##A08 helmi fi plus eu08 24 sivua 2019-01-30

Tekstin EVANKELIUMI työversion osa A8

 

 

Kristuksen ruumiin rakentaminen

 

#A08B01Fi

Kristuksen ruumiilla on Raamatussa monta nimeä, joista tämän sivun sitaateissakin mainitaan muutamia, kuten

- temppeli (Joh 2:18-21)

- uusi luomakunta (2.Kor 5:17)

- Jumalan viljelysmaa, Jumalan rakennus, Jumalan temppeli (1.Kor 3:6-17)

- hänen ruumiinsa, ekklesia, Kristus "teissä", kts. Kol 1:24-28,

- hengellinen huone, pyhä papisto, valittu suku, kuninkaallinen papisto, pyhä heimo, omaisuuskansa, Jumalan kansa, armahdetut, (1.Piet 2:4-10)

- ne, jotka Kristuksessa Jeesuksessa ovat (Rm 8:1)

- uusi ihminen (Ef 4:20-24)

- yksi ruumis Kristuksessa (Rm 12:4-8)

- Kristuksen ruumis (Ef 4:11-16)

- ilmaisut tyyppiä εν + (Jumala, Herra, Kristus, Pyhδ Henki) + datiivi (Ef 2:19-20 yms.)

#A08B02Fi

Kristus on pää, ja ruumis on Kristuksen morsian ja Karitsan vaimo. Jopa sellainen nimi, kuin kaupunki saattaa tarkoittaa Kristuksen ruumista. Tavallisin Kristuksen ruumiista käytetty nimitys on kuitenkin ekklesia (εκκλησία). Sana ekklesia esiintyy ensimmδistä kertaa siinä yhteydessä, kun Simon Joonaan poika on juuri tunnustanut hänet Elävän Jumalan pojaksi, ilmaisussa "μου την εκκλησιαν", jonka kirjaimellinen merkitys on "minun uloskutsuttuni":

Autuas olet sinä, Simon, Joonaan poika (μακαριος ει σιμων βαρ ιωνα), sillä ei liha eikä veri ole sitä sinulle ilmoittanut (οτι σαρξ και αιμα ουκ απεκαλυψεν σοι), vaan minun Isäni (αλλ ο πατηρ μου), joka on taivaissa (ο εν τοις ουρανοις). 16:18 Ja minä sanon sinulle (καγω δε σοι λεγω οτι): sinä olet kallio (συ ει πετρος), ja tälle kalliolle minä rakennan ekklesiani (και επι ταυτη τη πετρα οικοδομησω μου την εκκλησιαν), ja tuonelan portit eivät sitä voita (και πυλαι αδου ου κατισχυσουσιν αυτης). 16:19 Ja minä olen antava sinulle taivasten valtakunnan avaimet (και δωσω σοι τας κλεις της βασιλειας των ουρανων), ja minkä sinä sidot maan päällä (και ο εαν δησης επι της γης), se on oleva sidottu taivaissa (εσται δεδεμενον εν τοις ουρανοις), ja minkä sinä päästät maan päällä (και ο εαν λυσης επι της γης), se on oleva päästetty taivaissa (εσται λελυμενον εν τοις ουρανοις)." (kts. Mt 16:17-18)

#A08B03Fi

Sana ekklesia on yleissana, jota käytetään myös ei-kristillisistä yhteisöistä ja niiden edustajakokouksista. Tämä esimerkki on Apostolien teoista:

Ja jos teillä on vielä jotakin muuta vaadittavaa (ει δε τι περι ετερων επιζητειτε), niin ratkaistakoon asia laillisessa kokouksessa (εν τη εννομω εκκλησια επιλυθησεται). (Apt 19:39)

#A08B04Fi

Sanan ekklesia käännös sanalla "kokous" tai "yhteisö" on hyväksyttävissä myös ekklesian (εκκλησία) nimenδ, ja niin ovat monet raamatunkääntäjät tehneetkin, sillä ekklesia ei ole sama kuin kirkko. Ekklesia, on Jumalasta ja Kirkko on Saatanan luomus. Jeesus oli esittänyt vertauksen vehnästä ja lusteesta, kun opetuslapset tulevat kysymään, mitä vertaus tarkoittaa:


Niin hän vastasi ja sanoi heille (ο δε αποκριθεις ειπεν αυτοις): "Hyvän siemenen kylväjä on Ihmisen Poika (ο σπειρων το καλον σπερμα εστιν ο υιος του ανθρωπου). 13:38 Pelto on maailma (ο δε αγρος εστιν ο κοσμος); hyvä siemen ovat valtakunnan lapset (το δε καλον σπερμα ουτοι εισιν οι υιοι της βασιλειας), mutta lusteet ovat pahan lapset (τα δε ζιζανια εισιν οι υιοι του πονηρου). 13:39 Vihamies, joka ne kylvi, on perkele (ο δε εχθρος ο σπειρας αυτα εστιν ο διαβολος); elonaika on tämän aikakauden täyttymys (ο δε θερισμος συντελεια του αιωνος εστιν), ja leikkuumiehet ovat enkelit (οι δε θερισται αγγελοι εισιν). (Mt 13:37-39)

#A08B05Fi

Kirkko syntyi, kun Rooman keisari Konstantinus Suuren tahdosta koolle kutsuttu Nikean "ensimmäinen ekumeninen" kirkolliskokous vuonna 325 alistui valtiolle, jonka holhouksessa keisarillisesta auringonpalvonnasta ja uusitestamentillisista aineksista luotiin Vanhan Liiton lakiuskonnon tapainen synkretistinen uskonto. Monarkkisen piispuuden harhaoppi oli jo tasoittanut kreikan filosofeille tien kirkon johtopaikalle, ja heidän mukanaan kreikkalainen mytologia sai vankan aseman uudessa uskonnollisessa järjestelmässä.

#A08B06Fi

Nikean päätöksiä vastaan erikoisesti gooteilla näyttää jääneen jotakin hampaankoloon, sillä he antoivat syntyneelle epäsikiölle nimen "kirkko" kreikkalaisen Κιρκη mukaan. Kreikkalaisessa mytologiassa Kirke on Auringon (Helios) ja valtameren (Okeanos) valtiattaren Perseen tytär. Kirke oli kaunis, valkokutrinen huora, noita, joka muutti hänen houkutuksiinsa sortuneet miehet sioiksi. No jaa, ei ehkä niinkään väärä määritelmä kirkosta. Raamatun viimeisessä kirjassa Ilmestyskirjassa kirkosta käytetään nimiä "suuri portto" ja "Suuri Babylon, maan porttojen ja kauhistusten äiti".

#A08B07Fi

Sana ekklesia on johdannainen verbista ekkaleo, kutsua ulos jostakin, joka on viittaus siihen, että Evankeliumi on kutsu ulos maailmasta niille, jotka haluavat taivaisiin. Ne, jotka ovat tajunneet sanan ekklesia merkityksen, ovat pyrkineet ilmaisemaan sen sisällön ja nimen omalla kielellään niin, että se vastaisi alkuperäistä Jumalan ilmoitusta, josta Jeesus sanoi:

Ja minä sanon sinulle (καγω δε σοι λεγω οτι): sinä olet kallio (συ ει πετρος), ja tälle kalliolle minä rakennan ekklesiani (και επι ταυτη τη πετρα οικοδομησω μου την εκκλησιαν), ja tuonelan portit eivät sitä voita (και πυλαι αδου ου κατισχυσουσιν αυτης). (Mt 16:18)

#A08B08Fi

Ekklesiaa rakennetaan Jumalan Hengen asunnoksi. Jumala, joka on kaiken rakentaja, haluaa asua kansansa keskuudessa. Vanhan Liiton ekklesian aikana se ei aivan onnistunut, sillä Siinain Liiton syntyvaiheessa ilmenneen ongelman takia telttamaja, jossa Jumalan kunnia saattoi ilmestyä, rakennettiin leirin ulkopuolelle. Daavidin aloitteesta hänen poikansa Salomo rakensi Jerusalemiin kivisen temppelin, jonne Jumalan kunnia asettui, kunnes Jumalan pitkämielisyyden mitta täyttyi ja Herran Henki poistui temppelistä. Baabelin vankeuden jälkeen juutalaiset rakensivat uuden, mutta Jumalan kunnian ilmestymistä juutalaiset joutuivat odottamaan, kunnes Jeesus tuli heidän keskuuteensa.

#A08B09Fi

Kun Jeesus kasteen jälkeen täytettiin Pyhällä Hengellä, hän itsestään tuli Jumalan asunto ihmisten keskellä maan päällä. Kun Jeesus sitten nousi Galileasta Jerusalemiin, hän meni kuningas Herodeksen uudistamaan pyhäkköön, alkoi temppelin historiassa uusi, mutta lyhyeksi jäänyt vaihe. Ensiksi Jeesus puhdisti temppelin kaupustelijoista, mikä tietysti herätti kysymyksen siitä, millä oikeudella hän sen teki.


Niin juutalaiset vastasivat ja sanoivat hänelle: "Minkä merkin sinä näytät meille (τι σημειον δεικνυεις ημιν), koska nδitä teet?" Jeesus vastasi ja sanoi heille: "Hajottakaa maahan tämä temppeli (λυσατε τον ναον τουτον), niin minä pystytän sen kolmessa päivässä (και εν τρισιν ημεραις εγερω αυτον)". Niin juutalaiset sanoivat: "Neljäkymmentä kuusi vuotta (τεσσαρακοντα και εξ ετεσιν) on tδtä temppeliä rakennettu (ωκοδομηθη ο ναος ουτος), ja sinδkö pystytät sen kolmessa päivässä (και συ εν τρισιν ημεραις εγερεις αυτον)?" Mutta hδn puhui (εκεινος δε ελεγεν) ruumiinsa temppelistδ (περι του ναου του σωματος αυτου). (Joh 2:18-21)

#A08B10Fi

Juutalaiset todella hajoittivat Jeesuksen ruumiin temppelin, mutta kolmessa päivässä hän pystytti sen uudestaan, eikä se siihen jäänytkään. Nyt vasta Herran ruumista alettiin toden teolla rakentamaan. Viidenkymmenen päivän kuluttua työmaalle tuli Jumalan Henki, ja jo saman päivän illalla Kristuksen ruumiiseen kuului noin kolme tuhatta sielua ja koko työ valmistuu kolmantena päivänä.

#A08B11Fi

Työmaa oli pystytetty jo kauan ennen Jeesuksen ristiinnaulitsemista, niin että Jeesus saattoi kertoa vertauksen muodossa, mitä ennen hänen lihan ruumiissa syntymistään oli jo tehty:

Oli perheenisäntä (ανθρωπος τις ην οικοδεσποτης), joka istutti viinitarhan (οστις εφυτευσεν αμπελωνα) ja teki aidan sen ympärille (και φραγμον αυτω περιεθηκεν) ja kaivoi siihen viinikuurnan (και ωρυξεν εν αυτω ληνον) ja rakensi tornin (και ωκοδομησεν πυργον); ja hän vuokrasi sen viinitarhureille (και εξεδοτο αυτον γεωργοις) ja matkusti muille maille (και απεδημησεν). (Mt 21:33)

#A08B12Fi

Luetaan vertaus loppuun asti, niin nähdään, miten asiat sitten kehittyivät:

Ja kun hedelmäin aika lähestyi (οτε δε ηγγισεν ο καιρος των καρπων), lähetti hän orjiansa viinitarhurien luokse (απεστειλεν τους δουλους αυτου προς τους γεωργους) perimään hänelle tulevat hedelmät (λαβειν τους καρπους αυτου). 21:35 Mutta viinitarhurit ottivat kiinni hänen orjansa (και λαβοντες οι γεωργοι τους δουλους αυτου); minkä he pieksivät, minkä tappoivat, minkä kivittivät (ον μεν εδειραν ον δε απεκτειναν ον δε ελιθοβολησαν). 21:36 Vielä hän lähetti toisia orjia (παλιν απεστειλεν αλλους δουλους), useampia kuin ensimmäiset (πλειονας των πρωτων); ja näille he tekivät samoin (και εποιησαν αυτοις ωσαυτως). 21:37 Mutta viimein hän lähetti heidän luokseen poikansa sanoen (υστερον δε απεστειλεν προς αυτους τον υιον αυτου λεγων): 'Minun poikaani he kavahtavat (εντραπησονται τον υιον μου)'. 21:38 Mutta kun viinitarhurit näkivät pojan (οι δε γεωργοι ιδοντες τον υιον), sanoivat he keskenänsä (ειπον εν εαυτοις): 'Tämä on perillinen (ουτος εστιν ο κληρονομος); tulkaa, tappakaamme hänet (δευτε αποκτεινωμεν αυτον), niin me saamme hänen perintönsä (και κατασχωμεν την κληρονομιαν αυτου)'. 21:39 Ja he ottivat hänet kiinni (και λαβοντες αυτον) ja heittivät ulos viinitarhasta ja tappoivat (εξεβαλον εξω του αμπελωνος και απεκτειναν). 21:40 Kun viinitarhan herra tulee (οταν ουν ελθη ο κυριος του αμπελωνος), mitä hän tekee noille viinitarhureille (τι ποιησει τοις γεωργοις εκεινοις)?" 21:41 He sanoivat hänelle (λεγουσιν αυτω): "Nuo pahat hδn pahoin tuhoaa (κακους κακως απολεσει αυτους) ja vuokraa viinitarhan toisille viinitarhureille (και τον αμπελωνα εκδοσεται αλλοις γεωργοις), jotka antavat hänelle hedelmät ajallansa (οιτινες αποδωσουσιν αυτω τους καρπους εν τοις καιροις αυτων)". (Mt 21:34-41)

#A08B13Fi

Aabrahamin Jumalalta saamasta kutsusta oli tätä kerrottaessa kulunut noin 2000 vuotta, ja oli aika vaihtaa työmiehet uusiin:

Jeesus sanoi heille: "Ettekö ole koskaan lukeneet kirjoituksista: 'Se kivi, jonka rakentajat (οι οικοδομουντες) hylkäsivät, on tullut kulmakiveksi; Herralta tämä on tullut ja on ihmeellinen meidän silmissämme'? Sentähden minä sanon teille: Jumalan valtakunta otetaan teiltä pois (οτι αρθησεται αφ υμων η βασιλεια του θεου) ja annetaan kansalle, joka tekee sen hedelmiä (και δοθησεται εθνει ποιουντι τους καρπους αυτης). Ja joka tähän kiveen kaatuu, se ruhjoutuu, mutta jonka päälle se kaatuu, sen se murskaa." Kun ylipapit ja fariseukset kuulivat nämä hänen vertauksensa (τας παραβολας αυτου), ymmδrsivät he, että hän puhui heistä. Ja he olisivat tahtoneet ottaa hänet kiinni, mutta pelkäsivät kansaa, koska se piti häntä profeettana. (Kts. Mt 21:42-46)

#A08B14Fi

Israelista piti tulla pyhä kansa ja kuninkaallinen papisto, mutta toisin kävi. Kymmenen heimoa meni omille teilleen, eikä Juudakaan tyytynyt vuokraviljelijän rooliinsa, vaan halusi päästä isännäksi. Kaiken lisäksi se Jeesus, jonka Jumala heille lähetti, ei ollut sellainen vapauttaja, jollaiseksi he olivat tulevan suurmiehensä kuvitelleet. Ei mitään sotilaallista toimintaa, ei edes rettelöintiä kaduilla. Ja ne Jeesuksen puheet? "Kylväjä lähti kylvämään". Hah? Ei pelannut fariseusten logiikka. Mutta kun siemen on Jumalan sana, on kysymys siitä samasta siemenestä jolla koko luomakunta on luotu. Jos siis nyt uudestaan lähdetään kylvämään, on tuloksena uusi luomakunta. Kysymys on niin mittavasta asiasta, että sitä sanotaan Uudeksi luomistyöksi, "kaini ktisis":

Siis, jos joku on Kristuksessa, niin hän on uusi luomus (καινη κτισις: uusi luominen); se, mikä on vanhaa, on kadonnut, katso, kaikki on tullut uudeksi (γεγονεν καινα τα παντα). (2.Kor 5:17)

#A08B15Fi

Tässä uudessa luomakunnassa sanaa ei kirjoiteta kivitauluihin, vaan ihmissydämiin. Kun ihminen kuulee Jumalan puheen, silloin toteutuvat Jeesuksen sanat paimenesta, joka tuntee omansa ja johtaa laumaansa, ja laumasta, jonka lampaat kuulevat hänen äänensä.

