυμων TSBαμην

(KJV+) The3588 grace5485 of our2257 Lord2962 Jesus2424 Christ5547 be with3326 you5216 all.3956 Amen.281

(RST) Благодать Господа нашего Иисуса Христа со всеми вами. Аминь.

Kun poika lähtee maailmalle, isä ja äiti pyrkivät antamaan parhaat mahdolliset eväät. Viimeisiin sanoihin pyritään panemaan vain kaikkein tärkeimmät asiat, ja tärkein asia on armo. Raamatun viimeiseen neljään jakeeseen mahtuu toinenkin asia, Jumalan sana. Sana ja armo ovat kuin kaksi jalkaa. Kun niillä seisot, pysyt pystyssä sinäkin päivänä, kun Herramme tulee.

Minä todistan jokaiselle, joka tämän kirjan profetian sanat kuulee: Jos joku panee niihin jotakin lisää, niin Jumala on paneva hänen päällensä ne vitsaukset, jotka ovat kirjoitetut tähän kirjaan; ja jos joku ottaa pois jotakin tämän profetian kirjan sanoista, niin Jumala on ottava pois sen osan, mikä hänellä on elämän puuhun ja pyhään kaupunkiin, joista tässä kirjassa on kirjoitettu. Hän, joka näitä todistaa, sanoo: "Totisesti, minä tulen pian". Amen, tule, Herra Jeesus! Herran Jeesuksen armo olkoon kaikkien kanssa. Amen. (Ilm 22:18-21)

 

Takaisin sivulle Armon sanat

tai

tästä Osmon kotisivulle