A05 EvA eiku mono PLAIN print eu05

Luku A05 kirjasta EVANKELIUMI

2020-11-01, B01-B44, 18 sivua

 

 

Risti ja ylösnousemus

 

##

A05B01Fi

Sakarjan noin viisisataa vuotta ennen Jeesuksen syntymää kirjoitetussa kirjassa ilmoitetaan kuninkaan tulosta Jerusalemiin: "Iloitse suuresti, tytär Siion, riemuitse, tytär Jerusalem, sillä sinun kuninkaasi tulee sinulle! Vanhurskas ja auttaja hän on, on nöyrä ja ratsastaa aasilla, aasintamman varsalla", kts. 38 Sak 9:9. Ilmoitus täyttyi odotuksien mukaisesti:

Ja tapahtui, kun hän tuli lähelle Beetfagea ja Betaniaa, sille vuorelle, jota kutsutaan Öljymäeksi, että hän lähetti kaksi opetuslastaan 19:30 sanoen: "Menkää edessä olevaan kylään, niin sinne tullessanne te löydätte sidottuna varsan, jonka selässä ei vielä yksikään ihminen ole istunut; päästäkää se ja tuokaa tänne. 19:31 Ja jos joku kysyy teiltä: 'Miksi te sen päästätte?' niin sanokaa hänelle näin: 'Isäntä tarvitsee sitä'." 19:32 Ja lähetetyt menivät ja havaitsivat niin olevan, kuin hän oli heille sanonut. 19:33 Ja heidän päästäessään varsaa sen isännät sanoivat heille: "Miksi te päästätte varsan?" 19:34 Niin he sanoivat: "Isäntä tarvitsee sitä". 19:35 Ja he veivät sen Jeesuksen luo ja heittivät vaatteensa varsan selkään ja istuttivat Jeesuksen niiden päälle. 19:36 Ja hänen kulkiessaan kansa levitti vaatteensa tielle. 19:37 Ja kun hän jo oli lähellä, laskeutumassa Öljymäen rinnettä, rupesi koko opetuslasten joukko iloiten kiittämään Jumalaa suurella äänellä kaikista voimallisista teoista, jotka he olivat nähneet, 19:38 sanoen: "Siunattu olkoon Kuningas, joka tulee Isännän nimessä; rauha taivaassa ja kunnia korkeuksissa!" 19:39 Ja muutamat fariseukset kansanjoukosta sanoivat hänelle: "Opettaja, nuhtele opetuslapsiasi". 19:40 Mutta hän vastasi ja sanoi: "Minä sanon teille: jos nämä olisivat vaiti, niin kivet huutaisivat". (42 Lk 19:29-40)

##

A05B02Fi

Jeesus ratsasti Jerusalemiin kuninkaana, vaikka tiesi, miten siinä tulee käymään. Ennustuksissa tämä on kuitenkin huomioitu siten, että Danielin kirjan ilmoittama ajanlasku pysähtyy hetkellä, kun kuningas tapetaan. Jeesuksen julkisen toiminnan kestoksi jäi noin 3,5 vuotta. Ennustuksista jäi käyttämättä vielä seitsemän vuotta, jonka aikana Jerusalemissa on taas kuningas. Se kuningas on kuitenkin valemessias, antikristus. Juudan heimo ja maailman kansat, jotka ovat luottaneet antikristukseen, saavat pettyä katkerasti. Jeesus tulee takaisin vasta, kun hänet toivotetaan tervetulleeksi, mutta silloin juutalaisia on jäljellä enää hyvin vähän. Vähän ennen ristille naulitsemistaan hän puhui ajanjaksosta ennen toista tulemistaan:

Ja kun hän istui Öljymäellä, tulivat opetuslapset erikseen hänen tykönsä ja sanoivat: "Sano meille: milloin se tapahtuu, ja mikä on sinun tulemuksesi ja aikakauden täyttymyksen merkki (το σημειον της σης παρουσιας και της συντελειας του αιωνος)?" 24:4 Silloin Jeesus vastasi ja sanoi heille: "Katsokaa, ettei kukaan teitä eksytä. 24:5 Sillä monta tulee minun nimessäni sanoen : 'Minä olen Voideltu (εγω ειμι ο χριστος)', ja he eksyttävät paljon. 24:6 Ja te saatte kuulla sotien melskettä ja sanomia sodista; katsokaa, ettette peljästy. Sillä kaiken täytyy tapahtua, mutta tämä ei ole vielä loppu. 24:7 Sillä kansa nousee kansaa vastaan ja kuningaskunta kuningaskuntaa vastaan, ja tulee nälänhätää ja kulkutauteja ja maanjäristyksiä monin paikoin. 24:8 Mutta kaikki tämä on synnytystuskien alkua. (40 Mt 24:3-8)

##

A05B03Fi

Kyse on Uuden Ihmisen synnytystuskista, maailman järjestelmällisestä taistelusta Voidellun ruumiin hävittämiseksi, että koko elävä ekklesia (εκκλησία) kulkisi saman tien kuin Isδntä itse. Jumala on jo lähettänyt maailmaan suuren eksytyksen, joka panee kaikki ihmiset valitsemaan puolensa, mutta samanaikaisesti myös sana Jumalan kuningaskunnasta saavuttaa kaikki kansat:

Silloin teidät annetaan vaivaan, ja teitä tapetaan, ja te joudutte kaikkien kansojen vihattaviksi minun nimeni tähden. 24:10 Ja silloin monet lankeavat pois, ja he antavat toisensa alttiiksi ja vihaavat toinen toistaan. 24:11 Ja monta väärää profeettaa nostatetaan, ja he pettävät monet. 24:12 Ja laittomuuden lisääntymisen takia viilenee useimpien rakkaus. 24:13 Mutta joka vahvana pysyy loppuun asti, se pelastuu. 24:14 Ja tämä kuningaskunnan evankeliumi pitää saarnattaman kaikessa asutussa maailmassa, todistukseksi kaikille kansoille; ja sitten tulee loppu. (40 Mt 24:9-14)

Silloin teidät annetaan vaivaan (τοτε παραδωσουσιν υμας εις θλιψιν), ja teitä tapetaan (και αποκτενουσιν υμας), ja te joudutte kaikkien kansojen vihattaviksi (και εσεσθε μισουμενοι υπο παντων των εθνων) minun nimeni tähden (δια το ονομα μου). 24:10 Ja silloin monet lankeavat pois (και τοτε σκανδαλισθησονται πολλοι), ja he antavat toisensa alttiiksi (και αλληλους παραδωσουσιν) ja vihaavat toinen toistaan (και μισησουσιν αλληλους). 24:11 Ja monta väärää profeettaa noustatetaan (και πολλοι ψευδοπροφηται εγερθησονται), ja he pettävät monet (και πλανησουσιν πολλους). 24:12 Ja laittomuuden lisääntymisen takia (και δια το πληθυνθηναι την ανομιαν), viilenee useimpien rakkaus (ψυγησεται η αγαπη των πολλων). 24:13 Mutta joka vahvana pysyy loppuun asti, se pelastuu (ο δε υπομεινας εις τελος ουτος σωθησεται). 24:14 Ja tämä kuningaskunnan evankeliumi pitää saarnattaman (και κηρυχθησεται τουτο το ευαγγελιον της βασιλειας) kaikessa asutussa maailmassa (εν ολη τη οικουμενη), todistukseksi kaikille kansoille (εις μαρτυριον πασιν τοις εθνεσιν); ja sitten tulee loppu (και τοτε ηξει το τελος). (40 Mt 24:9-14)

##

A05B04Fi

Pakanain aikojen päättyessä Saatana asettuu ikäänkuin Jumalan temppeliin, ja ilmoittaa olevansa Jumala. Alkaa "suuri vaivan aika", suuri ahdistus, joka päättyy vasta, kun Jeesus saapuu pilvissä morsiantansa noutamaan. Pilvi on tarpeen, ettei Jumalan kunnia vielä nytkään tuhoaisi Jumalaa vastaan kapinoivaa ihmiskuntaa. Tätä kolme ja puoli vuotta kestävää ajanjaksoa Jeesus selostaa Öljymäen puheessaan. Jakso päättyy siihen, kun Jeesus tulee pilvissä, ja lähettää enkelinsä kokoamaan valittunsa luokseen:

Kun te siis näette hävityksen iljetyksen, josta on puhuttu profeetta Danielin kautta, seisovan pyhässä paikassa - joka tämän lukee, se tarkatkoon - 24:16 silloin ne, jotka Juudeassa ovat, paetkoot vuorille; 24:17 joka on katolla, älköön astuko alas noutamaan, mitä hänen huoneessansa on, 24:18 ja joka on pellolla, älköön palatko takaisin noutamaan vaatteitaan. 24:19 Voi raskaita ja imettäväisiä niinä päivinä! 24:20 Mutta rukoilkaa, ettei teidän pakonne tapahtuisi talvella eikä sapattina. 24:21 Sillä silloin on oleva suuri ahdistus, jonka kaltaista ei ole ollut maailman alusta hamaan tähän asti eikä milloinkaan tule. 24:22 Ja ellei niitä päiviä olisi lyhennetty, ei mikään liha pelastuisi; mutta valittujen tähden ne päivät lyhennetään. 24:23 Jos silloin joku sanoo teille: 'Katso, täällä on Voideltu', tahi: 'Tuolla', niin älkää uskoko. 24:24 Sillä vääriä voideltuja ja vääriä profeettoja nousee, ja he tekevät suuria tunnustekoja ja ihmeitä, niin että eksyttävät, jos mahdollista, valitutkin. 24:25 Katso, minä olen sen teille edeltä sanonut. 24:26 Sentähden, jos teille sanotaan: 'Katso, hän on erämaassa', niin älkää menkö sinne, tahi: 'Katso, hän on kammiossa', niin älkää uskoko. 24:27 Sillä niinkuin salama leimahtaa idästä ja näkyy hamaan länteen, niin on oleva Ihmisen Pojan tulemus. 24:28 Sillä missä raato on, sinne kotkat kokoontuvat. 24:29 Ja heti niiden päivien ahdistuksen jälkeen aurinko pimenee, eikä kuu anna valoansa, ja tähdet putoavat taivaalta, ja taivaitten voimat järkkyvät. 24:30 Ja silloin Ihmisen Pojan merkki ilmestyy taivaalle, ja silloin kaikki maan sukukunnat parkuvat; ja he näkevät Ihmisen Pojan tulevan taivaan pilvien päällä suuressa voimassa ja kunniassa. 24:31 Ja hän lähettää enkelinsä suuren pasunan pauhatessa, ja he kokoavat hänen valittunsa neljältä ilmalta taivasten ääristä hamaan toisiin ääriin (40 Mt 24:15-31).

##

A05B05Fi

Kun laittomuuden ihminen on saanut kansat valtaansa, kansojen ajat päättyvät, ja geneettisen Israelin toiveet päästä maailma herraksi, toteutuvat niin, että Danielin ennustama seitsemäskymmenes vuosiviikko täyttyy. Alkaa Neuvostoliittoa pahempi kristittyjen vaino, joka ulottuu koko maailmaan. Jeesus tulee ja hakee omansa taivaalliseen häähuoneeseen, mutta me emme varmuudella uskalla sanoa, millä hetkellä se tapahtuu. Ainoastaan veljesrakkauden seurakunnalle on luvattu, että se ei joudu "koettelemuksen hetkeen" eli "suureen ahdistukseen". Mutta kun kristittyjä ei enää ole maan päällä, juutalaisten ja ei-kristittyjen rakastama hirmuvaltias kääntää kelkkansa ja ryhtyy hävittämään geneettistä Israelia. Kun heitäkin on enää jäljellä vain pikkuinen lauma, he tunnustavat tehneensä väärin tappaessaan Jeesuksen, ja anovat häneltä armoa ja anteeksiantoa. Jeesus kuulee, ja tulee takaisin. Tullessaan hän tuhoaa ne vihollisarmeijat, jotka Laittomuuden ihmiseltä ovat jääneet jäljelle. Koko prosessi kestää vain seitsemän vuotta ja sen jälkeen maan päällä koittaa Uusi Aika, mutta se Yhdistyneitten Kansakuntien ohjelman mukainen New Age, eikä se ole paavin okkulttinen kirkkovaltio, eikä sitä pankkiirit enää johda eivätkä valheen ammattilaiset paimenna. Jeesus on Hallitsija, ja hänellä on kyllin pätevää joukkoa, mitä panna asioita hoitamaan: on Pietari, Johannes, Paavali ja paljon muita. Mutta niin kauan kuin armon päivä yhä jatkuu, meidän pitää huolehtia siitä, että olemme valmiit kohtaamaan Jeesuksen sillä hetkellä kun hän meidät kutsuu ylös pilviin, pois maailman tuhon keskeltä.

##

A05B06Fi

Jeesus opetti, että meidän on luovuttava kaikesta voidaksemme seurata häntä, mutta ei siinä kaikki: nyt Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen me tiedämme siitä enemmän. Mutta eipä siis mennä asioiden edelle, sillä Jeesus, vanhan Testamentin Davar, on Alku, Sana ja Toteutus. Kun Pietari kuitenkin kysyi, mitä me tästä saamme, Jeesus antoi vastauksen, johon meidän on tyydyttävä, kunnes Evankeliumin toivo johtaa meidät sisälle Jumalan kuningaskuntaan ja saamme itse nähdä mitä se on.

Niin Jeesus sanoi heille: "Amen minä sanon teille, jotka olette minua seuranneet, että siinä uudestisyntymisessä, kun Ihmisen Poika istuu kunniansa valtaistuimelle, tekin istutte kahdellatoista valtaistuimella tuomitsemassa Israelin kahtatoista sukukuntaa. 19:29 Ja jokainen, joka on luopunut taloista tai veljistä tai sisarista (η αδελφους η αδελφας) tai isästä tai äidistä (η πατερα η μητερα) tai vaimosta (η γυναικα) tai lapsista (η τεκνα) tai pelloista (η αγρους) minun nimeni tähden (ενεκεν του ονοματος μου), on saava satakertaisesti takaisin (εκατονταπλασιονα ληψεται) ja perivä iankaikkisen elämän (και ζωην αιωνιον κληρονομησει). 19:30 Mutta monet ensimmäiset tulevat viimeisiksi (πολλοι δε εσονται πρωτοι εσχατοι), ja monet viimeiset ensimmäisiksi (και εσχατοι πρωτοι)." (40 Mt 19:28-30)

##

A05B07Fi

Juuri ennen kuolemaansa Jeesus nautti Vanhan Liiton pääsiäisaterian yhdessä oppilaittensa kanssa ja sääti tavan, miten Uuden Liiton jäsenet voivat muistaa sitä uhria, jonka hän kohta olisi täyttävä ristillä ja samalla osallistua Uuden Liiton ateriaan:

Ja heidän syödessään Jeesus otti leivän, siunasi, mursi ja antoi opetuslapsillensa ja sanoi: "Ottakaa ja syökää; tämä on minun ruumiini". 26:27 Ja hän otti maljan, kiitti ja antoi heille ja sanoi: "Juokaa tästä kaikki; 26:28 sillä tämä on minun vereni, Uuden Liiton veri, joka monen edestä vuodatetaan syntien anteeksiantamiseksi. 26:29 Ja minä sanon teille etten minä tästedes juo tätä viinipuun antia, ennenkuin sinä päivänä, jona juon sitä uutena teidän kanssanne Isäni kuningaskunnassa." (40 Mattteus 26:26-29)

##

A05B08Fi

Jeesus kertoi myös, kuinka Pyhä Henki tulisi jatkamaan hänen aloittamaansa työtä hänen oppilaittensa keskuudessa hänen nimissään sen jälkeen, kun hän on jo noussut kuolleista: Hän on oleva heissä, niin kuin he olivat hänessä, kun hän kantoi heidän syntinsä ristillä.

Jos te minua rakastatte, niin te pidätte minun käskyni. 14:16 Ja minä olen rukoileva Isää, ja hän antaa teille toisen puolustajan pysymään teidän kanssanne iankaikkisesti, 14:17 totuuden Hengen, jota maailma ei voi ottaa vastaan, koska se ei näe häntä eikä tunne häntä; mutta te tunnette hänet, sillä hän pysyy teidän tykönänne ja on teissä oleva (και εν υμιν εσται). 14:18 En minä jätä teitä orvoiksi; minä tulen teidän tykönne. 14:19 Vielä vähän aikaa, niin maailma (ο κοσμος) ei enää minua näe, mutta te näette minut; koska minä elän (οτι εγω ζω), niin tekin saatte elää (και υμεις ζησεσθε). 14:20 Sinä päivänä te tulette tuntemaan, että minä olen Isässäni, ja että te olette minussa ja minä teissä. 14:21 Jolla on minun käskyni ja joka ne pitää, hän on se, joka minua rakastaa; mutta joka minua rakastaa, häntä minun isäni rakastaa, ja minä rakastan häntä ja ilmaisen itseni hänelle." (43 Joh 14:15-21).