Minun lampaani kuulevat minun ääneni (τα προβατα τα εμα της φωνης μου ακουει), ja minä tunnen ne (καγω γινωσκω αυτα), ja ne seuraavat minua (και ακολουθουσιν μοι). (Joh 10:27)

#A08B16Fi

Se, että Jumalan Voideltu (kr. Hristos) nyt asuu kansansa sydämissä, oli ennen suuri salaisuus:

Nyt minä iloitsen kärsiessäni teidän tähtenne (νυν χαιρω εν τοις παθημασιν μου υπερ υμων), ja mikδ vielä puuttuu Kristuksen ahdistuksista, sen minä täytän lihassani hänen ruumiinsa hyväksi (και ανταναπληρω τα υστερηματα των θλιψεων του χριστου εν τη σαρκι μου υπερ του σωματος αυτου), joka on ekklesia (ο εστιν η εκκλησια), 1:25 jonka palvelijaksi minδ olen tullut (ης εγενομην εγω διακονος) Jumalan talonpidon mukaan (κατα την οικονομιαν του θεου), joka minulle on annettu teitä varten (του θεου την δοθεισαν μοι εις υμας), tδyttääkseni Jumalan sanan (πληρωσαι τον λογον του θεου), 1:26 sen salaisuuden (το μυστηριον), joka on ollut kδtkettynä ikuisista ajoista (το αποκεκρυμμενον απο των αιωνων) ja polvesta polveen (και απο των γενεων), mutta joka nyt on ilmoitettu hänen pyhillensä (νυνι δε εφανερωθη τοις αγιοις αυτου), 1:27 joille Jumala tahtoi tehdä tiettäväksi (οις ηθελησεν ο θεος γνωρισαι), kuinka suuri kansojen keskuudessa on tämän salaisuuden kunnian rikkaus (τις ο πλουτος της δοξης του μυστηριου τουτου εν τοις εθνεσιν): Kristus teissδ, kunnian toivo (ος εστιν χριστος εν υμιν η ελπις της δοξης). 1:28 Ja hδntä me julistamme (ον ημεις καταγγελλομεν), neuvoen jokaista ihmistä (νουθετουντες παντα ανθρωπον) ja opettaen jokaista ihmistδ (και διδασκοντες παντα ανθρωπον) kaikella viisaudella (εν παση σοφια), asettaaksemme esiin jokaisen ihmisen (ινα παραστησωμεν παντα ανθρωπον) täydellisenä Kristuksessa Jeesuksessa (τελειον εν χριστω ιησου). (Kol 1:24-28)

#A08B17Fi

Silloin, kun Jeesus puhui Nikodemoksen kanssa hengellisestä syntymästä, juttu jäi ikään kuin kesken. Sanomatta jäi, että meillä on ahtaan portin jälkeen kuljettava koko kaita tie ja tehtävä se työ, jonka Herran Henki meille osoittaa. Pietari jatkaa, mutta ilmoittaa samalla, että se, minkä me tänään uskomme, täyttyy vasta viimeisenä aikana:

Siunattu olkoon meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumala ja Isä (ευλογητος ο θεος και πατηρ του κυριου ημων ιησου χριστου), joka suuren laupeutensa mukaan on synnyttänyt meidät ylhäältä elävään toivoon (ο κατα το πολυ αυτου ελεος αναγεννησας ημας εις ελπιδα ζωσαν) Jeesuksen Kristuksen kuolleistanousemisen kautta (δι αναστασεως ιησου χριστου εκ νεκρων), 1:4 turmeltumattomaan ja saastumattomaan ja katoamattomaan perintφön (εις κληρονομιαν αφθαρτον και αμιαντον και αμαραντον), joka taivaissa on sδilytettynä teitä varten (τετηρημενην εν ουρανοις εις υμας), 1:5 jotka Jumalan voimasta uskon kautta varjellutte pelastukseen (τους εν δυναμει θεου φρουρουμενους δια πιστεως εις σωτηριαν), joka on valmis paljastettavaksi viimeisenä aikana (ετοιμην αποκαλυφθηναι εν καιρω εσχατω). (1.Piet 1:3-5)

#A08B18Fi

Jerusalemin ekklesian alku oli loistokas. Evankeliumi oli näyttänyt voimansa. Synnin ihmiset olivat muuttuneet armon ihmisiksi:

Ja uskovaisten suuressa joukossa oli yksi sydän ja yksi sielu; eikä kenkään heistä sanonut omaksensa mitään siitä, mitä hänellä oli, vaan kaikki oli heillä yhteistä. Ja apostolit todistivat suurella voimalla Herran Jeesuksen ylösnousemuksesta, ja suuri armo (χαρις τε μεγαλη) oli heillδ kaikilla. Ei myöskään ollut heidän seassaan ketään puutteenalaista; sillä kaikki, joilla oli maatiloja tai taloja, myivät ne ja toivat myytyjen hinnan ja panivat apostolien jalkojen juureen; ja jokaiselle jaettiin sen mukaan, kuin hän tarvitsi. (Apt 4:32-35)

#A08B19Fi

Mutta Jumalan kunnia voi poistua hyvästäkin yhteisöstä, jos se horjuu pois totuudesta. Uhkaava tilanne syntyi kohta maineikkaan alun jälkeen:

Mutta eräs mies, nimeltä Ananias (ανηρ δε τις ανανιας ονοματι), ja hδnen vaimonsa Safiira (συν σαπφειρη τη γυναικι αυτου) myivδt maatilan (επωλησεν κτημα), 5:2 ja mies kδtki vaimonsa tieten osan hinnasta (και ενοσφισατο απο της τιμης συνειδυιας και της γυναικος αυτου), ja osan hδn toi ja pani apostolien jalkojen eteen (και ενεγκας μερος τι παρα τους ποδας των αποστολων εθηκεν). 5:3 Mutta Pietari sanoi (ειπεν δε πετρος): "Ananias, miksi on saatana tδyttänyt sinun sydämesi (ανανια διατι επληρωσεν ο σατανας την καρδιαν σου), niin ettδ koetit pettää Pyhää Henkeä (ψευσασθαι σε το πνευμα το αγιον) ja kδtkit osan maatilan hinnasta (και νοσφισασθαι σε απο της τιμης του χωριου)? 5:4 Eikφ se myymätönnä ollut sinun omasi, ja eikö myynnin jälkeenkin sen hinta ollut sinun (ουχι μενον σοι εμενεν και πραθεν εν τη ση εξουσια υπηρχεν)? Miksi pδätit sydämessäsi tämän tehdä (τι οτι εθου εν τη καρδια σου το πραγμα τουτο)? Et sinδ ole valhetellut ihmisille, vaan Jumalalle (ουκ εψευσω ανθρωποις αλλα τω θεω)." 5:5 Kun Ananias kuuli nδmä sanat (ακουων δε ανανιας τους λογους τουτους), kaatui hδn maahan ja heitti henkensä (πεσων εξεψυξεν). Ja suuri pelko valtasi kaikki, jotka sen kuulivat (και εγενετο φοβος μεγας επι παντας τους ακουοντας ταυτα). 5:6 Ja nuoret miehet nousivat ja korjasivat hδnet (ανασταντες δε οι νεωτεροι συνεστειλαν αυτον) ja kantoivat hδnet pois ja hautasivat (και εξενεγκαντες εθαψαν). 5:7 Noin kolmen hetken kuluttua hδnen vaimonsa tuli sisään (εγενετο δε ως ωρων τριων διαστημα και η γυνη αυτου) eikδ tiennyt, mitä oli tapahtunut (μη ειδυια το γεγονος εισηλθεν). 5:8 Niin Pietari kysyi hδneltä (απεκριθη δε αυτη ο πετρος): "Sano minulle (ειπε μοι): siihenkφ hintaan te myitte maatilan (ει τοσουτου το χωριον απεδοσθε)?" Hδn vastasi (η δε ειπεν): "Kyllδ (ναι), juuri siihen hintaan (τοσουτου)". 5:9 Mutta Pietari sanoi hδnelle (ο δε πετρος ειπεν προς αυτην): "Miksi olette yksissä neuvoin käyneet kiusaamaan Herran Henkeä (τι οτι συνεφωνηθη υμιν πειρασαι το πνευμα κυριου)? Katso, niiden jalat, jotka hautasivat sinun miehesi, ovat oven takana (ιδου οι ποδες των θαψαντων τον ανδρα σου επι τη θυρα), ja he kantavat sinutkin pois (και εξοισουσιν σε)." 5:10 Niin hδn heti kaatui hänen jalkojensa viereen (επεσεν δε παραχρημα παρα τους ποδας αυτου) ja heitti henkensδ (και εξεψυξεν); ja kun nuorukaiset tulivat sisδän, löysivät he hänet kuolleena (εισελθοντες δε οι νεανισκοι ευρον αυτην νεκραν), kantoivat pois ja hautasivat hδnet hänen miehensä luo (και εξενεγκαντες εθαψαν προς τον ανδρα αυτης). 5:11 Ja suuri pelko tuli koko ekklesialle (και εγενετο φοβος μεγας εφ ολην την εκκλησιαν) ja kaikille, jotka tδmän kuulivat (και επι παντας τους ακουοντας ταυτα). (Apt 5:1-11)

#A08B20Fi

Jumalan kunnia oli säilynyt ekklesiassa, ja se myös näkyi ja tuotti hyvä hedelmää:

Ja apostolien kätten kautta tapahtui kansassa monta tunnustekoa ja ihmettä (δια δε των χειρων των αποστολων SBAεγινετο Tεγενετο σημεια και τερατα εν τω λαω πολλα); ja he olivat kaikki yksimielisesti koolla Salomon pylvδskäytävässä (και ησαν ομοθυμαδον απαντες εν τη στοα σολομωντος). 5:13 Eikδ muista kukaan uskaltanut heihin liittyä (των δε λοιπων ουδεις ετολμα κολλασθαι αυτοις), mutta kansa piti heitä suuressa* kunniassa* (αλλ εμεγαλυνεν αυτους ο λαος). 5:14 Ja yhδ enemmän karttui niitä, jotka uskoivat Herraan (μαλλον δε προσετιθεντο πιστευοντες τω κυριω), sekδ miehiä että naisia suuret joukot (πληθη ανδρων τε και γυναικων). 5:15 Kannettiinpa sairaita kaduillekin ja pantiin vuoteille ja paareille (ωστε κατα τας πλατειας εκφερειν τους ασθενεις και τιθεναι επι κλινων και κραββατων), ettδ Pietarin kulkiessa edes hänen varjonsa sattuisi johonkuhun heistä (ινα ερχομενου πετρου καν η σκια επισκιαση τινι αυτων). 5:16 Paljon kansaa tuli myφs ympäristön kaupungeista Jerusalemiin (συνηρχετο δε και το πληθος των περιξ πολεων εις ιερουσαλημ), tuoden sairaita ja saastaisten henkien vaivaamia (φεροντες ασθενεις και οχλουμενους υπο πνευματων ακαθαρτων), ja ne kaikki tulivat parannetuiksi (οιτινες εθεραπευοντο απαντες). (Apt 5:12-16)

#A08B21Fi

Kun Paavali puhuu Jumalan temppelin rakentajista, hän vertaa itseään viisaaseen työmaapäällikköön, arkhitekton. Näin hän tekee eron Jumalaan, joka on oikodomos, rakentaja. Ensimmäisessä Korinttolaiskirjeessä esitellään työmaata ja puhutaan työntekijöiden vastuusta:

Minä istutin (εγω εφυτευσα), Apollos kasteli (απολλως εποτισεν), mutta Jumala on antanut kasvun (αλλ ο θεος ηυξανεν). Niin ei siis istuttaja ole mitään, eikä kastelijakaan (ωστε ουτε ο φυτευων εστιν τι ουτε ο ποτιζων), vaan Jumala, joka kasvun antaa (αλλ ο αυξανων θεος). Mutta istuttaja ja kastelija ovat yhtδ (ο φυτευων δε και ο ποτιζων εν εισιν); kuitenkin on kumpikin saava oman palkkansa (εκαστος δε τον ιδιον μισθον ληψεται) oman tyφnsä mukaan (κατα τον ιδιον κοπον). Sillδ me olemme Jumalan työtovereita (θεου γαρ εσμεν συνεργοι); te olette Jumalan viljelysmaa (θεου γεωργιον), olette Jumalan rakennus (θεου οικοδομη εστε). Sen Jumalan armon mukaan (κατα την χαριν του θεου), joka on minulle annettu (την δοθεισαν μοι), minδ olen viisaan rakennusmestarin tavoin (ως σοφος αρχιτεκτων) pannut perustuksen (θεμελιον τεθεικα), ja toinen sille rakentaa (αλλος δε εποικοδομει), mutta katsokoon kukin (εκαστος δε βλεπετω), kuinka hδn sille rakentaa (πως εποικοδομει). Sillδ muuta perustusta ei kukaan voi panna (θεμελιον γαρ αλλον ουδεις δυναται θειναι), kuin mikδ pantu on (παρα τον κειμενον), ja se on Jeesus, Voideltu (ος εστιν ιησους ο χριστος). Mutta jos joku rakentaa tälle perustukselle (ει δε τις εποικοδομει επι τον θεμελιον τουτον), kullasta, hopeasta, jalokivistδ, puusta, heinistä tai oljista (χρυσον αργυρον λιθους τιμιους ξυλα χορτον καλαμην), niin kunkin teko on tuleva nδkyviin (εκαστου το εργον φανερον γενησεται); sillδ sen on saattava ilmi se päivä (η γαρ ημερα δηλωσει), joka tulessa ilmestyy (οτι εν πυρι αποκαλυπτεται), ja tuli on koetteleva, minkδlainen kunkin teko on (και εκαστου το εργον οποιον εστιν το πυρ δοκιμασει). Jos jonkun työ, jonka hän sille rakentaa, kestää (ει τινος το εργον μενει ο επωκοδομησεν), on hδn saava palkan (μισθον ληψεται); mutta jos jonkun tyφ palaa (ει τινος το εργον κατακαησεται), joutuu hδn vahinkoon (ζημιωθησεται); mutta hδn itse on pelastuva (αυτος δε σωθησεται), kuitenkin ikδänkuin tulen läpi (ουτως δε ως δια πυρος). Ettekö tiedä (ουκ οιδατε), että te olette Jumalan temppeli (οτι ναος θεου εστε) ja ettδ Jumalan Henki asuu teissä (και το πνευμα του θεου οικει εν υμιν)? Jos joku turmelee Jumalan temppelin (ει τις τον ναον του θεου φθειρει), on Jumala turmeleva hδnet (φθερει τουτον ο θεος); sillδ Jumalan temppeli on pyhä (ο γαρ ναος του θεου αγιος εστιν), ja sellaisia te olette (οιτινες εστε υμεις). (1.Kor 3:6-17).

#A08B22Fi

Pietari kertoo lisää rakennustyön kohteesta, elävistä kivistä rakennetusta Jumalan temppelistä:

Ja tulkaa hänen tykönsä (προς ον προσερχομενοι), elävän kiven tykö (λιθον ζωντα), jonka ihmiset tosin ovat hyljδnneet (υπο ανθρωπων μεν αποδεδοκιμασμενον), mutta joka Jumalan edessδ on valittu (παρα δε θεω εκλεκτον), kallis (εντιμον), ja rakentukaa itsekin elävinä kivinä (και αυτοι ως λιθοι ζωντες οικοδομεισθε) hengelliseksi huoneeksi (οικος πνευματικος), pyhäksi papistoksi (ιερατευμα αγιον), uhraamaan hengellisiä uhreja (ανενεγκαι πνευματικας θυσιας), jotka Jeesuksen Kristuksen kautta ovat Jumalalle mieluisia (ευπροσδεκτους τω θεω δια ιησου χριστου), sillδ Kirjoituksissa sanotaan (διο και περιεχει εν τη γραφη): "Katso (ιδου), minδ lasken Siioniin valitun kiven, kalliin kulmakiven (τιθημι εν σιων λιθον ακρογωνιαιον εκλεκτον εντιμον); ja joka hδneen uskoo (ο πιστευων επ αυτω), ei ole hδpeään joutuva (και ου μη καταισχυνθη)". Teille siis (υμιν ουν), jotka uskotte, se on kallis (η τιμη τοις πιστευουσιν), mutta niille, jotka eivδt usko (απειθουσιν δε), "on se kivi (λιθον), jonka rakentajat hylkäsivät (ον απεδοκιμασαν οι οικοδομουντες), tullut kulmakiveksi (ουτος εγενηθη εις κεφαλην γωνιας)" ja (και) "kompastuskiveksi ja loukkauskallioksi (λιθος προσκομματος και πετρα σκανδαλου)". Koska he eivδt tottele sanaa, niin he kompastuvat (οι προσκοπτουσιν τω λογω απειθουντες); ja siihen heidδt on pantukin (εις ο και ετεθησαν). Mutta te olette (υμεις δε) "valittu suku (γενος εκλεκτον), kuninkaallinen papisto (βασιλειον ιερατευμα), pyhä heimo (εθνος αγιον), omaisuuskansa (λαος εις περιποιησιν), julistaaksenne sen jaloja tekoja", joka on pimeydestä kutsunut teidät ihmeelliseen valkeuteensa (οπως τας αρετας εξαγγειλητε του εκ σκοτους υμας καλεσαντος εις το θαυμαστον αυτου φως); te, jotka ennen (οι ποτε) "ette olleet kansa (ου λαος)", mutta nyt olette (νυν δε) "Jumalan kansa (λαος θεου)", jotka ennen "ette olleet armahdetut (οι ουκ ηλεημενοι)", mutta nyt "olette armahdetut (νυν δε ελεηθεντες)". (1.Piet 2:4-10)

#A08B23Fi

Se, miten tämä kaikki tulisi tapahtumaan oli kuitenkin mysteeri, jonka paljastuu vasta kun Pyhä Henki vuodatetaan ihmissydämeen. Vielä nytkin vain ne Uuden Liiton pyhät, joilla asiasta on kyllin omakohtaista kokemusta, pystyvät puhumaan siitä selvästi, ja vain se, jolla itsekin kuulee Herransa äänen, tajuaa, kuka puhuu omasta kokemuksestaan, ja kenen puheet ovat opittua liturgiaa ja huulten höpinää.

#A08B24Fi

Kaikki pyhät ottavat osaa Kristuksen ruumiin rakentamiseen, kukin oman armoituksensa mukaisesti. Hengellistä työtä tehdään hengellisin välinein. Roomalaiskirjeen kristillistä elämää koskevassa osassa tutustutaan myös näihin välineisiin:

Sillä niinkuin meillä yhdessä ruumiissa on monta jäsentä (καθαπερ γαρ εν ενι σωματι μελη πολλα εχομεν), mutta kaikilla jδsenillä ei ole sama tehtävä (τα δε μελη παντα ου την αυτην εχει πραξιν), 12:5 niin me, vaikka meitδ on monta, olemme yksi ruumis Kristuksessa (ουτως οι πολλοι εν σωμα εσμεν εν χριστω), mutta itsekukin olemme toistemme jδseniä (ο δε καθ εις αλληλων μελη); 12:6 ja meillδ on (εχοντες δε) erilaisia (διαφορα) armoituksia (χαρισματα) sen armon mukaan (κατα την χαριν), mikδ meille on annettu (την δοθεισαν ημιν); jos jollakin on profetoimisen lahja (ειτε προφητειαν), kδyttäköön sitä sen mukaan, kuin hänellä uskoa on (κατα την αναλογιαν της πιστεως); 12:7 Jos virka (ειτε διακονιαν), pitδköön virastaan vaarin (εν τη διακονια); jos joku opettaa (ειτε ο διδασκων), olkoon uskollinen opettamisessaan (εν τη διδασκαλια); 12:8 jos kehoittaa (ειτε ο παρακαλων), niin kehoittamisessaan (εν τη παρακλησει); joka antaa ο μεταδιδους), antakoon vakaasta sydämestä (εν απλοτητι); joka on johtaja (ο προϊσταμενος - joka seisoo edessδ), johtakoon toimellisesti (εν σπουδη - ahkerana); joka laupeutta harjoittaa (ο ελεων), tehkφön sen iloiten (εν ιλαροτητι). (Rm 12:4-8)

#A08B25Fi

Pyhän Hengen lahja on kihlajaislahja, jonka Isä antaa Poikansa morsiamelle.

Mutta hengellisistä, veljet (δε των πνευματικων αδελφοι), en tahdo pitδä teitä tietämättöminä (ου θελω υμας αγνοειν). 12:2 Te tiedδtte (οιδατε), että kun olitte pakanoita* (οτι εθνη ητε), teitä vietiin mykkien epäjumalien luo, miten vain tahdottiin (προς τα ειδωλα τα αφωνα ως αν ηγεσθε απαγομενοι). 12:3 Sentδhden minä teen teille tiettäväksi (διο γνωριζω υμιν), ettei kukaan Jumalan Hengessδ puhuva (οτι ουδεις εν πνευματι θεου λαλων), sano (λεγει): "Jeesus olkoon kirottu (αναθεμα ιησουν)", ja ettei kukaan voi sanoa (και ουδεις δυναται ειπειν): "Jeesus olkoon Herra (κυριον ιησουν)", paitsi Pyhδssä Hengessä (ει μη εν πνευματι αγιω). (1.Kor 12:1-3)

#A08B26Fi

Pyhä Henki on itse tuo lahja, mutta ne lahjat eli karismat, jota Pyhä Henki jakaa Kristuksen ruumiin eri jäsenille, ovat yksilöityjä armoituksia, työvälineitä yhteisön rakentamiseksi.


Armoituksia ovat monenlaisia (διαιρεσεις δε χαρισματων εισιν), mutta Henki on sama (το δε αυτο πνευμα); 12:5
ja palvelutehtäviä ovat monenlaisia (και διαιρεσεις διακονιων εισιν), mutta Herra on sama (και ο αυτος κυριος); 12:6 ja vaikutukset ovat erilaisia (και διαιρεσεις ενεργηματων εισιν), mutta Jumala, joka kaikki kaikissa suorittaa, on sama (ο δε αυτος εστιν θεος ο ενεργων τα παντα εν πασιν). 12:7 Mutta kullekin annetaan (εκαστω δε διδοται) Hengen ilmentymδ (η φανερωσις του πνευματος) yhteiseksi hyφdyksi (προς το συμφερον). 12:8 Niinpδ Hengen kautta annetaan viisauden sanat (ω μεν γαρ δια του πνευματος διδοται λογος σοφιας) ja toiselle tiedon sanat saman Hengen kautta (αλλω δε λογος γνωσεως κατα το αυτο πνευμα) 12:9 ja toiselle usko samassa Hengessδ (ετερω δε πιστις εν τω αυτω πνευματι) ja toiselle parantamisen armoitukset siinδ samassa Hengessä (αλλω δε χαρισματα ιαματων εν τω αυτω πνευματι) 12:10 ja toiselle voimatekojen voimia (αλλω δε ενεργηματα δυναμεων) ja toiselle profetoimista (αλλω δε προφητεια) ja toiselle henkien arvostelemista (αλλω δε διακρισεις πνευματων) ja toiselle uusia kieliδ (ετερω δε γενη γλωσσων) ja toiselle kielten kδäntämistä (αλλω δε ερμηνεια γλωσσων). 12:11 Mutta kaiken tδmän (παντα δε ταυτα) vaikuttaa yksi ja sama Henki (ενεργει το εν και το αυτο πνευμα), jakaen kullekin erikseen (διαιρουν ιδια εκαστω), niinkuin tahtoo (καθως βουλεται). (1.Kor 12:4-11)

#A08B27Fi

Kristillisen yhteisön keskuudessa Paavali joutui myös törmäämään ongelmiin, joista hän sanoi: "Tieto paisuttaa, mutta rakkaus rakentaa", ja "kaikki on minulle luvallista, mutta ei kaikki rakenna". Toisen hengellisiä työvälineitä koskevan tarkastelunsa, kts. 1.Kor 12:1-31 jonka Paavali jopa keskeyttää kertoakseen siitä, mitä ja millaista on rakkaus, kts. 1.Kor 13:1-13, mutta sitten hän taas jatkaa puhumalla rakentamisesta, tällä kertaa kuitenkin siitä, miten hengellisiä työvälineitä on käytettävä.

Tavoitelkaa rakkautta (διωκετε την αγαπην) ja tavoitelkaa hengellisiä (ζηλουτε δε τα πνευματικα) ja varsinkin sitä, että voisitte profetoida (μαλλον δε ινα προφητευητε), sillä kielillä puhuva (ο γαρ λαλων γλωσση) ei puhu ihmisille (ουκ ανθρωποις λαλει), vaan Jumalalle (αλλα τω θεω); ei häntä kuunnella, sillä hän puhuu salaisuuksia hengessä (ουδεις γαρ ακουει πνευματι δε λαλει μυστηρια). Mutta profetoiva puhuu ihmisille (ο δε προφητευων ανθρωποις λαλει) rakennukseksi ja kehoitukseksi ja lohdutukseksi (οικοδομην και παρακλησιν και παραμυθιαν). Kielillä puhuva rakentaa itseään (ο λαλων γλωσση εαυτον οικοδομει), mutta profetoiva rakentaa ekklesiaa (ο δε προφητευων εκκλησιαν οικοδομει). Soisin teidän kaikkien puhuvan kielillä (θελω δε παντας υμας λαλειν γλωσσαις), mutta vielä mieluummin soisin teidän profetoivan (μαλλον δε ινα προφητευητε); sillä profetoiva on suurempi (μειζων γαρ ο προφητευων) kuin kielillä puhuva (η ο λαλων γλωσσαις), ellei tämä samalla selitä (εκτος ει μη διερμηνευη), niin että ekklesia siitä rakentuu (ινα η εκκλησια οικοδομην λαβη). Jos minä nyt, veljet, tulisin luoksenne (νυνι δε αδελφοι εαν ελθω προς υμας) kielillä puhuen (γλωσσαις λαλων), mitä minä teitä sillä hyödyttäisin (τι υμας ωφελησω), ellen puhuisi teille (εαν μη υμιν λαλησω) ilmestyksen tai tiedon tai profetian tai opetuksen sanoja (η εν αποκαλυψει η εν γνωσει η εν προφητεια η εν διδαχη)? (1.Kor 14:1-6)

#A08B28Fi

Ekklesia on yhteisö, jonka kaikki jäsenet ovat toimivia jäseniä. Kukin saa Jumalalta omat armoituksensa ja omat tehtävänsä. Kun tämä yhteisö kokoontuu, on jokaisella jotakin, jolla rakentaa muita:

Kuinka siis on, veljet (τι ουν εστιν αδελφοι)? Kun tulette yhteen (οταν συνερχησθε), on jokaisella teistδ jotakin (εκαστος υμων), millδ on virsi (ψαλμον εχει), millä opetus (διδαχην εχει), mikδ puhuu kielillä (γλωσσαν εχει), millδ ilmestys (αποκαλυψιν εχει), mikδ selittää (ερμηνειαν εχει); kaikki tapahtukoon rakennukseksi (παντα προς οικοδομην γενεσθω). (1.Kor 14:26)

#A08B29Fi

Uuden Luomakunnan johtava periaate on Jumalan armo Kristuksessa. Se on tila, johon päästään evankeliumin synnyttämän uskon kautta. Tästä uudesta tilasta käytetään sanaa kainotis, joka on johdannainen sanasta kainós, (uusi, ennen tuntematon ja laadultaan parempi, kts. Juuson sanakirjan sivu 257) Tämä hieman vaikeasti käännettävä sana esiintyy Uudessa Testamentissa vain kaksi kertaa:

Niin olemme siis yhdessä hänen kanssaan haudatut (συνεταφημεν ουν αυτω) kasteen kautta kuolemaan (δια του βαπτισματος εις τον θανατον), ettδ niinkuin Kristus herätettiin kuolleista (ινα ωσπερ ηγερθη χριστος εκ νεκρων) Isδn kirkkauden kautta (δια της δοξης του πατρος), samoin pitδä meidänkin elämän uutuudessa vaeltaman (ουτως και ημεις εν καινοτητι ζωης περιπατησωμεν) . (Rm 6:4)

#A08B30Fi

Ilman Pyhää Henkeä tämä ajatus olisi mahdoton toteutettavaksi, mutta nyt kyse ei enää ole siitä.