##

A05B09Fi

Pyhä Henki ihmisessä tekee ihmisen niin arvokkaaksi, että Jeesus käski hänen seuraajansa rakastamaan toisiaan samalla mitalla, kuin mitä Vanhassa Liitossa määrättiin Jumalan rakastamisesta:

Uuden käskyn minä annan teille, että rakastatte toisianne, niinkuin minä olen teitä rakastanut - että tekin niin rakastatte toisianne. (43 Joh 13:34)

Tämä on minun käskyni, että te rakastatte toisianne, niinkuin minä olen teitä rakastanut. Sen suurempaa rakkautta ei ole kenelläkään, kuin että hän antaa henkensä ystäväinsä edestä. (43 Joh 15:12-13)

Sen käskyn minä teille annan, että rakastatte toisianne. (43 Joh 15:17)

##

A05B10Fi

Ehtoollispöydästä Jeesus ja hänen yksitoista oppilastaan kulkivat Kedronin puron yli Jerusalemin itäpuolella olevalle Öljymäelle, josta he olivat katselleet Jerusalemin temppeliä, oppilaat sitä ihastellen, ja Jeesus sen kohtaloa murehtien. Nyt oli yö, mutta täysikuun aika. Matteus kertoo:

Sitten Jeesus tuli heidän kanssaan Getsemane nimiselle maatilalle; ja hän sanoi opetuslapsillensa: "Istukaa tässä, sillä aikaa kuin minä menen ja rukoilen tuolla ". 26:37 Ja hän otti mukaansa Pietarin ja ne kaksi Sebedeuksen poikaa; ja hän alkoi murehtia ja tulla tuskaan. 26:38 Silloin hän sanoi heille: "Minun sieluni on syvästi murheellinen, kuolemaan asti; olkaa tässä ja valvokaa minun kanssani". 26:39 Ja hän meni vähän edemmäksi, lankesi kasvoilleen ja rukoili sanoen: "Isäni, jos mahdollista on, niin menköön minulta pois tämä malja; ei kuitenkaan niinkuin minä tahdon, vaan niinkuin sinä". 26:40 Ja hän tuli opetuslasten tykö ja tapasi heidät nukkumasta ja sanoi Pietarille: "Niin ette siis jaksaneet yhtä hetkeä valvoa minun kanssani! 26:41 Valvokaa ja rukoilkaa, ettette joutuisi kiusaukseen; henki tosin on altis, mutta liha on heikko." 26:42 Taas hän meni pois toisen kerran ja rukoili sanoen: "Isäni, jos tämä malja ei voi mennä minun ohitseni, minun sitä juomattani, niin tapahtukoon sinun tahtosi". 26:43 Ja tullessaan hän tapaa heidät taas nukkumasta, sillä heidän silmänsä olivat käyneet raukeiksi. 26:44 Ja hän jätti heidät, meni taas ja rukoili kolmannen kerran ja sanoi samat sanat uudestaan. 26:45 Sitten hän tulee opetuslastensa luo ja sanoo heille: "Te nukutte vielä ja lepäätte! Katso, hetki on lähellä, ja Ihmisen Poika annetaan syntisten käsiin. 26:46 Nouskaa, lähtekäämme; katso, se on lähellä, joka minut kavaltaa." (40 Mt 26:36-46)

##

A05B11Fi

Tässä kertomuksessa me tapaamme Isännän itsensä orjan osassa. Mitä jos Jeesus ei olisi totellut Isänsä tahtoa? Osaatko kuvitella? Hän olisi tehnyt syntiä, sillä mikä tahansa tottelemattomuus Jumalan tahdolle on syntiä. Oppilaitaan hän kehotti rukoilemaan, koska tilanne oli vaikea. Itse hän rukoilikin, enkelit tulivat ja vahvistivat häntä ja Jeesus nousi tilanteesta voittajana. Ei Jeesus turhan takia ollut niin monta kertaa kehoittanut oppilaitaan "kieltämään itsensä, ottamaan ristinsä joka päivä, ja seuraamaan" häntä. Ja nyt tämä esimerkki on kerrottu meille, että mekin voittaisimme ne tilanteet, joihin kohta joudumme.

##

A05B12Fi

Jumalan "kärsivän orjan" ja hänen opetuslastensa, joiden piti olla myös Jumalan orjia, ero oli vielä tuntuva. Vielä nytkin jotkut vierastavat koko ajatusta siitä, että meidän pitäisi olla Jumalan orjia. Jeesuksen rukous Getsemanessa selventää tätä asiaa. Jeesus tahtoi tehdä Isän tahdon, oli se sitten hänelle kuinka vaikeaa tahansa. Malja oli juotava, se tässä oli pääasia, ja se oli Jumalan tahto. Jumalan tahtoa loukkaamatta hän saattoi silti kysyä, olisiko tässä asiassa mitään muuta vaihtoehtoa. Kun hän oli kolme kertaa rukoillut samaa asiaa, eikä Jumala ilmoittanut mitään uutta, Jeesus tyytyi Jumalan tahtoon. Neljäs kerta olisi ollutkin jo liikaa.

##

A05B13Fi

Johannes kertoo, mitä kohta tämän jälkeen tapahtui:


Kun Jeesus oli tämän puhunut, lähti hän pois opetuslastensa kanssa Kedronin puron tuolle puolelle; siellä oli puutarha, johon hän meni opetuslapsinensa. 18:2 Mutta myös Juudas, joka hänet kavalsi, tiesi sen paikan, koska Jeesus ja hänen opetuslapsensa usein olivat kokoontuneet sinne. 18:3 Niin Juudas otti sotilasosaston sekä ylipappien ja fariseusten virkamiehiä ja tuli sinne soihdut ja lamput ja aseet mukanaan. 18:4 Silloin Jeesus, joka tiesi kaiken, mikä oli häntä kohtaava, astui esiin ja sanoi heille: "Ketä te etsitte?" 18:5 He vastasivat hänelle: "Jeesusta, Nasaretilaista". Jeesus sanoi heille: "Minä olen (εγω ειμι)". Ja Juudas, joka hänet kavalsi, seisoi myös heidän kanssaan. 18:6 Kun hän siis sanoi heille: "Minä olen (εγω ειμι)", peräytyivät he ja kaatuivat maahan. 18:7 Niin hän taas kysyi heiltä: "Ketä te etsitte?" He sanoivat: "Jeesusta, Nasaretilaista". 18:8 Jeesus vastasi: "Minähän sanoin teille, että minä olen (εγω ειμι). Jos te siis minua etsitte, niin sallikaa näiden mennä"; 18:9 että täyttyisi sana, jonka hän oli sanonut: "En minä ole kadottanut ketään niistä, jotka sinä olet minulle antanut". 18:10 Niin Simon Pietari, jolla oli miekka, veti sen ja iski ylimmäisen papin orjaa ja sivalsi häneltä pois oikean korvan; ja orjan nimi oli Malkus. 18:11 Niin Jeesus sanoi Pietarille: "Pistä miekkasi tuppeen. Enkö minä joisi sitä maljaa, jonka Isä on minulle antanut?" 18:12 Niin sotilasosasto ja tuhannenpäällikkö ja juutalaisten virkamiehet ottivat Jeesuksen kiinni ja sitoivat hänet 18:13 ja veivät hänet ensin Hannaan luo, sillä hän oli Kaifaan appi, ja Kaifas oli sinä vuonna ylimmäisenä pappina. 18:14 Ja Kaifas oli se, joka neuvottelussa oli juutalaisille sanonut: "On hyödyllistä, että yksi ihminen tuhoutuu kansan edestä." (43 Joh 18:1-14)

##

A05B14Fi

Jeesuksen vangitsijat eivät kestäneet kuulla nimeä Ego Eimi, Minä Olen, vaan kaatuivat kuin kuolleet, sillä ihminen on takapainoinen, ja kun hän pystyyn kuollessaan menettää tasapainoaistinsa, hän kaatuu taaksepäin. Tämä on niiden osa, jotka eivät kumarru hänen eteensä kasvoilleen maahan ja palvo häntä hengessä ja totuudessa sinä päivänä, kun Jumala käy maata tuomitsemaan. Sakarjan kirjan viimeisessä luvussa on tästä asiasta lisätietoa.

##

A05B15Fi

Jeesus tuotiin ylipapin asunnolle yöllä, ja kohta paikalla oli koko juutalainen hallituskoneisto. Roomalaiset olivat ottaneet tavakseen vaihtaa juutalaisten ylipappeja mielensä mukaan, mutta juutalaiset pitivät ylipappeina kaikkia, jotka siihen virkaan oli kerran asetettu. Suuri neuvosto, synedrion eli hebreaksi Sanhedrin oli juutalaisten korkein oikeusistuin, ja siihen kuului 71 jäsentä. Kirjanoppineet olivat oikeastaan kirjureita, mutta heitä pidettiin uskonnollisen lain asiantuntijoina. Markus kertoo:

Ja he veivät Jeesuksen ylimmäisen papin eteen, jonne kaikki ylipapit ja Suuren neuvoston jäsenet ja kirjanoppineet kokoontuivat. 14:54 Ja Pietari seurasi häntä taampana ylimmäisen papin palatsin esipihaan asti ja istui virkamiesten joukkoon ja lämmitteli tulen ääressä. 14:55 Mutta ylipapit ja koko Suuri neuvosto etsivät todistusta Jeesusta vastaan tappaaksensa hänet, mutta eivät löytäneet. 14:56 Useat kyllä todistivat väärin häntä vastaan, mutta todistukset eivät olleet yhtäpitäviä. 14:57 Niin muutamat nousivat ja todistivat väärin häntä vastaan, sanoen: 14:58 "Me olemme kuulleet hänen sanovan: 'Minä hajotan maahan tämän käsillä tehdyn temppelin ja rakennan kolmessa päivässä toisen, joka ei ole käsillä tehty'." 14:59 Mutta eivät näinkään heidän todistuksensa olleet yhtäpitäviä. 14:60 Silloin ylimmäinen pappi nousi ja astui esille ja kysyi Jeesukselta sanoen: "Etkö vastaa mitään? Mitä nämä todistavat sinua vastaan?" 14:61 Mutta hän oli vaiti eikä vastannut mitään. Taas ylimmäinen pappi kysyi häneltä ja sanoi hänelle: "Oletko sinä Voideltu, sen Ylistetyn Poika?" 14:62 Jeesus sanoi: "Minä olen (εγω ειμι); ja te saatte nähdä Ihmisen Pojan istuvan Voiman oikealla puolella ja tulevan taivaan pilvissä". 14:63 Niin ylimmäinen pappi repäisi vaatteensa ja sanoi: "Mitä me enää todistajia tarvitsemme? 14:64 Te kuulitte hänen pilkkaamisensa. Miltä teistä näyttää?" Niin he kaikki tuomitsivat hänet vikapääksi kuolemaan. 14:65 Ja muutamat rupesivat sylkemään häntä ja peittivät hänen kasvonsa ja löivät häntä nyrkillä ja sanoivat hänelle: "Profetoi!" Ja virkamiehet heittelivät häntä iskemällä. (41 Mark 14:53-65)

##

A05B16Fi

Juutalaisten korkeimmasta tuomioistuimesta Jeesus vietiin Pilatuksen, roomalaisen maaherran luo:

Ja he nousivat, koko joukko, ja veivät hänet Pilatuksen eteen. 23:2 Ja he alkoivat syyttää häntä sanoen: "Tämän me olemme havainneet viettelevän kansaa, ja estävän antamasta veroja keisarille sanoen että hän itse on Voideltu kuningas". 23:3 Niin Pilatus kysyi häneltä sanoen (ο δε πιλατος επηρωτησεν αυτον λεγων): "Oletko sinδ juutalaisten kuningas?" Hän vastasi hänelle ja sanoi: "Sinäpä sen sanot". 23:4 Pilatus sanoi ylipapeille ja kansalle: "En minä löydä mitään syytä tässä miehessä". 23:5 Mutta he ahdistivat yhä enemmän ja sanoivat: "Hän kiihoittaa kansaa opettaen kaikkialla Juudeassa, Galileasta alkaen tänne asti (ανασειει τον λαον διδασκων καθ ολης της ιουδαιας αρξαμενος απο της γαλιλαιας εως ωδε)". (42 Lk 23:1-5)

##

A05B17Fi

Jeesus viedään neljännesruhtinas Herodes Antipaan eteen

Mutta kun Pilatus kuuli Galileasta, kysyi hän, oliko mies galilealainen. 23:7 Ja saatuaan tietää hänen olevan Herodeksen hallintoalueelta hän lähetti hänet Herodeksen eteen, joka hänkin niinä päivinä oli Jerusalemissa. 23:8 Kun Herodes näki Jeesuksen, ihastui hän suuresti; sillä hän oli jo melko kauan halunnut nähdä häntä, koska oli paljon kuullut hänestä, ja toivoi saavansa nähdä häneltä jonkin tunnusteon. 23:9 Ja hän teki Jeesukselle monia kysymyksiä; mutta tämä ei vastannut hänelle mitään. 23:10 Ja ylipapit ja kirjanoppineet seisoivat siinä ja syyttivät häntä kiivaasti. 23:11 Mutta Herodes joukkoineen, kohdeltuaan häntä halveksivasti ja pilkattuaan ja puetettuaan hänet loistavaan pukuun lähetti hänet takaisin Pilatuksen eteen. 23:12 Ja Pilatus ja Herodes tulivat sinä päivänä ystäviksi keskenään, sillä ennen he olivat olleet vihamiehiä toisilleen. (42 Lk 23:3-12) A05B17Fi

##

A05B18Fi

Oikeudenkäynti oli ollut julma spektaakkeli, mutta juutalaisilla ei ollut valtaa pannan langettamiaan kuolemantuomioita täytäntöön. Heidän oli pakko saada roomalaisten hyväksyntä päätökselleen ja siinä he tarvitsivat kansankiihottajien apua.

Niin Pilatus, kutsuttuaan kokoon ylipapit ja hallitusmiehet ja kansan 23:14 sanoi heille: "Te olette tuoneet minulle tämän miehen kansan yllyttäjänä; ja katso, minä olen teidän läsnäollessanne häntä tutkinut enkä ole havainnut tätä miestä syylliseksi mihinkään, mistä te häntä syytätte, 23:15 eikä Herodeskaan, sillä minä lähetin teidät hänen luokseen. Ja katso, hän ei ole tehnyt mitään, mikä ansaitsee kuoleman. 23:16 Kuritettuani häntä minä siis hänet päästän." 23:17 Mutta hänen piti vapauttaa heille yksi kunakin juhlana." 23:18 Niin he huusivat kaikki yhdessä, sanoen: "Tapa se, mutta päästä meille Barabbas!" 23:19 Tämä oli heitetty vankeuteen eräästä kaupungissa tapahtuneesta kapinasta sekä murhasta. 23:20 Niin Pilatus taas puhui heille, koska hän tahtoi vapauttaa Jeesuksen. 23:21 Mutta he huusivat vastaan ja sanoivat: "Ristiinnaulitse, ristiinnaulitse hänet!" 23:22 Niin hän puhui heille kolmannen kerran: "Mitä pahaa hän sitten on tehnyt? En ole havainnut hänessä mitään, mistä hän ansaitsisi kuoleman. Kuritettuani häntä minä siis hänet päästän." 23:23 Mutta he ahdistivat häntä suurilla huudoilla, vaatien Jeesusta ristiinnaulittavaksi; ja heidän ja ylipappien huudot pääsivät voitolle. 23:24 ja Pilatus tuomitsi heidän vaatimuksensa täytettäväksi. 23:25 ja hän päästi heille irti sen, joka kapinasta ja murhasta oli vankeuteen heitetty ja jota he vaativat, mutta Jeesuksen hän luovutti heidän tahdolleen (τον δε ιησουν παρεδωκεν τω θεληματι αυτων). (42 Lk 23:13-25)

##

A05B19Fi

Pilatuksen yritykset vapauttaa Jeesus juutalaisten vallasta eivät jää vaille Jeesuksen huomiota. Hän jopa suostuu keskustelemaan Pilatuksen kanssa, vaikka Pilatus ei pystykään seisomaan totuuden rinnalla loppuun asti. Johannes kertoo:

Niin Pilatus meni taas sisälle palatsiin ja kutsui Jeesuksen ja sanoi hänelle: "Oletko sinä juutalaisten kuningas?" 18:34 Jeesus vastasi hänelle: "Itsestäsikö sinä sen sanot, vai ovatko muut sen sinulle minusta sanoneet?" 18:35 Pilatus vastasi: "Olenko minä juutalainen? Oma kansasi ja ylipapit ovat antaneet sinut minun käsiini. Mitä olet tehnyt?" 18:36 Jeesus vastasi: "Minun kuninkuuteni ei ole tästä maailmasta; jos minun kuninkuuteni olisi tästä maailmasta, niin minun virkamieheni olisivat taistelleet, ettei minua olisi annettu juutalaisten käsiin; mutta nyt minun kuninkuuteni ei ole täältä". 18:37 Niin Pilatus sanoi hänelle: "Sinä siis kuitenkin olet kuningas?" Jeesus vastasi: "Sinäpä sen sanot, että minä olen kuningas. Sitä varten minä olen syntynyt ja sitä varten maailmaan tullut, että minä todistaisin totuuden puolesta. Jokainen, joka on totuudesta (πας ο ων εκ της αληθειας), kuulee minun ääneni." 18:38 Pilatus sanoi hänelle: "Mikä on totuus?" Ja sen sanottuaan hän taas meni ulos juutalaisten luo ja sanoi heille: "Minä en löydä hänessä yhtäkään syytä. (43 Joh 18:33-38)