Niin ei nyt siis ole mitään kadotustuomiota (ουδεν αρα νυν κατακριμα) niille, jotka Kristuksessa Jeesuksessa (τοις εν χριστω ιησου), vaeltavat ei lihan, vaan Hengen mukaan (μη κατα σαρκα περιπατουσιν αλλα κατα πνευμα). (Rm (8:1)

#A08B31Fi

Pyhän Hengen täyttämien kristittyjen tulee suhtautua Pyhän Hengen ohjeisiin paljon vakavammin, kuin Vanhan Liiton kymmeneen käskyyn:

Katsokaa, ettette torju luotanne häntä, joka puhuu (βλεπετε μη παραιτησησθε τον λαλουντα); sillδ jos nuo, jotka torjuivat luotaan (ει γαρ εκεινοι ουκ εφυγον) hδnet, joka ilmoitti Jumalan tahdon maan päällä, eivät voineet päästä pakoon (TSBτον επι TSτης γης παραιτησαμενοι χρηματιζοντα), niin paljoa vähemmän me, jos käännymme pois hänestä, joka ilmoittaa sen taivaista (πολλω μαλλον ημεις οι τον απ ουρανων αποστρεφομενοι). 12:26 Silloin hδnen äänensä järkytti maata (ου η φωνη την γην εσαλευσεν), mutta nyt hδn on luvannut sanoen (τοτε νυν δε επηγγελται λεγων): "Vielδ kerran minä liikutan maan, jopa taivaankin (ετι απαξ εγω σειω ου μονον την γην αλλα και τον ουρανον)". (Hebr 12:25-26)

#A08B32Fi

Kristuksessa vaeltaminen on sitä, että ihminen on saanut Pyhän Hengen, joka neuvoo häntä, miten mennään. Muutama päivä sitten, kohta aamurukouksen jälkeen Herran henki sanoi, että ota mukaasi kaksi tietokoneen verkkojohtoa. Panin ne kassiin, jossa ennestään oli Uusi Testamentti (Demidovin käännös), pieni digikamera, kalenteri ja pari kynää. Olin lähdössä hoitamaan toisten ihmisten asioita, mutta samalla ajattelin käydä kirpputorilla etsimässä sopivaa sähkölämmitintä yläkerran huoneeseen. Ikaalisen puolelle tultuani Viktor kertoi, että hän löysi jätepisteestä pari lämmitintä, joista oli leikattu johdot pois, ilmeisesti niitä irroitettaessa. Kun palasimme takaisin, Viktor liitti johdot pattereihin ja lahjoitti patterit minulle.

#A08B33Fi

Mutta mitä se lihassa vaeltaminen sitten on? Noin vuosi sitten ullakkohuoneessa oli kylmä. Menin Parkanoon ja ostin - siis pelkkään omaan järkeeni luottaen - Halpa-Hallista vapaastiseisovan, öljytäytteisen sähkölämmittimen. Se toimi ehkä viikon, mutta meni takuuseen, ja sain uuden samanlaisen, mutta nyt, kun kylmät ilmat taas tulivat, huomattiin, ettei sekään enää toimi.

#A08B34Fi

Oli aika, jolloin suomalaisesta kaupasta sai toimivia, Suomessa valmistettuja laitteita. Mutta kun Suomi käänsi pyllynsä Jumalalle, käänsi Jumala kasvonsa poispäin Suomesta ja tuli pimeys ja sitten vielä tämä Sipilän hallitus. Nyt ei enää pärjää järjellä, niin kuin siihen aikaan, kun valtiomiehet hoitivat asioita. Kun muu porukka menee kadotukseen, pitää ainakin itsellä olla valoa matkassa.

#A08B35Fi

Ihminen, joka ennen yritti noudattaa Jumalan lakia omien kykyjensä mukaan saa Pyhän Hengen kautta parempaa ohjausta elämäänsä, kuin mitä laki voi antaa. Mutta Pyhä Henki ei tee ihmisestä robotteja: ihmisen on tässä uudessakin elämässä itse valittava, kuunteleeko hän Pyhän Hengen ohjausta, vai ei. Uskon kautta hän kuitenkin pystyy siihen, mihin hän ilman Jumalan Henkeä ei pystynyt, ja pystyy myös olemaan Jumalan orja:

Sillä kun olimme lihassa (οτε γαρ ημεν εν τη σαρκι), niin synnin himot (τα παθηματα των αμαρτιων), jotka laki herδttää, vaikuttivat meidän jäsenissämme (τα δια του νομου ενηργειτο εν τοις μελεσιν ημων), niin ettδ me kannoimme hedelmää kuolemalle (εις το καρποφορησαι τω θανατω), 7:6 mutta nyt me olemme irti laista (νυνι δε κατηργηθημεν απο του νομου) ja kuolleet pois siitδ, mikä meidät piti vankeina (αποθανοντες εν ω κατειχομεθα), tehdäksemme työtä (ωστε δουλευειν ημας) Hengen uutuudessa (εν καινοτητι πνευματος) emmekδ kirjaimen vanhassa (και ου παλαιοτητι γραμματος). (Rm 7:5-6)

#A08B36Fi

Lain vaatimuksien ja Hengen johdatuksen ero on periaatteellinen. Paavali sanoo:

Tämmöinen luottamus meillä on (πεποιθησιν δε τοιαυτην εχομεν) Kristuksen kautta Jumalaan (δια του χριστου προς τον θεον); 3:5 ei niin, ettδ meillä itsellämme olisi kykyä ajatella jotakin (ουχ οτι ικανοι εσμεν αφ εαυτων λογισασθαι τι), ikδänkuin se tulisi meistä itsestämme (ως εξ εαυτων), vaan se kyky, mikä meillä on, on Jumalasta (αλλ η ικανοτης ημων εκ του θεου), 3:6 joka myφs on tehnyt meidät kykeneviksi olemaan uuden liiton palvelijoita (ος και ικανωσεν ημας διακονους καινης διαθηκης), ei kirjaimen, vaan Hengen (ου γραμματος αλλα πνευματος); sillδ kirjain kuolettaa (το γαρ γραμμα αποκτεινει), mutta Henki tekee eläväksi (το δε πνευμα ζωοποιει). (2.Kor 3:4-6)

#A08B37Fi

Muutoksen suuruus tulee ilmi, kun vertaamme synnin ja armon vaikutuksia toisiinsa:

Niinkuin synti on hallinnut kuolemassa (ινα ωσπερ εβασιλευσεν η αμαρτια εν τω θανατω), samoin armokin hallitsisi vanhurskauden kautta iankaikkiseksi elämäksi (ουτως και η χαρις βασιλευση δια δικαιοσυνης εις ζωην αιωνιον) Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta (δια ιησου χριστου του κυριου ημων). (kts. Rm 5:21)

#A08B38Fi

Lain vaatima rangaistus synnistä on kuolema, mutta Evankeliumi tarjoaa edullisemman tavan kuolla, ja vielä sitäkin enemmän:

Sillä jos te lihan mukaan elätte (ει γαρ κατα σαρκα ζητε), pitδä teidän kuoleman (μελλετε αποθνησκειν); mutta jos te Hengellδ kuoletatte ruumiin teot (ει δε πνευματι τας πραξεις του σωματος θανατουτε), niin saatte elδä (ζησεσθε). Sillδ kaikki, joita Jumalan Henki kuljettaa (s.o. johdattaa), ovat Jumalan lapsia (οσοι γαρ πνευματι θεου αγονται ουτοι εισιν υιοι θεου). (Rm 8:13-14)

#A08B39Fi

Psykosomaattinen ihminen ei selviä lain vaatimuksesta, mutta kun hän tulee osalliseksi Jumalallisesta luonnosta - olkoonkin, että se maan päällä tapahtuu vain uskon kautta - hänestä tulee selviytyjä, ja hänessä toteutuu Jesajan kautta saatu profetia:

Nuorukaiset väsyvät ja nääntyvät, nuoret miehet kompastuvat ja kaatuvat; mutta ne, jotka Herraa odottavat, saavat uuden voiman, he kohottavat siipensä kuin kotkat. He juoksevat eivätkä näänny, he vaeltavat eivätkä väsy. (Jes 40:30-31)

#A08B40Fi

Vanha Testamentti teki tarkan eron puhtaitten ja saastaisten eläimien välillä. Vain puhtaat kelpasivat uhriksi Jumalalle ja syötäväksi ihmisille. Ihminenkin oli saastainen synnin takia, eikä kelvannut Jumalalle, ei varsinkaan uhriksi. Tilanne muuttuu, kun ihminen saa syntinsä anteeksi ja saa Pyhän Hengen: Hän kelpaa uhriksi, mutta koska uhria synnin takia ei enää tarvita, hänestä tulee "elävä uhri":

Niin minä Jumalan armahtavan laupeuden kautta kehoitan teitä, veljet, antamaan (παρακαλω ουν υμας αδελφοι δια των οικτιρμων του θεου παραστησαι) ruumiinne elδväksi, pyhäksi, Jumalalle otolliseksi uhriksi (τα σωματα υμων θυσιαν ζωσαν αγιαν ευαρεστον τω θεω); tδmä on teidän järjellinen jumalanpalveluksenne (την λογικην λατρειαν υμων). (Rm 12:1)

#A08B41Fi

Nyt kun synnistä lunastettu ihminen alkaa palvella Jumalaa, hänen tulee tietää, miten Jumalaa palvellaan. Mutta eipäs pidetä kiirettä. Ensin Pyhä Henki ottaa käsittelyynsä sinun psyykesi:

Älkääkä mukautuko tämän maailmanajan mukaan, vaan muuttukaa (αλλα μεταμορφουσθε) mielenne uudistuksen kautta (τη ανακαινωσει του νοος υμων), tutkiaksenne, mikδ on Jumalan tahto, mikä hyvää ja otollista ja täydellistä. (Rm 12:2)

#A08B42Fi

Mielenmuutos, tässä siis mielen uudistus, on yksi taivasten valtakunnan avaimista. Kyse on siitä, että kun ihminen ei enää usko ihmiseen ja tyhjentää mielensä maailman turhuudesta, voi Jumala antaa ihmissielulle uuden sisällön. Pietari käyttää tästä tyhjentämisestä sanaa "horeo" tekstissä, jossa puhutaan Jumalan kärsivällisyydestä:

Ei Herra viivytä lupauksensa täyttämistä (ου βραδυνει ο κυριος της επαγγελιας), niinkuin muutamat pitδvät sitä viivyttelemisenä (ως τινες βραδυτητα ηγουνται), vaan hδn on pitkämielinen meitä kohtaan (αλλα μακροθυμει εις ημας), sillδ hän ei tahdo, että kukaan hukkuu (μη βουλομενος τινας απολεσθαι, vaan että kaikki tulevat parannukseen (αλλα παντας εις μετανοιαν χωρησαι - vaan ettδ kaikki tyhjennetään mielenmuutokseen). (2.Piet 3:9)

#A08B43Fi

Mistä siis pitää tyhjentyä? Annetaan Paavalin vastata:

Sen minä siis sanon ja varoitan Herrassa (τουτο ουν λεγω και μαρτυρομαι εν κυριω): δlkää enää vaeltako (μηκετι υμας περιπατειν), niinkuin muut kansat vaeltavat mielensδ turhuudessa (καθως και τα λοιπα εθνη περιπατει εν ματαιοτητι του νοος αυτων), 4:18 nuo, jotka, pimentyneinδ ymmärrykseltään ja vieraantuneina Jumalan elämästä (εσκοτισμενοι τη διανοια οντες απηλλοτριωμενοι της ζωης του θεου) heissδ olevan tietämättömyyden tähden (δια την αγνοιαν την ουσαν εν αυτοις) ja sydδmensä paatumuksen tähden (δια την πωρωσιν της καρδιας αυτων), 4:19 ovat pδästäneet tuntonsa turtumaan ja heittäytyneet irstauden valtaan (οιτινες απηλγηκοτες εαυτους παρεδωκαν τη ασελγεια), harjoittaakseen kaikkinaista saastaisuutta ahneudessa (εις εργασιαν ακαθαρσιας πασης εν πλεονεξια). (Ef 4:17-19)

#A08B44Fi

Kehoitus itsensä kieltämisestä, itsensä tyhjentämisestä jne voidaan sanoa toisinkin, mutta ajatus on siinä, että Pyhä Henki ei täytä sellaista astiaa, joka on täynnä saastaa. Vanha hapatus on perattava pois uuden tieltä hyvin, ettei se saastuttaisi uutta ajatusmaailmaa:

Mutta näin te ette ole tulleet Kristusta tuntemaan (υμεις δε ουχ ουτως εμαθετε τον χριστον), jos muutoin olette hδnestä kuulleet (ειγε αυτον ηκουσατε) ja hδnessä opetusta saaneet (και εν αυτω εδιδαχθητε), niinkuin totuus on Jeesuksessa (καθως εστιν αληθεια εν τω ιησου): ettδ teidän tulee panna pois vanha ihmisenne, jonka mukaan te ennen vaelsitte ja joka turmelee itsensä petollisia himoja seuraten (αποθεσθαι υμας κατα την προτεραν αναστροφην τον παλαιον ανθρωπον τον φθειρομενον κατα τας επιθυμιας της απατης,) ja uudistua (ανανεουσθαι δε) mielenne hengeltä (τω πνευματι του νοος υμων) ja pukea päällenne (και ενδυσασθαι) uusi ihminen (τον καινον ανθρωπον), joka Jumalan mukaan on luotu (τον κατα θεον κτισθεντα) totuuden vanhurskaudessa ja pyhyydessδ (εν δικαιοσυνη και οσιοτητι της αληθειας). (Ef 4:20-24)

#A08B45Fi

Mielen on uudistuttava, että omatunto voisi toimia Hengen alaisuudessa Uuden ihmisen rakentamiseksi. Mutta tämä psykosomaattiselle ihmiselle ennen tuntematon "uusi ihminen" ei paranna vanhaa synnin ihmistä. Ihminen riisutaan, ennen kuin se puetaan uuteen, mutta vanhan kuolettaminen jää tahdon valinnaksi:

Mutta nyt pankaa tekin pois ne kaikki (νυνι δε αποθεσθε και υμεις τα παντα): viha, kiivastus, pahuus, herjaus ja hδpeällinen puhe suustanne (οργην θυμον κακιαν βλασφημιαν αισχρολογιαν εκ του στοματος υμων). 3:9 Δlkää puhuko valhetta toinen toisillenne (μη ψευδεσθε εις αλληλους), te, jotka olette riisuneet pois vanhan ihmisen tekoinensa (απεκδυσαμενοι τον παλαιον ανθρωπον συν ταις πραξεσιν αυτου) 3:10 ja pukeutuneet uuteen (και ενδυσαμενοι τον νεον), joka tuntemisen kautta uudistuu (τον ανακαινουμενον εις επιγνωσιν), Luojansa kuvan kaltaisuuteen (κατ εικονα του κτισαντος αυτον). (Kol 3:8-10)

#A08B46Fi

Luomiskertomuksesta me muistamme, kuinka Jumala puki Adamin uhrin nahkoihin. Kun me pukeudumme Kristukseen, me ikään kuin sukellamme häneen, vaikka suomalainen ajatteleekin, että me puemme Kristuksen päällemme:

Ja tässä ei ole kreikkalaista eikä juutalaista (οπου ουκ ενι ελλην και ιουδαιος), ei ympδrileikkausta eikä ympärileikkaamattomuutta (περιτομη και ακροβυστια), ei barbaaria, ei skyyttalaista, ei orjaa, ei vapaata (βαρβαρος σκυθης δουλος ελευθερος), vaan kaikki ja kaikissa on Kristus (αλλα τα παντα και εν πασιν χριστος). 3:12 Pukeutukaa siis (ενδυσασθε ουν) te, jotka olette Jumalan valituita, pyhiδ ja rakkaita, sydämelliseen armahtavaisuuteen, ystävällisyyteen, nöyryyteen, sävyisyyteen, pitkämielisyyteen (ως εκλεκτοι του θεου αγιοι και ηγαπημενοι σπλαγχνα οικτιρμων χρηστοτητα ταπεινοφροσυνην πραοτητα μακροθυμιαν), 3:13 kδrsikää toinen toistanne (ανεχομενοι αλληλων) ja antakaa toisillenne anteeksi (και χαριζομενοι εαυτοις), jos kenellδ on moitetta toista vastaan (εαν τις προς τινα εχη μομφην). Niinkuin Kristuskin on antanut teille anteeksi (καθως και ο χριστος εχαρισατο υμιν), niin myφs te antakaa (ουτως και υμεις). 3:14 Mutta kaiken tδmän lisäksi pukeutukaa rakkauteen (επι πασιν δε τουτοις την αγαπην), mikδ on täydellisyyden side (ητις εστιν συνδεσμος της τελειοτητος). 3:15 Ja vallitkoon teidδn sydämissänne Jumalan rauha (και η ειρηνη του θεου βραβευετω εν ταις καρδιαις υμων), johon te olette kutsututkin yhdessδ ruumiissa (εις ην και εκληθητε εν ενι σωματι), ja olkaa kiitolliset (και ευχαριστοι γινεσθε). (Kol 3:11-15)

#A08B47Fi

Uuden Testamentin kirjoittajat käyttävät useita eri sanoja verratessaan toisiinsa ihmisiä ennen ja jälkeen heidän hengellistä syntymäänsä. Tässä puhutaan "vanhasta ihmisestä", mutta myös sellaiset sanaparit kuin ensimmäinen ihminen - toinen ihminen, luonnollinen ihminen - hengellinen ihminen, sisällinen ihminen - ulkonainen ihminen jne merkitsevät samaa:

Sillä jos me olemme hänen kanssaan yhteenkasvaneita yhtäläisessä kuolemassa, niin olemme samoin myös yhtäläisessä ylösnousemuksessa (ει γαρ συμφυτοι γεγοναμεν τω ομοιωματι του θανατου αυτου αλλα και της αναστασεως εσομεθα), 6:6 kun tiedδmme sen, että meidän vanha ihmisemme on hänen kanssaan ristiinnaulittu (τουτο γινωσκοντες οτι ο παλαιος ημων ανθρωπος συνεσταυρωθη), ettδ synnin ruumis kukistettaisiin (ινα καταργηθη το σωμα της αμαρτιας), niin ettemme enδä tekisi orjatyötä synnille (του μηκετι δουλευειν ημας τη αμαρτια); 6:7 sillδ joka on kuollut (ο γαρ αποθανων), se on vanhurskautunut pois synnistä (δεδικαιωται απο της αμαρτιας). (Rm 6:5-7)

#A08B48Fi

Vanhan elämänmuodon tunnusomainen piirre on turhuus. Mutta kun käännöksissä puhutaan uudesta, saattaa kreikkalaisessa tekstissä olla joku näistä kolmesta sanasta - neos (nuori), palin, (taas, uudestaan) tai kainos (uusi), jolloin on vaikea saada selville, mistä asiasta milloinkin puhutaan. Merkityserot saattavat kuitenkin olla suuria, kuten seuraavasta esimerkistä ilmenee. Siinä puhutaan ikään kuin kahdenlaisesta erilaisesta uudestisyntymisestä, ensin tuhatvuotista valtakuntaa varten ja heti perään ikuisuutta varten.


Olimmehan mekin ennen ymmärtämättömiä, tottelemattomia, eksyksissä, moninaisten himojen ja hekumain orjia, elimme pahuudessa ja kateudessa, olimme inhottavia ja vihasimme toisiamme (ημεν γαρ ποτε και ημεις ανοητοι απειθεις πλανωμενοι δουλευοντες επιθυμιαις και ηδοναις ποικιλαις εν κακια και φθονω διαγοντες στυγητοι μισουντες αλληλους). Mutta kun Jumalan, meidδn vapahtajamme, hyvyys ja ihmisrakkaus ilmestyi (οτε δε η χρηστοτης και η φιλανθρωπια επεφανη του σωτηρος ημων θεου), pelasti (εσωσεν) hδn meidät, ei vanhurskaudessa tekemiemme tekojen ansiosta (ουκ εξ εργων των εν δικαιοσυνη ων εποιησαμεν ημεις), vaan laupeutensa mukaan (αλλα κατα τον αυτου ελεον εσωσεν ημας) uudestisyntymisen peson ja Pyhän Hengen uudistuksen kautta (δια λουτρου παλιγγενεσιας και ανακαινωσεως πνευματος αγιου), jonka (ου) Hengen hän runsaasti vuodatti meihin (εξεχεεν εφ ημας πλουσιως) meidδn Pelastajamme Jeesuksen Kristuksen kautta (δια ιησου χριστου του σωτηρος ημων), ettδ me vanhurskautettuina hänen armonsa kautta (ινα δικαιωθεντες τη εκεινου χαριτι) tulisimme iankaikkisen elδmän perillisiksi toivon mukaan (κληρονομοι γενωμεθα κατ ελπιδα ζωης αιωνιου). (Tiit 3:3-7)

#A08B49Fi

Se, mikä tulee ylhäältä, on jo valmista ikuisuudessa, mutta me koemme siitä ensimmäiseksi Hengen uudistuksen, kun kuolemme itsellemme Kristuksen ristin kautta. Ruumiin uudistus tapahtuu ruumiin ylösnousemuksessa, mutta milloin saamme sielumme takaisin? Siihen vastataan Hebrealaiskirjeessä:

Sillä "vähän, aivan vähän aikaa vielä, niin tulee hän, joka tuleva on, eikä viivyttele (ετι γαρ μικρον οσον οσον ο ερχομενος ηξει και ου χρονιει); 10:38 mutta vanhurskas on elδvä uskosta (ο δε δικαιος εκ πιστεως ζησεται), ja jos hän vetäytyy pois (και εαν υποστειληται), ei minun sieluni mielisty hδneen (ουκ ευδοκει η ψυχη μου εν αυτω)". 10:39 Mutta me emme ole niitδ, jotka vetäytyvät pois omaksi kadotuksekseen (ημεις δε ουκ εσμεν υποστολης εις απωλειαν), vaan niitδ, jotka uskovat sielunsa pelastukseksi (αλλα πιστεως εις περιποιησιν ψυχης). (Heb 10:37-39)

#A08B50Fi

Vuoden -38 kirkkoraamatussa sana peripoiesis on käännetty pelastukseksi, mutta sanakirjan mukaan kyse on säilyttämisestä: εις περιποίησιν της ψυχης sielun säilyttämiseksi, s. o. pelastukseksi, kts. Juuson 424, eli juuri niin kuin Jeesus oppilailleen lupasikin.

#A08B51Fi

Sana paliggenesia esiintyy Uudessa Testamentissa vain kaksi kertaa, ja kummassakin tapauksessa kyse on Tuhatvuotisesta valtakunnasta, mikä sanoista "jolloin Ihmisen Poika istuu kirkkautensa valtaistuimella" käy ilmi. Aramealainen teksti sanoo vieläkin selvemmin, että "siinä uudessa maailmassa". Mutta myös tässä tekstissä heti perään tuodaan esille se uudestisyntyminen, joka tuo mukanaan iankaikkisen Elämän.

Silloin Pietari vastasi ja sanoi hänelle (τοτε αποκριθεις ο πετρος ειπεν αυτω): "Katso, me olemme luopuneet kaikesta (ιδου ημεις αφηκαμεν παντα) ja seuranneet sinua (και ηκολουθησαμεν σοι); mitδ me siitä saamme (τι αρα εσται ημιν)?" 19:28 Niin Jeesus sanoi heille (ο δε ιησους ειπεν αυτοις): "Totisesti minä sanon teille (αμην λεγω υμιν): siinä uudestisyntymisessä, jolloin Ihmisen Poika istuu kirkkautensa valtaistuimella, saatte tekin, jotka olette minua seuranneet (οτι υμεις οι ακολουθησαντες μοι εν τη παλιγγενεσια οταν καθιση ο υιος του ανθρωπου επι θρονου δοξης αυτου), istua kahdellatoista valtaistuimella ja tuomita Israelin kahtatoista sukukuntaa (καθισεσθε και υμεις επι δωδεκα θρονους κρινοντες τας δωδεκα φυλας του ισραηλ). 19:29 Ja jokainen, joka on luopunut taloista (και πας ος αφηκεν οικιας) tai veljistä tai sisarista (η αδελφους η αδελφας) tai isästä tai äidistä (η πατερα η μητερα) ja vaimosta (η γυναικα) tai lapsista (η τεκνα) tai pelloista minun nimeni tähden (η αγρους ενεκεν του ονοματος μου), on saava satakertaisesti takaisin (εκατονταπλασιονα ληψεται) ja perivä iankaikkisen elämän (και ζωην αιωνιον κληρονομησει). 19:30 Mutta monet ensimmäiset tulevat viimeisiksi (πολλοι δε εσονται πρωτοι εσχατοι), ja monet viimeiset ensimmäisiksi (και εσχατοι πρωτοι)." (Mt 19:27-30)

#A08B52Fi

Apostolien tekojen alku on kertomusta ekklesian kasvusta ja sen kokemista haasteista. Juutalaiset vainosivat Jeesuksen seuraajia, mutta kun yksi pääpukareista, Saulus Tarsolainen tuli uskoon, juutalaiset halusivat tappaa hänetkin, jolloin opetuslapset lähettivät hänet tuhannen kilometrin päähän Jerusalemista hänen kotikaupunkiinsa Tarsoon. Apostolien tekojen luvussa yhdeksän on taas lyhyt tilannekatsaus:

Niin nyt ekklesioilla (αι μεν ουν εκκλησιαι) koko Juudeassa ja Galileassa ja Samariassa oli rauha (καθ ολης της ιουδαιας και γαλιλαιας και σαμαρειας ειχον ειρηνην); ja ne rakentuivat ja vaelsivat Herran pelossa (οικοδομουμεναι και πορευομεναι τω φοβω του κυριου) ja lisääntyivät Pyhän Hengen virvoittavasta vaikutuksesta (και τη παρακλησει του αγιου πνευματος επληθυνοντο). (Apt 9:31)

#A08B53Fi

Vainojen takia Juudeasta paenneet uskovat todistivat Jeesuksesta ja Jumalan valtakunnasta yleensä vain juutalaisille, mutta muutamat pystyivät jo puhumaan muillekin. Heidän toimestaan Syyrian Antiokiaan syntyi ekklesia (εκκλησία), johon Barnabas haki Sauluksen tyφtoverikseen. Erikoista huomiota kannattaa kiinnittää Antiokian ekklesian terveeseen rakenteeseen. Pyhä Henki valitsi parhaat miehet viemään todistusta Jumalan valtakunnasta kauemmaksikin ja veljet siunasivat heidät matkalle:

Ja Antiokiassa, siellä olevassa ekklesiassa, oli joitakin profeettoja ja opettajia (ησαν δε τινες εν αντιοχεια κατα την ουσαν εκκλησιαν προφηται και διδασκαλοι): Barnabas ja Simeon, jota kutsuttiin Nigeriksi (ο τε βαρναβας και συμεων ο καλουμενος νιγερ), ja Lukius, kyrenelδinen (και λουκιος ο κυρηναιος), ja Manaen, neljδnnysruhtinas Herodeksen kasvinkumppani (μαναην τε ηρωδου του τετραρχου συντροφος), ja Saulus (και σαυλος). 13:2 Ja heidδn toimittaessaan palvelusta Herralle (λειτουργουντων δε αυτων τω κυριω) ja paastotessaan (και νηστευοντων) Pyhδ Henki sanoi (ειπεν το πνευμα το αγιον): "Erottakaa minulle Barnabas ja Saulus siihen tyφhön (αφορισατε δη μοι τον τε βαρναβαν και τον σαυλον εις το εργον), johon minä olen heidät kutsunut (ο προσκεκλημαι αυτους)". 13:3 Silloin he paastosivat ja rukoilivat (τοτε νηστευσαντες και προσευξαμενοι) ja panivat kδtensä heidän päällensä ja laskivat heidät menemään (και επιθεντες τας χειρας αυτοις απελυσαν). (Apt 13:1-3)

#A08B54Fi

Ensimmäisen matkan aikana, vuosina 46-48, kts. Apt 13:14-14:24, syntyy uskovien yhteisöjä Pisidian ja Galatian maakuntiin, nykyisen Turkin sisäosiin. Kun Barnabas ja Paavali olivat palanneet Antiokiaan, syntyi siellä ongelma siitä, että Juudeasta kaupunkiin oli tullut juutalaiskristittyjä, jotka vaativat heille vierasheimoisia kristittyjä ympärileikkauttamaan itsensä.