##

A05B20Fi

Vanha Liiton esikuvien mukaisesti Jumalan uhrikaritsan oli kuoltava ensimmäisen vuoden ensimmäisen kuun neljäntenätoista päivänä. Mielenmaltti, jota Jeesus oli tämän joukon edessä osoittanut, oli jo sinänsä jumalallista, mutta Saatana yritti vielä, jollei muuta, niin näyttää mahtavalta, kun pääsi pilkkaamaan Jumalan poikaa:

Sitten maaherran sotamiehet veivät Jeesuksen mukanaan palatsiin (εις το πραιτωριον) ja kerδsivät hänen ympärilleen koko sotilasjoukon. 27:28 Ja he riisuivat hänet ja panivat hänen päällensä tulipunaisen vaipan 27:29 ja väänsivät orjantappuroista seppeleen, panivat sen hänen päähänsä ja ruovon hänen oikeaan käteensä, polvistuivat hänen eteensä ja pilkkasivat häntä sanoen: "Iloitse, juutalaisten kuningas!" 27:30 Ja he sylkivät häntä, ottivat ruovon ja löivät häntä päähän. 27:31 Ja kun he olivat häntä pilkanneet, riisuivat he häneltä vaipan, pukivat hänet hänen omiin vaatteisiinsa ja veivät hänet pois ristiinnaulittavaksi. 27:32 Ja matkalla he tapasivat kyreneläisen miehen, jonka nimi oli Simon. Hänet he pakottivat kantamaan hänen ristiänsä. 27:33 Ja tultuaan paikalle, jota sanotaan Golgataksi - se on: pääkallon paikaksi - 27:34 he tarjosivat hänelle juotavaksi katkeraksi sekoitettua etikkaviiniä; mutta maistettuaan hän ei tahtonut sitä juoda. 27:35 Ja kun kun he olivat hänet ristiinnaulinneet, jakoivat he keskenään hänen vaatteensa heittäen niistä arpaa (että täyttyisi se, mistä profeetta sanoi (ινα πληρωθη το ρηθεν υπο του προφητου): He ovat jakaneet minun vaatteeni keskenδän (διεμερισαντο τα ιματια μου εαυτοις) ja viitastani he heittivδt arpaa (και επι τον ιματισμον μου εβαλον κληρον). 27:36 Sitten he istuutuivat ja vartioivat häntä siellä. (40 Mt 27:27-36)

##

A05B21Fi

Matkalla kohti Golgataa Jeesus kertoo murheensa Jerusalemin asukkaitten puolesta naisille, jotka ovat saattamassa häntä kuolemaan:

Ja viedessään häntä pois he saivat käsiinsä Simonin, erään kyreneläisen, joka oli tulossa vainiolta; ja hänen olalleen he panivat ristin kannettavaksi Jeesuksen jäljessä. 23:27 Ja häntä seurasi suuri joukko kansaa, ja naisia, jotka myös valittivat ja itkivät häntä. 23:28 Niin Jeesus kääntyi heihin ja sanoi: "Jerusalemin tyttäret, älkää minua itkekö, vaan itkekää itseänne ja lapsianne. 23:29 Sillä katso, päivät tulevat, jolloin sanotaan: 'Autuaita ovat hedelmättömät ja ne kohdut, jotka eivät ole synnyttäneet, ja rinnat, jotka eivät ole imettäneet'. 23:30 Silloin ruvetaan sanomaan vuorille: 'Langetkaa meidän päällemme', ja kukkuloille: 'Peittäkää meidät'. 23:31 Sillä jos tämä tehdään tuoreelle puulle, mitä sitten kuivalle tapahtuu?" (42 Lk 23:26-31)

##

A05B22Fi

Roomalainen korkein rangaistus oli kuolema kovennettuna. Uhrit saattavat kitua ristillä monta päivää, jopa viikkoja hirveissä tuskissa. Jeesuksen voimat ovat jo menneet, mutta hän ilmoittaa ristille hänen viereensä naulitulle ihmiselle, että tämäkin on pääsevä pois tästä ajasta jo samana päivänä. Se, että hän pääsee Jeesuksen seurassa paratiisiin, johtuu siitä, mitä hän ristillä tunnusti ja sanoi. Luukas kertoo, mitä muuta Golgatalla tapahtui:

Myös kaksi muuta, pahantekijöitä, vietiin hänen kanssaan surmattaviksi. 23:33 Ja kun saavuttiin paikalle, jota sanotaan Pääkallonpaikaksi, niin siellä he ristiinnaulitsivat hänet sekä pahantekijät, toisen oikealle ja toisen vasemmalle puolelle. 23:34 Mutta Jeesus sanoi: "Isä, anna heille anteeksi, sillä he eivät tiedä, mitä he tekevät". Ja he jakoivat keskenään hänen vaatteensa ja heittivät niistä arpaa. 23:35 Ja kansa seisoi ja katseli. Ja hallitusmiehetkin ivasivat häntä heidän kanssaan ja sanoivat: "Muita hän on pelastanut; pelastakoon itseänsä jos hän on Voideltu, se Jumalan valittu". 23:36 Myös sotamiehet pilkkasivat häntä, menivät hänen luoksensa ja tarjosivat hänelle hapanviiniä 23:37 ja sanoivat: "Jos sinä olet juutalaisten kuningas, niin pelasta itsesi". 23:38 Ja hänen yllään oli kreikan, rooman ja hebrean kirjoituksella kirjoitettu päällekirjoitus: "Tämä on juutalaisten kuningas". 23:39 Niin toinen pahantekijöistä, jotka siinä riippuivat, herjasi häntä sanoen: "Jos sinä olet Voideltu pelasta itsesi ja meidät." 23:40 Mutta toinen vastasi ja nuhteli häntä sanoen: "Etkö sinä edes pelkää Jumalaa, sinä, joka olet saman rangaistuksen alainen? 23:41 Me tosin kärsimme oikeuden mukaan, sillä me saamme, mitä meidän tekomme ansaitsevat; mutta tämä ei ole mitään pahaa tehnyt." 23:42 Ja hän sanoi Jeesukselle: Muista minua, Isäntä, kun tulet kuningaskuntaasi". 23:43 Niin Jeesus sanoi hänelle: "Amen minä sanon sinulle: tänä päivänä pitää sinun oleman minun kanssani paratiisissa." (42 Lk 23:32-43)

##

A05B23Fi

Jeesus oli ristillä kuusi tuntia. Markuksen ilmoittamat ajat ovat juutalaisen tavan mukaisia, jossa tunnit lasketaan aamusta. Jeesuksen ristiinnaulitseminen tapahtui siis kello yhdeksän aamulla, puolilta päivin eli kuudennella hetkellä tuli pimeys, ja kello kolmen aikaan iltapäivällä - siis yhdeksännellä hetkellä - Jeesus kuoli:

Oli kolmas hetki, kun he hänet ristiinnaulitsivat. 15:26 Ja päällekirjoitukseksi oli merkitty hänen syynsä: "Juutalaisten kuningas (ο βασιλευς των ιουδαιων)". 15:27 Ja he ristiinnaulitsivat hänen kanssaan kaksi ryöväriä, toisen hänen oikealle ja toisen hänen vasemmalle puolellensa. 15:28 Ja niin täyttyi se kirjoitus, joka sanoo, että hänet luettiin pahantekijäin joukkoon. 15:29 Ja ne, jotka kulkivat ohitse, herjasivat häntä ja nyökyttivät päätään ja sanoivat: "Voi sinua, joka hajotat maahan temppelin ja kolmessa päivässä sen rakennat! 15:30 Pelasta itsesi ja astu alas ristiltä" 15:31 ja myös ylipapitkin ynnä kirjanoppineet keskenään pilkkasivat häntä ja sanoivat: "Muita hän on pelastanut, itseään ei voi pelastaa. 15:32 Astukoon hän, Voideltu, Israelin kuningas, nyt alas ristiltä, että me näkisimme ja uskoisimme." Myöskin ne, jotka olivat ristiinnaulitut hänen kanssaan, herjasivat häntä. 15:33 Ja kuudennella hetkellä tuli pimeys yli kaiken maan, ja sitä kesti hamaan yhdeksänteen hetkeen. 15:34 Ja yhdeksännellä hetkellä Jeesus huusi suurella äänellä sanoen: "Eloi, Eloi, lamma sabaktani?" Se on käännettynä: Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit? 15:35 Sen kuullessaan sanoivat muutamat niistä, jotka siinä seisoivat: "Katso, hän huutaa Eliasta". 15:36 Ja muuan juoksi ja täytti sienen hapanviinillä, pani sen ruovon päähän ja antoi hänelle juoda sanoen: "Annas, katsokaamme, tuleeko Elia ottamaan hänet alas". 15:37 Mutta Jeesus huusi suurella äänellä ja antoi henkensä. 15:38 Ja temppelin esirippu repesi kahtia ylhäältä alas asti. 15:39 Mutta kun sadanpäämies, joka seisoi häntä vastapäätä, näki hänen näin huutavan ja antavan henkensä, hän sanoi: "Totisesti tämä ihminen oli Jumalan Poika ". (41 Mark 15:25-39)

##

A05B24Fi

Jeesuksen opetuslapsista ainakin Johannes oli paikalla seuraamassa Jeesuksen teloitusta, sillä vielä ristillä ollessaan hän Jeesus oli määräsi Johanneksen äitinsä huoltajaksi, kts. Joh 19:25-27. Jeesuksen teloitusta katselemaan uskaltautuivat myös nämä:


Ja siellä oli myös naisia taaempaa katselemassa. Näiden joukossa olivat Maria Magdaleena ja Maria, Jaakob nuoremman ja Jooseen äiti, ja Salome, 15:41 jotka myös hänen ollessaan Galileassa olivat seuranneet ja palvelleet häntä, sekä useita muita, jotka olivat tulleet hänen kanssaan ylös Jerusalemiin. (41 Mark 15:40-41)

##

A05B25Fi

Pääsiäistä vietettiin kevätpäiväntasausta lähinnä olevan uudenkuunpäivästä alkavan kuukauden neljäntenätoista päivästä, ja seuraava, viidestoista päivä on arkipyhä, ensimmäinen raamatullisen kalenterin seitsemästä suurista sapateista. Ruumis ei saanut jäädä juhlapäiväksi ristille, mutta Jumala oli huolehtinut asiasta. Markus kertoo:


Ja kun jo oli tullut ilta, ja koska oli valmistuspäivä, se on sapatin aattopäivä, 15:43 tuli Joosef, arimatialainen, arvossapidetty neuvoston jäsen, joka hänkin odotti Jumalan kuningaskuntaa, rohkaisi mielensä ja meni sisälle Pilatuksen luo ja pyysi Jeesuksen ruumista. 15:44 Niin Pilatus ihmetteli, oliko hän jo kuollut, ja kutsuttuaan luoksensa sadanpäämiehen kysyi tältä, oliko hän jo kauan sitten kuollut. 15:45 Ja saatuaan sadanpäämieheltä siitä tiedon hän lahjoitti ruumiin Joosefille. 15:46 Tämä osti liinavaatteen ja otti hänet alas, kääri hänet liinavaatteeseen ja pani hautaan, joka oli hakattu kallioon, ja vieritti kiven hautakammion ovelle. 15:47 Ja Maria Magdaleena ja Maria, Jooseen äiti, katselivat, mihin hänet pantiin (41 Mark 15:42-47)

##

A05B26Fi

Jeesus naulittiin ristille Golgatalla, joka on Jerusalemin temppelivuoresta vähän matkaa luoteeseen päin ja hieman sitä korkeampi. Nimi tarkoittaa pääkallon paikkaa, ja sen näköinen se onkin. Paikka on sama, kuin se Morian vuori, jolla Abrahamin uskonkoetus kaksi tuhatta vuotta aiemmin oli tapahtunut. Hautapaikka on kyseisen vuoren kyljessä. Jeesus oli haudassa sekä suuren sapatin, joka on arkipyhä, välipäivän ja viikkosapatin ajan. Seuraava päivä aloitti uuden viikon, joka oli ensimmäinen seitsemästä helluntaihin johtavasta viikosta.

Sapattien päättyessä ensimmäisen sapattiviikon kajastusta kohti (οψε δε σαββατων εις μιαν σαββατων επιφωσκουση), tulivat Maria Magdaleena ja se toinen Maria katsomaan hautaa. Ja katso, tapahtui suuri maanjδristys, sillä Isännän enkeli astui alas taivaasta, tuli ja vieritti kiven pois portilta ja istui sille. Hän oli näöltään niinkuin salama, ja hänen vaatteensa olivat valkeat kuin lumi. Ja häntä peljästyen vartijat vapisivat ja kävivät ikäänkuin kuolleiksi. Mutta enkeli puhutteli naisia ja sanoi heille: "Älkää te peljätkö; sillä minä tiedän teidän etsivän Jeesusta, joka oli ristiinnaulittu. Ei hän ole täällä, sillä hän on noussut ylös, niinkuin hän sanoi. Tulkaa, katsokaa paikkaa, jossa Isäntä on maannut. Ja menkää kiiruusti ja sanokaa hänen opetuslapsillensa, että hän on noussut kuolleista. Ja katso, hän menee teidän edellänne Galileaan; siellä te saatte hänet nähdä. Katso, minä olen sen teille sanonut." Ja he menivät kiiruusti pois haudalta peloissaan ja suuresti iloiten juoksivat viemään sanaa hänen opetuslapsillensa. Mutta katso, Jeesus tuli heitä vastaan ja sanoi: "Iloitkaa (Χαιρετε)! " (kts. 40 Mt 28:2-9)

##

A05B27Fi

Tästä Jeesuksen sanasta "Iloitkaa" varsinaisesti alkaa se ilosanoma jota myös evankeliumiksi kutsutaan. Jeesuksen oppilaat ymmärsivät sen heti:

Ja he menivät hänen tykönsä, syleilivät hänen jalkojaan ja palvoivat häntä (και προσεκυνησαν αυτω). Silloin Jeesus sanoi heille: "Älkää peljätkö; menkää ja viekää sana (απαγγειλατε) minun veljilleni, että he menisivät Galileaan: siellä he saavat minut nähdä". (kts. 40 Mt 28:9-10)

##

A05B28Fi

Jumala teki Jeesuksen synniksi ja tuomitsi synnin hänessä. Kaikki lain kiroukset kohtasivat häntä, mutta Jeesus teki sen omasta tahdostaan, rakkaudesta omiaan kohtaan, sillä muuta tietä ei ollut. Jonkun oli kannettava se tuomio, joka on täysin armoton sille, joka vähäisessäkin määrin poikkeaa Jumalan oikeudenmukaisuudesta. Ja tämä joku oli Jumalan esikoispoika, sillä kukaan muu ei olisi kelvannut syntien sovitukseksi. Uhrin täytyi olla täysin viaton Jumalan edessä, eikä sellaisia ollut ketään muuta kuin Jeesus Voideltu. Mutta viattoman uhrin yli Kuolemalla ja Synnillä ei ollut valtaa. Tehtävän suoritettuaan Jeesus nousi kuolleista elävänä.

##

A05B29Fi

Syntiinlankeemuksesta lähtien ihmiskunnalla ei ollut syytä iloita, mutta pääsiäisaamuna oli. Ja sitten tulevat nämä "raamatunkääntäjät", jotka luulevat Jeesuksen olevan tulossa kuin aamulenkiltä ikään, kun hän melkein kuin sattumalta tapaa oppilaansa ja sanoo: "Terve teille". Iljettävää. Koulujakäyneitä teologejahan ne tietysti ovat, nuo raamatunkääntäjät, sillä vain monivuotisen aivopesun tuloksena voi sana "iloita" muuttua sanoiksi "terve teille". Ja sitten ne vielä puolustelevat valheitaan ja pettävät muitakin uskomaan, että kun kreikkalaiset nyt kaksi tuhatta vuotta myöhemmin tervehtivät toisiaan sanalla "herete", se kelpaisi muka todistusaineistoksi siitä, että tervehdyshän se on. Niin on, mutta millainen! Koulunkäynnistä on aina se haitta, että sitä käydään aina liian vähän. Sydän ei muutu kouluja käymällä, vaikka pää halkeis. Sallikaa vielä tämäkin: Jeesuksen sana "Iloitkaa" tuli kyllä kristikunnan tervehdykseksi, mutta kun antikristus petti maailman keksimällä kirkon, tuli sen tervehdyksestäkin petos. Mutta jos kuitenkin kuulet sanan "iloitse" tai "iloitkaa" Jeesuksen oppilaan suusta, niin iloitse, sillä kaiken ilon perustus on Jeesuksen ylösnousemus.