Ja Juudeasta tuli sinne muutamia, jotka opettivat veljiä (και τινες κατελθοντες απο της ιουδαιας εδιδασκον τους αδελφους οτι): "Ellette ympärileikkauta itseänne, niinkuin Mooses on säätänyt (εαν μη περιτεμνησθε τω εθει μωυσεως), ette voi pelastua (ου δυνασθε σωθηναι)". 15:2 Kun siitδ syntyi riita (γενομενης ουν στασεως) ja kun Paavali ja Barnabas kiivaasti vδittelivät heitä vastaan (και συζητησεως ουκ ολιγης τω παυλω και τω βαρναβα προς αυτους), niin pδätettiin, että Paavalin ja Barnabaan ja muutamien muiden heistä tuli mennä tämän riitakysymyksen tähden apostolien ja vanhinten tykö Jerusalemiin (εταξαν αναβαινειν παυλον και βαρναβαν και τινας αλλους εξ αυτων προς τους αποστολους και πρεσβυτερους εις ιερουσαλημ περι του ζητηματος τουτου). 15:3 Niin ekklesian matkalle varustamina (οι μεν ουν προπεμφθεντες υπο της εκκλησιας), he kulkivat Foinikian ja Samarian kautta (διηρχοντο την φοινικην και σαμαρειαν) kertoen vierasheimoisten kδäntymyksestä (εκδιηγουμενοι την επιστροφην των εθνων) ja ilahuttivat sillδ suuresti kaikkia veljiä (και εποιουν χαραν μεγαλην πασιν τοις αδελφοις). 15:4 Ja kun he saapuivat Jerusalemiin (παραγενομενοι δε εις ιερουσαλημ), niin ekklesia ja apostolit ja vanhimmat ottivat heidδt vastaan (απεδεχθησαν υπο της εκκλησιας και των αποστολων και των πρεσβυτερων); ja he kertoivat, kuinka Jumala oli ollut heidδn kanssansa ja tehnyt suuria (ανηγγειλαν τε οσα ο θεος εποιησεν μετ αυτων). 15:5 Mutta fariseusten lahkosta nousivat muutamat (εξανεστησαν δε τινες των απο της αιρεσεως των φαρισαιων), jotka olivat tulleet uskoon, ja sanoivat (πεπιστευκοτες λεγοντες οτι): "Heidδt on ympärileikattava ja heitä on käskettävä noudattamaan Mooseksen lakia (δει περιτεμνειν αυτους παραγγελλειν τε τηρειν τον νομον μωυσεως)". 15:6 Niin apostolit ja vanhimmat kokoontuivat tutkimaan tδtä asiaa (συνηχθησαν δε οι αποστολοι και οι πρεσβυτεροι ιδειν περι του λογου τουτου). (Apt 15:1-6)

#A08B55Fi

Jerusalemin kokouksessa ei ainoastaan tutkittu asiaa. Vasta pitkän riitelyn jälkeen Pietari pääsi kertomaan, kuinka hän oli kastanut roomalaisen sotapäällikön, joka saarnaa kuunnellessaan oli heti täyttynyt Pyhällä Hengellä. Sen jälkeen pääsivät myös Barnabas ja Paavali kertomaan siitä, miten Jumala oli tunnustautunut heidän työhönsä tekemällä tunnustekoja ja ihmeitä, jonka jälkeen lopuksi esiintynyt Jaakob, joka oli Jeesuksen velipuoli, julisti päätöksen, jossa otettiin huomioon Jumalan Nooan kanssa tekemän liiton ehdot, mutta ei Vanhan Testamentin lakia. Sen mukaan pakanakristityiltä ei vaadita ympärileikkausta, mutta eräänlaista minilakia on kuitenkin noudatettava myös niiden, jotka eivät ole juutalaisia:

Simeon on kertonut, kuinka Jumala ensi kerran katsoi pakanain puoleen ottaakseen heistä kansan omalle nimellensä. Ja tämän kanssa pitävät yhtä profeettain sanat (και τουτω συμφωνουσιν οι λογοι των προφητων), sillδ näin on kirjoitettu (καθως γεγραπται): "Sen jδlkeen minä palajan (μετα ταυτα αναστρεψω) ja pystytän jälleen Daavidin sortuneen majan (και ανοικοδομησω την σκηνην δαβιδ την πεπτωκυιαν); minδ korjaan sen repeämät ja nostan sen jälleen pystyyn (και τα κατεσκαμμενα αυτης ανοικοδομησω και ανορθωσω αυτην), ettδ jäljelle jääneet ihmiset etsisivät Herraa (οπως αν εκζητησωσιν οι καταλοιποι των ανθρωπων τον κυριον), ynnδ kaikki pakanat (και παντα τα εθνη), jotka ovat minun nimiini otetut (εφ ους επικεκληται το ονομα μου), sanoo Herra, joka kaiken tδmän tekee (επ αυτους λεγει κυριος ο ποιων ταυτα παντα), kaikki hänen työnsä ovat Jumalalle tunnettuja ikiajoista asti (γνωστα απ αιωνος εστιν τω θεω παντα τα εργα αυτου)". Sentδhden minä olen sitä mieltä, ettei tule rasittaa niitä, jotka pakanakansoista kääntyvät Jumalan puoleen (διο εγω κρινω μη παρενοχλειν τοις απο των εθνων επιστρεφουσιν επι τον θεον), vaan heille kirjoitettakoon, ettδ heidän pitää karttaman epäjumalien saastuttamaa ja haureutta ja lihaa, josta ei veri ole laskettu, sekä verta. Sillä Mooseksella on ammoisista ajoista asti joka kaupungissa julistajansa; luetaanhan häntä synagoogissa jokaisena sapattina." (Apt 15:14-15)

#A08B56Fi

Jaakobin julistamalla päätöksellä saatiin aikaan vain välirauha, mutta se näytti riittävän myös Antiokian ekklesialle. Pian asia kuitenkin paheni, sillä Antiokiaan tullut Pietari ei enää uskaltanut ottaa osaa juutalaiskristittyjen ja ei-juutalaisten kristittyjen yhteisiin ehtoollisaterioihin. Samanaikaisesti Paavali joutui taistelemaan Jerusalemin levittämää propagandaa vastaan muissakin ekklesioissa. Pahimmaksi tilanne lienee päässyt Galatian maakunnassa, jonka kristillisille yhteisöille Paavali oli kohta ongelman ilmitulon jälkeen kirjoittanut perusteellisen selvityksen lain ja armon periaatteellisesta erosta. Galatalaiskirje on kauttaaltaan tiukkaa tekstiä. Tässä pieni näyte:

Me olemme luonnostamme juutalaisia, emmekä pakanasyntisiä; mutta koska tiedämme, ettei ihminen tule vanhurskaaksi lain teoista, vaan uskon kautta Jeesukseen Kristukseen, niin olemme mekin uskoneet Kristukseen Jeesukseen tullaksemme vanhurskaiksi uskosta Kristukseen eikä lain teoista, koska ei mikään liha tule vanhurskaaksi lain teoista. Mutta jos meidät itsemmekin, pyrkiessämme vanhurskautumaan Kristuksessa, on havaittu syntisiksi, onko sitten Kristus synnin palvelija? Pois se! Sillä jos minä uudestaan rakennan sen, minkä olen hajottanut maahan, osoitan minä olevani lain rikkoja. Sillä minä olen lain kautta kuollut pois laista, elääkseni Jumalalle. Minä olen Kristuksen kanssa ristiinnaulittu, ja minä elän, en enää minä, vaan Kristus elää minussa; ja minkä nyt elän lihassa, sen minä elän Jumalan Pojan uskossa, hänen, joka on rakastanut minua ja antanut itsensä minun edestäni. En minä tee mitättömäksi Jumalan armoa, sillä jos vanhurskaus on saatavissa lain kautta, silloinhan Kristus on turhaan kuollut. (Gal 2:15-21)

#A08B57Fi

Sen jälkeen, kun Jerusalemin ekklesian vanhimmatkin olivat torjuneet vaatimukset uskovien "gojimien" ympärileikkauksesta, lähtevät Paavali ja Barnabas toiselle lähetysmatkalleen (vv 49-53, kts. Apt 15:40-18:22) vahvistamaan ekklesioita ja tiedottamaan uskovia siitä, että kaikki heille mahdollisesti esitettävät ympärileikkausvaatimukset on perusteettomia. Antiokiasta lähdetään tällä kertaa maitse Kilikian kautta Derbeen ja Lystraan, jossa Paavalin ja Silaan joukkoon liittyy Timoteus. Paavali nähtävästi ymmärtää, ettei hän enää palaa näihin sisämaan kaupunkeihin, ja asettaa näihin perustamiinsa yhteisöihin vanhimmat. Pyhän Hengen ohjauksessa tämä toinen lähetysmatka jatkuu niin, että tullaan Trooaaseen, nykyisen Euroopan ja Aasian rajalle. Trooaassa Paavali saa näyn, jonka perusteella joukko purjehtii suoraan Makedoniaan. Ekklesioita syntyy Filippissä, Thessalonikissa ja Bereassa, ja matkan jatkuessa myös Ateenassa ja Korinttossa, josta siirrytään laivalla Efesoon, Aasian maakunnan pääkaupunkiin. Efesosta siirrytään laivalla Kyproon ja edelleen Kesareaan, josta viimeiset sata kilometriä Jerusalemiin kuljetaan maitse.

#A08B58Fi

Kun Makedonian ekklesioiden avustus on toimitettu Jerusalemin pyhille lähetit siirtyvät Antiokiaan, josta lähdetään kolmannelle lähetysmatkalle, (vv 54-57, kts. Apt 18:23-21:15). Matka kulkee aluksi samaa reittiä, kuin toinenkin, mutta Ikoniumista tullaan Efesoon, jossa Paavali tapaa opetuslapsia, jotka tarvitsevat opastusta kristinuskon perusteista. Kaksitoista uskovaa miestä oli kastettava uudestaan:

Kun Apollos oli Korintossa (εγενετο δε εν τω τον απολλω ειναι εν κορινθω), tuli Paavali, kuljettuaan lδpi ylämaakuntien, Efesoon (παυλον διελθοντα τα ανωτερικα μερη ελθειν εις εφεσον) ja lφysi siellä opetuslapsia (και ευρων τινας μαθητας). 19:2 Hδn sanoi heille (ειπεν προς αυτους): "Saitteko Pyhδn Hengen silloin, kun te tulitte uskoon (ει πνευμα αγιον ελαβετε πιστευσαντες)?" Niin he sanoivat hδnelle (οι δε ειπον προς αυτον): "Emme ole edes kuulleet, ettδ Pyhää Henkeä on olemassakaan (αλλ ουδε ει πνευμα αγιον εστιν ηκουσαμεν)". 19:3 Ja hδn sanoi heille (ειπεν τε προς αυτους): "Millδ kasteella te sitten olette kastetut (εις τι ουν εβαπτισθητε)?" Ja he vastasivat (οι δε ειπον): "Johanneksen kasteella (εις το ιωαννου βαπτισμα)". 19:4 Niin Paavali sanoi (ειπεν δε παυλος): "Johannes kastoi mielenmuutoksen kasteella (ιωαννης TSBμεν εβαπτισεν βαπτισμα μετανοιας), kehoittaen kansaa uskomaan hδneen, joka oli tuleva hänen jälkeensä (τω λαω λεγων εις τον ερχομενον μετ αυτον ινα πιστευσωσιν), se on, Jeesukseen, Voideltuun (τουτεστιν εις τον χριστον ιησουν)". 19:5 Sen kuultuaan he ottivat kasteen Herran Jeesuksen nimeen (ακουσαντες δε εβαπτισθησαν εις το ονομα του κυριου ιησου). 19:6 Ja kun Paavali pani kδtensä heidän päälleen (και επιθεντος αυτοις του παυλου τας χειρας), tuli heidδn päällensä Pyhä Henki (ηλθεν το πνευμα το αγιον επ αυτους), ja he puhuivat kielillδ (ελαλουν τε γλωσσαις) ja ennustivat (και προεφητευον). 19:7 Heitδ oli kaikkiaan noin kaksitoista miestä (ησαν δε οι παντες ανδρες ωσει δεκαδυο). (Apt 19:1-7)

#A08B59Fi

Efesossa Paavali viettää 2 vuotta saarnaten evankeliumia ja julistaen Jumalan valtakuntaa ensin synagogassa ja sitten sekä yksityisesti, että vuokraamalla Tyrannuksen koulun opetuspaikakseen. Efesosta matka jatkuu laivalla Thessalonikiin, jonne palataan Ateenassa ja Korinttossa käynnin jälkeen. Thessalonikista Paavali jatkaa maitse Filippiin, ja tulee pääsiäisenä Trooaaseen. Hän haluaa päästä Jerusalemiin ennen helluntaita. Luukas liittyy seurueeseen Troaasta, ja matkalla, joka suoritetaan valtaosin meritse, poiketaan useissa rannikkokaupungeissa. Efeso ohitetaan, mutta Paavali kutsuu Efeson ekklesian vanhimmat Miletoon.