##

A05B30Fi

Ilosanoma on voiton sanoma, joka tuodaan sodasta. Vanhan Liiton aikana juhlivat palestiinalaiset voittoa Israelin kuninkaasta:

Seuraavana päivänä filistealaiset tulivat ryöstämään surmattuja ja löysivät Saulin ja hänen kolme poikaansa kaatuneina Gilboan vuorella. Niin he löivät häneltä pään poikki, ryöstivät häneltä aseet ja lähettivät ne ympäri filistealaisten maata, julistaaksensa voitonsanomaa (le'basar) epäjumaliensa temppeleissä ja kansan seassa. (09 1.Sam 31:8-9)

##

A05B31Fi

Uuden Liiton aikana juhlitaan Israelin kuninkaan voittoa kuolemasta. Ja lisäksi siihen perustuu suuri toivo:

Katso, minä sanon teille salaisuuden: emme kaikki kuolemaan nuku, mutta kaikki me muutumme, yhtäkkiä, silmänräpäyksessä, viimeisen pasunan soidessa; sillä pasuna soi, ja kuolleet nousevat katoamattomina, ja me muutumme. Sillä tämän katoavaisen pitää pukeutuman katoamattomuuteen, ja tämän kuolevaisen pitää pukeutuman kuolemattomuuteen. Mutta kun tämä katoavainen pukeutuu katoamattomuuteen ja tämä kuolevainen pukeutuu kuolemattomuuteen, silloin toteutuu se sana, joka on kirjoitettu: "Kuolema on nielty voitoksi". "Kuolema, missä on sinun otasi? Tuonela, missä on sinun voittosi (που σου αδη το νικος)?" Mutta kuoleman ota on synti, ja synnin voima on laki. Armo Jumalalle, joka antaa meille voiton meidδn Isäntämme Jeesus Voidellun kautta! (53 1.Kor 15:51-57)

##

A05B32Fi

Voitto merkitsee valtaa.

Ja Jeesus tuli heidän tykönsä ja puhui heille ja sanoi: "Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. (40 Mt 28:18)

##

A05B33Fi

Uuden hallitsijan ensimmäinen hallitustoimi on osoittaa laupeutta vihollisen orjille. Käsky Jumalan Kuningaskunnan hyvän sanoman julistamisesta on esitetty kaikissa neljässä evankeliumissa, mutta hiukan eri tavalla ja eri tilanteissa. Matteus kertoo siitä, kun opetuslapset olivat Galileassa Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen. Liikkeelle lähdettäessä pääpaino on sillä, että apostolien tehtävä on tehdä kaikki kansat Jumalan Kuningaskunnan oppilaiksi. Vain tätä tarkoittava verbi matheteuo esiintyy käskymuodossa, muu teksti kertookin sitten siitä, miten se tehdään. Verbi "opettaa" on muodossa διδασκοντες, opettaen:

Siis vaeltaen tehkää opetuslapsiksi kaikki kansat, upottaen heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettaen heitä pitämään kaikki, mitä minä olen käskenyt teidän pitää. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikkina päivinä aikakauden täyttymykseen asti." (kts. 40 Mt 28:19-20)

##

A05B34Fi

Jeesus oli elänyt opetuslastensa kanssa yhdessä kolme ja puoli vuotta. Sana opetuslapsi, μαθητης o mathetis tarkoittaa oppilasta, joka elää opettajansa kanssa yhdessä. Jeesuksen opetuslapsi ei ole koskaan yksin. Kun Jeesus oli jättämässä tämän maailman hän ilmoitti, että hän edelleenkin tulisi asumaan oppilaittensa kanssa yhdessä, eikä suinkaan enää naapurina, vaan heissä itsessään niin, että he sen tuntevat ja kokevat. Se oli ollut Jumalan tahto jo Siinain liiton aikana, mutta se ei silloin toteutunut sen vasikkajutun takia. Ja kun Jumalan Henki tekee opetuslapsen Jumalan kristityksi, hänen tehtävänsä on jatkaa siitä, mihin Jeesus jäi, ja tehdä opetuslapsiksi kaikki kansat. Verbi μαθητευω mathetheuo, tehdä opetuslapseksi, tarkoittaa juuri sitä.

En minä jätä teitä orvoiksi; minä tulen teidän tykönne. 14:19 Vielä vähän aikaa, niin maailma ei enää minua näe, mutta te näette minut; koska minä elän, niin tekin saatte elää. 14:20 Sinä päivänä te tunnette, että minä olen Isässäni, ja että te olette minussa ja minä teissä. (43 Joh 14:18-20)

##

A05B35Fi

Kaiken sen hyvän tekemiseen, jota Jeesus oli kolmen ja puolen vuoden ajan tehnyt, tarvittiin usko hänen ylösnousemuksensa voimaan. Jeesuksen nyt jättäessä joukkonsa työtä jatkamaan, hänen joukkonsa tarvitsivat sen voiman, jonka Pyhän Hengen yhteys Isään Jumalaan välittää Jumalan lapselle, ettei lapsesta tulisi pelkkä puhuja ja kukkahattutäti, vaan todellinen tekijä.

Silloin hän avasi heidän ymmärryksensä käsittämään kirjoitukset. 24:46 Ja hän sanoi heille: "Niin on kirjoitettu, että näin Voidellun piti kärsimän ja nouseman ylös kuolleista kolmantena päivänä, 24:47 ja hänen nimessään on saarnattava mielenmuutosta ja syntien hylkäämistä kaikille kansoille, alkaen Jerusalemista. 24:48 Ja te olette tämän todistajat. 24:49 Ja katso, minä lähetän teille Isäni lupauksen; mutta te pysykää Jerusalemin kaupungissa, kunnes teidän päällenne puetaan voima korkeudesta." (42 Lk 24:45-49)

##

A05B36Fi

Johannes kertoo, minkälaista valtaa Jeesus Voidellun Pyhällä Hengellä voidellut edustajat käyttävät:

Kun oli saman päivän ilta, sapateista ensimmäinen ja opetuslapset olivat koolla lukittujen ovien takana, juutalaisten pelosta, tuli Jeesus ja seisoi heidän keskellään ja sanoi heille: "Rauha teille!" 20:20 Ja sen sanottuaan hän näytti heille kätensä ja kylkensä. Niin opetuslapset iloitsivat nähdessään Isännän. 20:21 Niin hän sanoi heille uudestaan: "Rauha teille! Niinkuin Isä on lähettänyt minut, niin lähetän minäkin teidät." 20:22 Ja tämän sanottuaan hän puhalsi heidän päällensä ja sanoi heille: "Ottakaa Pyhä Henki. 20:23 Joiden synnit te anteeksi annatte, niille ne ovat anteeksi annetut; joiden te pidätätte, ne ovat pidätetyt." (43 Joh 20:19-23)

##

A05B37Fi

Apostolien teoissa kertomus jatkuu. Kirjoittajana on Luukas, päätellen siitä, että tämäkin kirja on osoitettu Teofilukselle eli sille, joka rakastaa Jumalaa:

Edellisessä kertomuksessani kirjoitin, oi Teofilus, kaikesta, mitä Jeesus alkoi tehdä ja opettaa, hamaan siihen päivään asti, jona hänet otettiin ylös, sittenkun hän Pyhän Hengen kautta oli antanut käskynsä apostoleille, jotka hän oli valinnut, ja joille hän myös kärsimisensä jälkeen moninaisten epäämättömien todistusten kautta osoitti elävänsä, ilmestyen heille (οπτανομενος αυτοις) neljδnkymmenen päivän aikana ja puhuen Jumalan kuningaskunnasta. Ja kun hän oli yhdessä heidän kanssansa aterialla, käski hän heitä ja sanoi: "Älkää lähtekö Jerusalemista, vaan odottakaa Isältä sen lupauksen täyttymistä, jonka te olette minulta kuulleet. Sillä Johannes upotti vedellä (οτι ιωαννης μεν εβαπτισεν υδατι), mutta teidät upotetaan Pyhällä Hengellä (υμεις δε βαπτισθησεσθε εν πνευματι αγιω), ei kauan näitten päivien jälkeen." (44 Apt 1:1-5)

##

A05B38Fi

Opetuslapsille annettu lupaus koski nimenomaan Kuningaskunnan rakentamista. Pyhä Henki tulisi johtamaan työtä ja opetuslapset itse saisivat olla rakentajina. Jumala ei palauta entiselleen Davidin valtakuntaa, vaan maailman siihen kuntoon, kun se on luotu. Tässä luomistyössä käärmeen kapina ja syntiinlankeemus ovat vain väliepisodi, joka kohta unohdetaan. Mutta rakennustyössä on voitettava tämänhetkiset olosuhteet. Isäntä tässä vain ilmoittaa, että asia on hoidossa:

Niin he ollessansa koolla kysyivät häneltä sanoen: "Isäntä, tälläkö ajalla sinä jälleen rakennat (αποκαθιστανεις) Israelille kuningaskunnan (την βασιλειαν τω ισραηλ)?" Hδn sanoi heille: "Ei ole teidän asianne tietää aikoja eikä hetkiä, jotka Isä oman valtansa voimalla (εν τη ιδια εξουσια) on asettanut (εθετο), vaan, kun Pyhä Henki tulee teihin, niin te saatte voiman (δυναμιν), ja te tulette olemaan minun todistajani sekä Jerusalemissa että koko Juudeassa ja Samariassa ja aina maan ääriin saakka". Kun hän oli tämän sanonut, kohotettiin hänet ylös heidän nähtensä, ja pilvi vei hänet pois heidän näkyvistään. Ja kun he katselivat taivaalle hänen mennessään, niin katso, heidän tykönänsä seisoi kaksi miestä valkeissa vaatteissa; ja nämä sanoivat: "Galilean miehet, mitä te seisotte ja katsotte taivaalle? Tämä Jeesus, joka otettiin teiltä ylös taivaaseen, on tuleva samalla tavalla, kuin te näitte hänen taivaaseen menevän (ουτως ελευσεται ον τροπον εθεασασθε αυτον πορευομενον εις τον ουρανον)." (44 Apt 1:6-11)

##

A05B39Fi

Luvattu Pyhä Henki vuodatettiin, kun Jeesuksen ylösnousemisesta oli kulunut 50 ja ylösotosta 10 vuorokautta.