#A08B60Fi

Paavalin Galatalaiskirjeessä selvittämä ongelma oli tullut jäädäkseen. Viimeinen yritys sen ratkaisemiseksi oli epätoivoinen. Paavali vietti pääsiäistä Euroopan ja Aasian rajaseudulla ja tahtoi ehtiä helluntaiksi Jerusalemiin. Pyhä Henki varoitti Paavalia, ja kun Paavali vaan jatkoi matkaansa, Pyhä Henki pani profeetat asialle. Paavalin vastaus oli vain, että hän menee sinne "sidottuna hengessä", kävi miten kävi. Miletoon tulleille Efeson ekklesian vanhimmille hän sanoi:

Ja nyt, katso, sidottuna hengessä minä matkustan Jerusalemiin, enkä tiedä, mikä minua siellä kohtaa, paitsi että Pyhä Henki jokaisessa kaupungissa todistaa sanoen, että kahleet ja ahdistukset minua odottavat. En minä kuitenkaan ota lukuun (αλλ ουδενος λογον ποιουμαι) tai pidä sieluani itselleni tärkeänä (ουδε εχω την ψυχην μου τιμιαν εμαυτω), kunhan vain täytän juoksuni ilolla ja työn, jonka minä Herralta Jeesukselta olen saanut: Jumalan armon evankeliumin todistamisen (διαμαρτυρασθαι το ευαγγελιον της χαριτος του θεου). (Apt 20:22-24)

#A08B61Fi

Paavalin puhe on Paavalin jäähyväispuhe Efeson ekklesian vanhimmille ja tavallaan myös meille, sillä siinä hän esittää tärkeimmät ohjeensa pyhille, joita hän ei tulisi enää näkemään, kts. Apt 20:18-36. Miletosta matka kohti Jerusalemia jatkuu Kosin ja Rodoksen saaren kautta Pataraan, ja sieltä Foinikealaisella laivalla Tyyron kautta Ptolemaiokseen, nykyisen Akkoon. Akkosta edetään maitse provinssin pääkaupunkiin Kesareaan jossa viivytään joitakin päiviä evankelista Filippuksen luona. Kesareasta matka jatkuu maitse ylös Jerusalemiin.

#A08B62Fi

Paavali saapuu Jerusalemiin juuri ennen helluntaita, tapaa veljet ja vanhimmat ja heti seuraavana päivänä he menevät Jaakobin luo, joka Jaakob Sebedeuksen pojan mestauksen, kts. Apt 12:1-2, jälkeen oli noussut Jerusalemin ekklesian johtoon jopa ohi apostolien. Paavali kertoo työstään ei-juutalaisten kansojen keskuudessa, mutta Jaakobin huolenaiheena ovat messiaaniset juutalaiset, jotka kaikki ovat lainkiivailijoita:

Ja kun hän oli heitä tervehtinyt, kertoi hän kohta kohdalta kaikki, mitä Jumala hänen palveluksensa kautta oli tehnyt pakanain keskuudessa. Sen kuultuaan he ylistivät Jumalaa ja sanoivat Paavalille: "Sinä näet, veli, kuinka monta kymmentä tuhatta (μυριάδες) juutalaista on tullut uskoon, ja he ovat kaikki lainkiivailijoita. (Apt 21:19-20)

#A08B63Fi

Paavalista Jaakob sanoo, että hän on kiistelty henkilö, jonka kannattaisi liittyä neljään muuhun, jotka olivat aikeissa tehdä nasiirilupauksen (tekstissä: "leikkauttaa tukkansa") ja näin puhdistaa maineensa kansan silmissä:

Mutta heille on kerrottu sinusta, että sinä opetat kaikkia pakanain seassa asuvia juutalaisia luopumaan Mooseksesta ja kiellät heitä ympärileikkaamasta lapsiaan ja vaeltamasta säädettyjen tapojen mukaan. Mitä siis on tehtävä? Varmaankin on suuri joukko kokoontuva, sillä he saavat kuulla sinun tulleen. Tee siis tämä, minkä me nyt sinulle sanomme. Meillä on täällä neljä miestä, joilla on lupaus täytettävänä. Ota ne luoksesi ja puhdista itsesi heidän kanssansa ja maksa kulut heidän puolestaan, että he saisivat leikkauttaa tukkansa; siitä kaikki huomaavat, ettei ole mitään perää siinä, mitä heille on kerrottu sinusta, vaan että sinäkin vaellat lain mukaan ja noudatat sitä. Mutta uskoon tulleista pakanoista me olemme päättäneet ja kirjoittaneet, että heidän on välttäminen epäjumalille uhrattua ja verta ja lihaa, josta ei veri ole laskettu, ja haureutta." (Apt 21:21-25)

#A08B64Fi

Paavali suostuu, vaikka hän näin tietää joutuvansa suorittamaan nasiirilupauksen määräyksiin kuuluvan veriuhrin ja josta hän itse Galatalaiskirjeessä sanoo:

Te olette joutuneet pois Kristuksesta, te, jotka tahdotte lain kautta tulla vanhurskaiksi; te olette langenneet pois armosta. (Gal 5:4)

#A08B65Fi

Määräajan kuluttua Paavali menee Jerusalemin temppeliin:

Mutta kun ne seitsemän päivää olivat päättymässä, näkivät Aasiasta tulleet juutalaiset hänet pyhäkössä, kiihoittivat kaiken kansan ja kävivät häneen käsiksi ja huusivat: "Israelin miehet, auttakaa! Tämä on se mies, joka kaikkialla opettaa kaikkia ihmisiä meidän kansaamme ja lakiamme ja tätä paikkaa vastaan, onpa vielä tuonut kreikkalaisia pyhäkköönkin ja saastuttanut tämän pyhän paikan." (Apt 21:27-28)

#A08B66Fi

Paavalia viedään kuin pässiä teuraalle. Ja sitten tapahtuu se, mikä olisi voitu välttää torjumalla Jeesuksen velipuolen inhimilliseen laskelmointiin perustunut ehdotus. Uskonnolliset juutalaiset hyökkäävät Paavalin kimppuun ja hänet olisi varmaan tapettu, elleivät roomalaiset - Jumala armosta - olisi ehtineet väliin. Väliintulolla on se vaikutus, ettei Paavali pääse tekemään anteeksiantamatonta syntiä. Rankaisematta Paavali ei kuitenkaan jää. Hänet viedään vangittuna Kesareaan, jossa hän viettää kaksi vuotta. Hän vetoaa keisariin, ja viedään vangittuna Roomaan. Matkalla laiva haaksirikkoutuu, talvi vietetään Maltan saarella, josta laivamatka jatkuu Syrakusan ja Region kautta Puteoliin. Vaiherikas matka päättyy Roomaan. Keisarin vetoomustuomioistuimeen tulleen vangin on oltava keisarin käytettävissä kahden vuoden ajan, jonka jälkeen hänet voitiin vapauttaa, ellei kukaan määräajan kuluessa muuta vaadi ja pysty vaatimuksiaan keisarin edessä puolustamaan.

#A08B67Fi

Paavali saapuessa Roomaan vuonna 60, hänellä on takanaan noin neljäntoista vuoden ura Kristuksen apostolina ja sekä vuodet erämaassa Pyhän Hengen opetettavana ja toiminta kotiseutunsa Tarson ympäristössä ja Syyrian Antiokiassa, sekä vuodet, joka hän ennen kääntymystään oli viettänyt juutalaisyhteisön parhaimpien opettajien jalkojen juuressa ja osallistunut heidän järjestämiinsä kristittyjen vainoihin. Kohta Roomaan tultuaan hän vielä kerran kerää juutalaisyhteisön vanhemmat luokseen ja julistaa heille sanan Jeesuksesta Kristuksesta ja Jumalan valtakunnasta, mutta laihoin tuloksin. Silloin Paavali lainaa sitä samaa Jesajan profetiaa, jota myös Jeesus käytti, kun juutalaiset olivat ylittäneet viimeisetkin asiallisen keskustelun rajat:

Niin se, mitä sanottiin, sai toiset vakuutetuiksi (και οι μεν επειθοντο τοις λεγομενοις), mutta toiset eivδt uskoneet (οι δε ηπιστουν). 28:25 Ja kun he olivat keskenδän erimielisiä, erosivat he toisistaan (ασυμφωνοι δε οντες προς αλληλους απελυοντο), Paavalin sanoessa ainoastaan nδmä sanat (ειποντος του παυλου ρημα εν οτι): "Oikein on Pyhδ Henki puhunut profeetta Jesajan kautta meidän isillenne (καλως το πνευμα το αγιον ελαλησεν δια ησαιου του προφητου προς τους πατερας ημων), 28:26 sanoen (λεγον): 'Mene tδmän kansan luo ja sano (πορευθητι προς τον λαον τουτον και ειπε): Kuulemalla kuulkaa δlkääkä ymmärtäkö (ακοη ακουσετε και ου μη συνητε), nδkemällä nähkää (και βλεποντες βλεψετε) δlkääkä käsittäkö (και ου μη ιδητε). 28:27 Sillδ rasvoittunut on tämän kansan sydän (επαχυνθη γαρ η καρδια του λαου τουτου), ja korvillaan he tyφläästi kuulevat (και τοις ωσιν βαρεως ηκουσαν), ja silmδnsä he ovat ummistaneet (και τους οφθαλμους αυτων εκαμμυσαν), ettδ he eivät näkisi silmillään (μηποτε ιδωσιν τοις οφθαλμοις), eivδt kuulisi korvillaan (και τοις ωσιν ακουσωσιν), eivδt ymmärtäisi sydämellään (και τη καρδια συνωσιν) eivδtkä kääntyisi (και επιστρεψωσιν) ja etten minδ heitä parantaisi (και ιασωμαι αυτους).' 28:28 Olkoon siis teille tiettδvä (γνωστον ουν εστω υμιν), ettδ Jumalan pelastus on lähetetty pakanoille (οτι τοις εθνεσιν απεσταλη το σωτηριον του θεου); ja he kuulevat sen (αυτοι και ακουσονται) ." 28:29 Ja kun hδn oli tämän heille sanonut (και ταυτα αυτου ειποντος) juutalaiset menivδt pois (απηλθον οι ιουδαιοι) paljon kysymyksiδ mielessään (πολλην εχοντες εν εαυτοις συζητησιν). (Apt 29:24-29)

#A08B68Fi

Paavali oli tullut omassa julistustyössään samaan tilanteeseen, kuin Jeesus Galilean meren rannalla ruokittuaan viisi tuhatta miestä viidellä ohraleivällä ja kahdella kalalla. Ihmiset kuuntelivat niitä, jotka puhuivat kuin poliitikot maallisesta hyvinvointivaltiosta, vaikka sitä ei koskaan tule, ja kun se tulee, se tulee taivaasta, ei ihmisen tekemänä, vaan Jumalan tuntemisen kautta siitä ekklesiasta, jota Kristuksessa tänä päivänä rakennetaan. Tämä vaikea läksy oli ollut vedenjakajana jo silloin kun suuret joukot olivat tahtoneet tehdä Jeesuksen kuninkaakseen, mutta hylkäsivät hänet kohta, kun hän sanoi olevansa se elämän leipä, joka on tullut taivaasta.

#A08B69Fi

Päivittäistiedot Paavalin vankeusvuosilta ovat niukkoja. Apostolien tekojen lopussa todetaan vain oleellinen: Paavali julisti Jumalan kuningaskuntaa ja opetti Herrasta Jeesuksesta Kristuksesta. Hänellä oli nyt selvä käsitys, mitä hänen oli Roomassa tehtävä:

Ja Paavali viipyi (εμεινεν δε ο παυλος) omassa vuokra-asunnossaan kaksi tδyttä vuotta (διετιαν ολην εν ιδιω μισθωματι) ja otti vastaan kaikki, jotka hδnen tykönsä tulivat (και απεδεχετο παντας τους εισπορευομενους προς αυτον); 28:31 saarnaten (κηρυσσων) Jumalan valtakuntaa (την βασιλειαν του θεου) ja opettaen Herrasta Jeesuksesta Kristuksesta (και διδασκων τα περι του κυριου ιησου χριστου) kaikella rohkeudella (μετα πασης παρρησιας), kenenkδän estämättä (ακωλυτως). (Apt 28:30-31)

#A08B70Fi

Kun työ juutalaisten keskuudessa ei tuota hyvää hedelmää, Paavali suuntaa sanansa niille, jotka ottavat sen vastaan. Jo kaksi vuotta kestäneen Kesareassa vietetyn vankeusvuoden aikana hänellä on ollut aikaa miettiä juutalaisuuden ja Jumalan internationaalin keskinäisiä suhteita, ja on nyt kypsä esittämään sen, minkä pitkään jatkunut tutkistelu Jumalan Hengessä on hänelle paljastanut. Roomassa hän kirjoittaa tärkeimmät kirjeensä, ja esittää niissä Jumalan koko evankeliumin, sellaisena, kun se hänelle ilmestyksen kautta oli uskottu. Jo ennen vangitsemistaan Paavali oli kirjoittanut useita tärkeitä kirjeitä, joista me voimme seurata Jumalan valtakunnan rakentamista ihmissydämiin ja Uuden ihmisen luomisesta, mutta tärkeimmät kirjeensä hän kirjoittaa vasta vankeusaikanaan, joka Kesareassa vietettyjen vuosien jälkeen jatkui Roomassa. Kun siis käymme seuraamaan Jumalan valtakunnan rakentamista, keskeisiä tietolähteitä ovat juuri nuo Paavalin, Johanneksen ja Pietarin kirjoittamat kirjeet ja se Jeesuksen Kristuksen ilmestys, jonka Johannes sai kirjoittaa muistiin, ja tunnetaan nyt Ilmestyskirjan nimellä.