Ja viidenkymmenen päivän täyttyessä (και εν τω συμπληρουσθαι την ημεραν της πεντηκοστης), olivat he kaikki yksimielisesti yhdessδ (ησαν απαντες ομοθυμαδον επι το αυτο). Ja tuli yhtδkkiä humaus taivaasta, niinkuin olisi käynyt väkevä tuulispää, ja täytti koko huoneen, jossa he istuivat. Ja he näkivät kieliä, jotka jakaantuivat niinkuin tuli ja hän asettui heidän itsekunkin päälle. Ja he kaikki täyttyivät Pyhällä Hengellä ja alkoivat puhua muilla kielillä, sen mukaan mitä Henki antoi heille puhuttavaksi. (44 Apt 2:1-4)

##

A05B40Fi

Kun viisikymmentä päivää Jeesuksen ylösnousemuksesta oli kulunut, vietettiin Israelissa Vanhan Liiton viikkojuhlaa. Juhlan takia kaupungissa oli paljon juhlavieraita, osa heistä kaukaakin tulleita, kun Pyhän Hengen vuodattamisesta aiheutunut humahdus kuului. Ihmiset juoksivat kokoon ihmettelemään ja kummastelemaan outoa ilmiötä, jolloin apostolit ja opetuslapset astuivat esiin ja Pietari antoi kansalle selityksen, siitä mistä tässä oli kyse:

Miehet, juutalaiset ja kaikki Jerusalemissa asuvaiset, olkoon tämä teille tiettävä, ja ottakaa minun sanani korviinne. Eivät nämä ole juovuksissa, niinkuin te luulette; sillä nyt on vasta kolmas hetki päivästä. Vaan tämä on se, mikä on sanottu profeetta Jooelin kautta:

"Ja on tapahtuva viimeisinä päivinä, sanoo Jumala, että minä vuodatan Henkeni kaiken lihan päälle, ja teidän poikanne ja tyttärenne ennustavat, ja nuorukaisenne näkyjä näkevät, ja vanhuksenne unia uneksuvat. Ja myös palvelijaini ja palvelijattarieni päälle minä niinä päivinä vuodatan Henkeni, ja he ennustavat. Ja minä annan näkyä ihmeitä ylhäällä taivaalla ja merkkejä alhaalla maan päällä, verta ja tulta ja savupatsaita. Aurinko muuttuu pimeydeksi ja kuu vereksi, ennenkuin Isännän päivä tulee, se suuri ja julkinen. Ja on tapahtuva, että jokainen, joka huutaa avuksi Isännän nimeä, pelastuu."

Te Israelin miehet, kuulkaa nämä sanat: Jeesuksen, Nasaretilaisen, sen miehen, josta Jumala todisti teille voimallisilla teoilla ja ihmeillä ja merkeillä, joita Jumala hänen kauttansa teki teidän keskellänne, niinkuin te itse tiedätte, hänet, joka teille luovutettiin, Jumalan ennaltamäärätyn päätöksen ja edeltätietämyksen mukaan, te laittomien kätten kautta naulitsitte ristille ja tapoitte. Hänet Jumala nosti ylös päästämällä irti kuoleman synnytystuskista, niinkuin ei ollutkaan mahdollista, että hän olisi voinut hänet pitää. Sillä Daavid sanoo hänestä:

"Minä näen alati edessäni Isännän, sillä hän on minun oikealla puolellani, etten horjahtaisi. Sentähden minun sydämeni iloitsee ja kieleni riemuitsee, ja myös minun ruumiini on lepäävä toivossa; sillä sinä et hylkää minun sieluani tuonelaan etkä salli Pyhäsi nähdä katoavaisuutta. Sinä teet minulle tiettäviksi elämän tiet, sinä täytät minut ilolla kasvojesi edessä."

Te miehet, veljet, on lupa teille rohkeasti sanoa, mitä kantaisäämme Daavidiin tulee, että hän on sekä kuollut että haudattu; onhan hänen hautansa meidän keskellämme vielä tänäkin päivänä. Koska hän oli profeetta ja tiesi, että Jumala oli valalla vannonut nostavansa ja asettavansa hänen valtaistuimelleen Voidellun, hänen kupeittensa hedelmän lihan mukaan, niin hän edeltä nähden puhui Voidellun ylösnousemuksesta, sanoen, ettei Voideltu ollut jäävä hyljätyksi tuonelaan eikä hänen ruumiinsa näkevä katoavaisuutta. Tämän Jeesuksen on Jumala nostanut ylös, minkä todistajia me kaikki olemme. Koska hän siis on Jumalan oikean käden voimalla korotettu ja on Isältä saanut Pyhän Hengen lupauksen, on hän vuodattanut sen, minkä te nyt näette ja kuulette. Sillä ei Daavid ole astunut ylös taivaisiin, vaan hän sanoo itse:

"Isäntä sanoi minun Isännälleni: Istu minun oikealle puolelleni, kunnes minä panen sinun vihollisesi sinun jalkojesi astinlaudaksi."

Varmasti tuntekoon siis koko Israelin huone, että Jumala on hänet Isännäksi ja Voidelluksi tehnyt, tämän Jeesuksen, jonka te ristiinnaulitsitte. (44 Apt 2:14-36)

##

A05B41Fi

Siinä se oli evankeliumin esitys, ensimmäinen saarna (kerygma) kautta aikojen. Pietarin leipätekstissä on kuin kolme alkua ja yksi tulos: HENGEN vuodatus, JEESUS NASARETILAISEN kuolema ja ylösnousemus, MINUN iloni aihe ja JUMALAN kuningaskunta. Jokaisen aiheensa Pietari päättää lainaukseen Vanhan Testamentin vastaavasta profetiasta, jonka jälkeen kuin yhteenvetona lausuu sanat:

Varmasti tietäköön siis koko Israelin huone, että Jumala on hänet Isännäksi ja Voidelluksi tehnyt, tämän Jeesuksen, jonka te ristiinnaulitsitte. (44 Apt 2:36)

##

A05B42Fi

Pietari ei tässä puhu pelkästään juutalaisille, sillä juutalaiset ovat vain yksi Israelin heimoista. Muut heimot olivat hävinneet kansojen mereen jo ennenkuin Uudesta Liitosta tiedettiin mitään, mutta juuri niillä on suuri, symbolinen merkitys kansasta, joka tulee osalliseksi siitä lupauksesta joka Aabrahamille annettiin. Lupauksen sanamuotohan oli tämä:

Lähde maastasi, suvustasi ja isäsi kodista siihen maahan, jonka minä sinulle osoitan. Niin minä teen sinusta suuren kansan, siunaan sinut ja teen sinun nimesi suureksi, ja sinä olet tuleva siunaukseksi. Ja minä siunaan niitä, jotka sinua siunaavat, ja kiroan ne, jotka sinua kiroavat, ja sinussa tulevat siunatuiksi kaikki sukukunnat maan päällä. (01 1.Ms 12:2-3)

##

A05B43Fi

Yksi asia Pietarin saarnasta kuitenkin näyttää puuttuvan: Siinä ei mainita sanaa synti. Vain Jeesuksen murhaaminen, jonka juutalaiset suorittivat roomalaisen välikätensä kautta, mainitaan. Kaikki muut ihmisten synnit, epäjumalien palvonnat, kuvapatsaat, luomisjärjestyksen mukaisen hallintojärjestelmän syrjäyttäminen, tapot ja murhat, huoruus, varkaudet, väärät todistukset ja ahneus eivät olleet verrattavissa siihen, että nämä ihmiset olivat tappaneet sen ainoan ihmisen, joka tästä maailmasta on kunnialla selvinnyt ja siten osoittanut ansaitsevansa sen arvon ja aseman joka hänellä Jumalan poikana on.

##

A05B44Fi

Index 24

Seuraava sivu: Jumalan Kuningaskunnan avaimet