#A08B71Fi

Jo ensimmäisen apostolisen sukupolven aikana esiintyi paljon asiantuntematonta ja suorastaan sekavaa opetusta Jeesuksen elämästä ja hänen teoistaan. Ja koska kiinnostus Kristuksen oppia kohtaan oli suurta, syntyi paljon sellaista kristillisväritteistä kirjallisuutta, joka oli pelkkää sutta ja sekundaa. Jälkiä näistä ajan muoti-ilmiöistä löydämme Paavalin ensimmäisestä kirjeestä Timoteukselle:

Niinkuin minä Makedoniaan lähtiessäni kehoitin sinua jäämään Efesoon, käskeäksesi eräitä kavahtamaan, etteivät vieraita oppeja opettaisi eivätkä puuttuisi taruihin ja loppumattomiin sukuluetteloihin, jotka pikemmin edistävät kinastelua kuin Jumalan huoneen rakentamista uskossa (η οικονομιαν θεου την εν πιστει) sillä julistustehtävän päämäärä on rakkaus (το δε τελος της παραγγελιας εστιν αγαπη), joka tulee puhtaasta sydämestä ja hyvästä omastatunnosta ja vilpittömästä uskosta. (1.Tim 1:3-5)

#A08B72Fi

Paavalin ensimmäinen kirje Timoteukselle on kirjoitettu todennäköisesti Makedoniasta, sen jälkeen kun Paavali oli vapautunut Rooman kaksi vuotta kestäneestä vankeudestaan. Paavali oli jo vuonna 58 sanonut Miletossa, että sudet nousevat kristillisen yhteisön omista joukoista, mikä teki susien torjunnan melko hankalaksi. Paavalin toiveena oli ollut päästä Espanjaan evankeliumia julistamaan, mutta me emme tiedä, toteutuiko tämä toive. Tiituskirjeestä käy ilmi, että hän oli toiminut Tiituksen kanssa Kreetalla, ja määrää Tiituksen asettamaan vanhimmat työnsä jatkajaksi niihin yhteisöihin, jotka heidän työnsä hedelmänä saarelle oli syntynyt.

#A08B73Fi

Toista Timoteuskirjettä kirjoittaesaan Paavali on taas vankina Roomassa. Vain vähän ennen keisari Neron järjestämiä vainoja kirjoitetussa kirjeessä valmistautuu kuolemaan ja antaa viimeiset ohjeensa hänen jälkeensä tuleville kristityille. Kirje ei ole optimistinen, mutta lohdullinen niille, jotka odottavat Herran Jeesuksen paluuta. Timoteukselle hän sanoo:

Sillä Jumala ei ole antanut meille pelkuruuden henkeä (ου γαρ εδωκεν ημιν ο θεος πνευμα δειλιας), vaan voiman ja rakkauden ja raittiuden hengen (αλλα δυναμεως και αγαπης και σωφρονισμου). 1:8 Δlä siis häpeä todistusta Herrastamme äläkä minua (μη ουν επαισχυνθης το μαρτυριον του κυριου ημων μηδε εμε), hδnen vankiaan (τον δεσμιον αυτου), vaan kδrsi yhdessä minun kanssani vaivaa evankeliumin tähden (αλλα συγκακοπαθησον τω ευαγγελιω), Jumalan voimassa (), 1:9 meidät pelastaneen ja pyhällä kutsumuksella kutsuneen Jumalan voimassa (κατα δυναμιν θεου του σωσαντος ημας και καλεσαντος κλησει αγια) ja kutsunut pyhällä kutsumuksella (), ei meidän tekojemme mukaan (ου κατα τα εργα ημων), vaan oman pδätöksensä ja armonsa mukaan (αλλα κατ ιδιαν προθεσιν και χαριν), joka meille on annettu Kristuksessa Jeesuksessa (την δοθεισαν ημιν εν χριστω ιησου) ennen ikuisia aikoja (προ χρονων αιωνιων), 1:10 mutta nyt ilmisaatettu (φανερωθεισαν δε νυν) meidδn Pelastajamme Jeesuksen Kristuksen ilmestymisen kautta (δια της επιφανειας του σωτηρος ημων ιησου χριστου), joka kukisti kuoleman (καταργησαντος μεν τον θανατον) ja toi valoon elδmän ja katoamattomuuden (φωτισαντος δε ζωην και αφθαρσιαν) evankeliumin kautta (δια του ευαγγελιου), 1:11 jonka julistajaksi ja apostoliksi ja opettajaksi kansoille minä olen asetettu (εις ο ετεθην εγω κηρυξ και αποστολος και διδασκαλος εθνων). 1:12 Siitδ syystä minä myös näitä kärsin (δι ην αιτιαν και ταυτα πασχω), enkδ sitä häpeä (αλλ ουκ επαισχυνομαι); sillδ minä tunnen hänet, johon minä uskon (οιδα γαρ ω πεπιστευκα), ja olen varma siitä (και πεπεισμαι), ettδ hän on voimallinen siihen päivään asti säilyttämään sen, mikä minulle on uskottu (οτι δυνατος εστιν την παραθηκην μου φυλαξαι εις εκεινην την ημεραν). (2.Tim 1:7-12)

#A08B74Fi

Johannes, joka eli vielä pitkään Paavalin kuoleman jälkeen, kirjoittaa kolmannessa paimenkirjeessään ensimmäisistä yrityksistä ekklesian jakamiseksi papistoon ja maallikkoihin, ja Ilmestyskirjassa, kun yritys jo oli saanut nimen "nikolaiittain - kansanvoittajien - oppi". Tämän opin näkyvin tunnusmerkki on kirkkoherra, tai "pastori", joka on syrjäyttänyt hengelliset vanhimmat, presbyteerit, mutta myös estää muidenkin armolahjojen toiminnan hallitsemissaan yhteisöissä. Kirkkohistoriassa nikolaiittain oppia sanotaan monarkkisen piispuuden harhaopiksi ja kerrotaan, että se olisi saanut alkunsa Syyrian Antiokiasta. Jälkipolville on säilynyt Ignatios Antiokialaisen nimiin pantuja kirjeitä, mutta ne saattavat olla kristinuskon vihamiesten kirjoittamia. Joka tapauksessa ne ovat vastoin sitä, mitä Paavali kirjoitti:

Ja hän antoi muutamat apostoleiksi (και αυτος εδωκεν τους μεν αποστολους), toiset profeetoiksi (τους δε προφητας), toiset evankelistoiksi (τους δε ευαγγελιστας), toiset paimeniksi ja opettajiksi (τους δε ποιμενας και διδασκαλους), 4:12 tehdäkseen pyhät täysin valmiiksi (προς τον καταρτισμον των αγιων) palveluksen tyφhön (εις εργον διακονιας), Kristuksen ruumiin rakentamiseen (εις οικοδομην του σωματος του χριστου). (Ef 4:11-12)

#A08B75Fi

Ekklesia ei todellakaan ole mikään yhden miehen show. Apostolit ovat lähetyssaarnaajia, Jumalan valtakunnan täysivaltaisia edustajia ihmisten keskuudessa ja Luojan kiitos, apostoleja myös on ja niitä tarvitaan tänäkin päivänä. Evankelista tekee samaa työtä, mutta julistaa ensisijaisesti vain kerygmaa sitä, miten tullaan uskoon eli miten päästään sisälle Jumalan valtakuntaan. Paimeniakin oli niin paljon, kuin isiäkin, sillä jokainen kristitty, jonka todistuksesta joku on tullut uskoon, on isä ja vanhin. Ensisijaisesti juuri vanhimman pitää paimentaa lapsiaan, kunnes Jumala täyttää heidät Pyhällä Hengellä ja tekee heistäkin itsenäisiä Jumalan palvelijoita. Yhteisö tarvitsee myös opettajia, jotka sekä tuntevat Jumalan, että hallitsevat kukin oman toimialansa niin, että koko projektin tavoite, Kristuksen ruumiin rakentaminen, täyttyy.

#A08B76Fi

Ekklesia ymmärretään tavallisesti kovin maalliseksi yhteisöksi, vaikka sen pää on jo taivaissa. Tässä on myös syytä palauttaa mieliin, kuka Jeesus todella on, sillä maan päällä hän esiintyi tehtävänsä edellyttämällä tavalla sangen vaatimattomasti, ja pyhäkoululapsetkin jatkavat tätä perinnettä, piirtäen pieniä punaisia ja sinisiä kristuksia, koska heille ei ole kerrottu tätä:

Hänessä meillä on lunastus (εν ω εχομεν την απολυτρωσιν) hδnen verensä kautta (δια του αιματος αυτου), syntien anteeksisaaminen (την αφεσιν των αμαρτιων), 1:15 ja hδn on (ος εστιν - joka on) nδkymättömän Jumalan kuva (εικων του θεου του αορατου), esikoinen ennen kaikkea luomakuntaa (πρωτοτοκος πασης κτισεως). 1:16 Sillδ (οτι) hδnessä luotiin kaikki (εν αυτω εκτισθη τα παντα), mikδ taivaissa ja mikä maan päällä on (τα εν τοις ουρανοις και τα επι της γης), nδkyväiset ja näkymättömät (τα ορατα και τα αορατα), olkoot ne valtaistuimia tai herrauksia, hallituksia tai valtoja (ειτε θρονοι ειτε κυριοτητες ειτε αρχαι ειτε εξουσιαι), kaikki on luotu hδnen kauttansa ja häneen (τα παντα δι αυτου και εις αυτον εκτισται), 1:17 ja hδn on ennen kaikkia (και αυτος εστιν προ παντων), ja hδnessä pysyy kaikki voimassa (και τα παντα εν αυτω συνεστηκεν). 1:18 Ja hδn on ruumiin, se on: ekklesian, pää (και αυτος εστιν η κεφαλη του σωματος της εκκλησιας); hδn, joka on alku (ος εστιν αρχη), esikoinen kuolleista nousseitten joukossa (πρωτοτοκος εκ των νεκρων), että hän olisi kaikessa ensimmäinen (ινα γενηται εν πασιν αυτος πρωτευων). (Kol 1:14-18)

#A08B77Fi

Seuraavat jakeet kertovat, kuinka äärettömän suuresta asiasta evankeliumissa oikeastaan on kysymys:

Sillä Jumala näki hyväksi, että kaikki täyteys (το πληρωμα) hänessä asuisi ja että hän, tehden rauhan hänen ristinsä veren kautta, hänen kauttaan sovittaisi itsensä kanssa kaikki, hänen kauttaan kaikki sekä maan päällä että taivaissa. (Kol 1:19-20)

#A08B78Fi

Sanotaan, että Jeesus tuli pelastamaan ihmisiä. OuKei, sehän on tosi ja hyvä niin. Mutta ihmisten pelastaminen on vain yksi vaihe evankeliumin ohjelmassa. Kirjeessä Efesolaisille kerrotaan, että luomistyön päämäärä on, että Kristus täyttää kaiken:

Mutta itsekullekin meistä on armo (η χαρις) annettu Kristuksen lahjan mitan mukaan (κατα το μετρον της δωρεας του χριστου). Sentähden on sanottu: "Hän astui ylös korkeuteen (αναβας εις υψος), hän otti vankeja saaliikseen (ηχμαλωτευσεν αιχμαλωσιαν), ja antoi lahjoja ihmisille (και εδωκεν δοματα τοις ανθρωποις)". Mutta että hän astui ylös (το δε ανεβη), mitä se on muuta, kuin että hän oli ensin astunut alaskin, maan alimpiin paikkoihin (τι εστιν ει μη οτι και κατεβη πρωτον εις τα κατωτερα μερη της γης)? Hän, joka on astunut alas (ο καταβας), on se, joka myös astui ylös (αυτος εστιν και ο αναβας), kaikkia taivaita ylemmäksi (υπερανω παντων των ουρανων), täyttääkseen kaikki (ινα πληρωση τα παντα). (Ef 4:7-10)

#A08B79Fi

Koville kolminaisuusmiehille tämä Raamatun teksti on kompastuskivi, sillä he joutuvat tätä lukiessaan kysymään, mihin Isä ja Pyhä Henki sitten joutuvat, kun Jeesus täyttää kaiken. Jeesus on kuitenkin jo vastannut heidän kysymykseensä juutalaisten fariseusten edessä.

Minä ja Isä olemme yhtä. (Joh 10:30, kr-38 mukaan)

#A08B80Fi

Kirkkoraamatun käännös on taas alakanttiin. Jeesus sanoi, että "Minä ja Isä olemme yksi". Kysymyksen tärkeys tulee ilmi siitä, mitä fariseukset nuo Jeesuksen sanat kuullessaan tekivät, ja ajatella samalla sitä, kuinka monta kristittyä kirkonmiehet ovat polttaneet roviolla samasta syystä:

"Minä ja Isä olemme yksi" (εγω και ο πατηρ εν εσμεν). Niin juutalaiset ottivat taas kiviä maasta kivittääksensä hänet (εβαστασαν ουν παλιν λιθους οι ιουδαιοι ινα λιθασωσιν αυτον). (Joh 10:30-31)

#A08B81Fi

Meidät on kutsuttu siihen yhteyteen, johon kuuluvat sekä Isä, Poika ja Pyhä Henki. Älköön enää kukaan loukkaantuko siihen, että tämä kolminaisuus esiintyy nimellä Jeesus. Mutta mielenkiintoiseksi asia käy, kun katsotaan millä muilla nimillä Jumala vielä esiintyy. Edellä oli jo puhetta siitä, että Uuden Testamentin teksteissä rakenne tyyppiä "Herrassa", "Jeesuksessa, Jumalassa, Pyhässä Hengessä, Kristuksessa, Totuudessa, kunniassa, hänessä, armossa, rakkaudessa jne. on hyvin yleinen. Näissä ilmaisuissa pääte -ssa/-ssä on inessiivin pääte. Vastaava kreikan rakenne on prepositio εν + datiivi. Nδillä melkein huomaamattomilla ilmaisuilla ilmaistaan kuitenkin suurinta mahdollista asiaa, sitä, että Jumala Kristuksessa liittää yhteyteensä kaiken sen, minkä Kristus on lunastanut ennen kuin parantumaton paha tuhotaan.

#A08B82Fi

Jeesuksen toisen julkisen tulemisen päivänä tulee ilmi myös se, mitä kuuluminen tähän seuraan tai sen ulkopuolelle jääminen meille tarkoittaa:

Heitä kohtaa silloin rangaistukseksi iankaikkinen kadotus Herran kasvoista ja hänen voimansa kirkkaudesta (και απο της δοξης της ισχυος αυτου), kun hän sinä päivänä tulee, että hän kirkastuisi pyhissänsä ja olisi ihmeteltävä kaikissa uskovissa, sillä te olette uskoneet meidän todistuksemme. (2.Tess 1:9-10)

 

#A08B83Fi

Sivulle 09: Jumalan tunteminen